Reklama

Reklama

Metro

Trailer 1
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (224)

easaque 

všechny recenze uživatele

zdá se, že se i rusáci shlídli v západních katastrofických filmech a chtěli si natočit nějaký vlastní. Metro mají staré vyžité, tak proč by se nemohlo něco stát tam, že? Nejedná se o nic objevného a schéma je standardní, kde už od začátku víte, kdo přežije a kdo si to nezaslouží. Možná je více daný důraz na lidský pohled než je to zvykem v Americe, kde si spíš hrají na hrdiny. Efektově je to taky na slušné úrovni a nezaostávají za „vyspělejším“ západem. Je to na pomezí 2 a 3 hvězdiček, ale dám raději silnější dvě hvězdy za zbytečně natahovanou stopáž a nemám důvod se k němu zase vracet. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

stration 

všechny recenze uživatele

Velice solidní pokus našich východních, lehce rozpínavých přátel o moderní, katastrofický film. Milostný trojúhelník je ze začátku jasně načrtnutý stejně jako ostatní hlavní postavy, hlavně kdo je zlý, kdo hodný, kdo má nějakou nectnost, ale má šanci na polepšení a tipovat si dokonce klidně a s úspěchem můžete, kdo celou tuhle polízanici nepřežije. Efekty jsou velice dobře provedené a zpomalené záběry tlačenice v metru dokonce velice působivé. Metro se kupředu pohybuje celkem svižně a i přes celkem přepálenou stopáž film nenudí. Nemyslím si, že si film budu pamatovat jinak než jako "ten solidní ruskej katastrofák", ale i tak celkem O.K. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Andrei je lekárom v jednej zo štátnych Moskovských nemocníc, ktorý vďaka manželke, neprežíva najlepšie životné obdobie. Zistil totiž, že si našla milenca. S daným faktom sa zmieruje veľmi ťažko pričom situácii mu neuľahčuje ani dospievajúca dcéra, ktorá ho zo všetkého obviňuje. Aby toho nebolo málo, neochotný vodič donáškovej služby zablokuje jeho auto, na základe čoho mešká s dcérou do školy. Volí teda cestu Moskovským metrom ... Výborný film. Ten kto očakáva efekty na úrovni amerických, gýčových, "popkornových" kino trhákov - môže zabudnúť. Aj keď neboli zlé, tu ide skôr o starú školu, kde kvalitu snímku nahor ťahá sila príbehu, hereckých výkonov, deja či prejavu emócií, než vizualizácia. Ale áno, dalo by sa vytknúť kadečo. Ale mne sa momentálne nechce. Konečne som videl niečo čo malo hlavu aj pätu, no a čuduj sa svete, film pochádza zo samotného Ruska. Viac ako spokojný. ()

KeithMaxwell 

všechny recenze uživatele

Tenhle film plný rozporů se mi celkem těžko hodnotí ale nakonec ty 3* dám. Efekty, soundtrack a hlavně scéna vykolejení vlaku při které mu slušně běžel mráz po zádech a je lepší než metro scéna v Knowing, to vše je super ale trapná romantická linie s nesympatickou blondýnou roztažená po celou stopáž nudí, trapné kliše s inhalátorem které bych čekal v německém katastrofickém filmu v neděli odpoledne na nově to strašně táhne dolů. Na jedno podívání neurazí ale po druhé projekci bych určitě šel s hodnocením dolů. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Uf, no jo, jednou se daří ve výběrech filmů a podruhé zase ne. Takže jsem si pro změnu zvolil tento ruský film, nebot jsem si řekl, že to může být slušná zábava, ale bohužel jsem se hluboce mýlil. Nevím jestli má vůbec cenu abych se s tím nějak rozepisoval. Zprvu připomínám, že proti rusům nic nemám, ale sledovat některé momenty některých ošklivých rusů byly otřesné, ale i úsměvné. Jejich styl jednání, no nevim. Úvod filmu je strašně natahovaný, nudný, trvá asi 15 minut, možná 20 já nevím. Pak se to trochu rozjede, dojde k vykolejení metra a vše se zaplavuje. Ty spomalé efekty mě štvaly a vše mi to přišlo nějak zdigitalozované - myslím tím narážení metra do zdí. Ale uznávám, že celkově byla technická stránka filmu celkem slušný, takže velké plus. Dalším velkým plusem je reálnost, kdy byly někdy trochu víc drsnější scény, kdy byly pochroumaní lidé a někdy i trochu zkrvavené. To je asi tak dost k těm plusům, bohužel. Ruský humor, nebo tak mi to nějak tak přišlo mi vůbec nesedl. Spíš než humor mám asi na mysli mentalitu jak uvažují. Kluk se zasekl a dívka mu pomáhá a pak se oba zničení začnou smát. Nebo blbé vtipy a narážky mají rusové po celý čas filmu. První hodina je boj v metru a pak už je v nějaké šachtě pár lidí, který bojují o život a pokouší se dostat ven. Takže tajé tu je chyba ve scénáři. Hudba je opravdu debilní. Neříkám jako moc katastrofální, ale taková zpěvavá, divná a nevhodná do mnoha scén. Nesmyslné scény tu jsou, např. když rus utíká před metro, ale nemusel utíkat, mezitím hraje vítězná hudba a pak ho metro přejede. No prostě nevím no. Technická strnáka je slušná a i nápady, takže když už se film dere ke konci tak mě baví víc a víc. Takže ve výsledku je to výrazně podprůměrný film, ale nechci ho zatracovat, přiliš mi nesedl. Potenciál to mělo ale ohromný. Herecké obsazení, no zaujme mě jen pár postav, třeba hlavní hrdina, chirurg. Takže výsledný dojem není nějak odpadový, námět byl slušný, pár akčních kousků. Takže celkově to vidím jen tak mezi 1 a 2 hvězdou. Tentorkát štědře zaokrouhlím nahoru. Takže s vypětím všech sil tomuto snímku dávám vydřených 30% = ** ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)
  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)

Reklama

Reklama