Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

hippyman 

všechny recenze uživatele

ač začátek pohádky trochu straší, že to půjde díky modernímu looku, mluvě a příšerný kameře poKlusem do kopru, po chvíli si člověk celkem i zvykne a dává snímku šanci, hlavně díky aktuální satiře především pro dospělé, roztomilé ústřední dvojici a výbornému hereckému obsazení... nutno ovšem dodat, že ani skvělí herci někdy nemají co hrát, jen se pitvoří, koulí očima nebo padají, žvatlají a rozdávají křečovité úsměvy... kouzlo našich tradičních pohádek by divák těžko pohledal, takže se musí spokojit s jakous takous plytkou povidlovou kaší plnou písiček (nabůstřená kytara, wtf?!) místo hlubšího děje, amatérsky televizním vzhledem, mizernou výpravou, byť občasným povedeným vtipem a... není to trochu málo, kudla!? 50% ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka mě ani nějak extra nezaujala, ovšem ani nijak vyloženě nezklamala. Byla koukatelná, byla i občas vtipná a jako satira na současnou dobu i docela trefná, takže v mém případě převažuje spokojenost. Nejvtipnější částí příběhu asi bylo, za co všechno se dají vybírat daně (daň z komína, daň z trakaře, daň z otevřeného okna, daň ze zavřeného okna, daň z hlíny, daň za dýchání vzduchu, atd.), u toho jsem se i bavil, jenže pak jsem se lekl, aby to náhodou nenapadlo i naše pány poslance a za nějakou dobu aby to u nás nebyla krutá realita. Jinak to podějové stránce byla nemastná neslaná pohádka, která chvílemi nudila, ovšem ne natolik, aby mě to znechutilo, takže v nějakém tom průměru ta pohádka setrvala. Po herecké stránce to nebylo špatné, potěšil Tomáš Klus, který zahrál obstojně, potěšil i Ondřej Vetchý, který ať se objeví v jakékoliv roli, tak působí velice charizmaticky, a koneckonců potěšila i volba Jiřího Lábuse a Miroslava Vladyky do rolí záporáků, protože oba herci působili ve svých rolích absoluitně odporně a slizce, a o to předpokládám tvůrcům šlo. Celkově pohádku vnímám jako průměrnou a proto uděluji tři hvězdičky. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tyhle Vánoce jsem viděl pár nových pohádek, ale musím říct, že tahle televizní se mi ze všech líbila nejvíce. A to ještě podotýkám, že se jedná o televizní pohádku, tudíž něco, co Česká televize v posledních několika letech prasila nejvíc, jak jen dovedla. Nicméně v téhle pohádce se objevila celá řada fajnových herců. Vetchý, Vladyka, Lábus nebo Sobota a korunu tomu dal Klus, který se mi jak po hudební, tak po herecké stránce líbí čím dál tím víc. A ti tomu dali tu správnou atmosféru, fajnový humor a příjemný příběh, který sice není originální, ale s oním humorem a perfektními narážkami na současný stav České republiky do kolečka pěkně zapadá. Na tuhle pohádku se určitě rád příští Vánoce podívám znovu. Myslím si, že bude ještě o něco aktuálnější, než je teď. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Myslím, že téhle pohádce škodily ty věčné songy. Jo, chápu, že když prince hraje Klus, je asi nutné to pořádně prodat. Ale tady jich bylo moc a nebyly příliš zdařilé. Potěšila mě ale hrnčířovic zrzka - i když není klasicky krásná, je sympaticky přirozená - a to se v novodobých pohádkách vidí, bohužel, zřídkakdy. /29. 12. 12./ ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Předem chci poděkovat tvůrcům za absenci jakéhokoliv digitálního draka. Snad jsem tím moc nezaspoiloval. Vyjma toho se jedná o vcelku originální počin, který ale bohužel nijak nevyniká. Klus není herec, i když zpěv by mu šel; na druhou stranu to zas o tolik lepší být nemohlo. Doteď moc nechápu role královského páru; co mě naopak velmi bavilo, jsou fikaní rádci Vladyka a Lábus, kteří vyjma těch všech daní si ukradli i celou pohádku. Pěkné písně, skromná výprava. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)
  • Ve scéně, v níž si přijde princ Jakub (Tomáš Klus) za rádcem Lorencem (Jiří Lábus) pro peníze „na dárek“, můžeme na stěně vidět historickou Seutterovu mapu Moravy z 18. století. (SONY_)

Reklama

Reklama