Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

nash. 

všechny recenze uživatele

Pohádka, ve které se bezchybně mísí naivita klasických televizních pohádek ze sedmdesátých a osmdesátých let, s aktuální politickou satirou. Levné kostýmy, studiové pojetí byť v exteriérech, scénář, režie, písničky i herecké výkony, které zdařile napodobují styl starých televizních pohádek. Nad prince i jeho hrnčířsko–loupežnickou milou ční však dokonalé vtělení našich politiků, dvojice Ferenz a Lorenz, která pohádku dělá prudce aktuální. Hláškuje jako o závod a na plnou hubu říká to, co naši politici v tichosti provádí. Daň z komínu, daň ze zavřeného okna, daň z otevřeného okna, daň ze vzduchu. To je jako u nás. Daně, sociální, zdravotní, televize, rozhlas, popelnice, DPH, emise, energetické štítky. Po včerejší zprávě, že se vláda chystá zdanit wi–fi, je ta pohádka aktuální tak moc, že už to přestává být legrace. Jenže princ, který by vrátil daně na feudální desátek je v nedohlednu. Takže dál budeme odevzdávat vládě 70% toho, co vyděláme, a smát se tomu u zdařilé pohádky. A jaké z toho plyne milé děti poučení? Život není pohádka. Člověk se narodí, zaplatí účty a zemře. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 10/10 Výprava 10/10/// +krásné, vkusné, opravdu zábavné, dojemné, vtipné postavy, dialogy, hlášky, nádherný příběh, pohádka obsahuje vše a nic ji nechybí a to se obešla i bez draků, a bez kouzel, výborně zahrané, hodně dobře zpracované prostředí, výprava, nerušivý komparz, originální v mnoha směrech, především v tom jak se hlavní představitelé chovají, jak hrají, ta chemie mezi nimi se nevidí každý den, zpěv a písničky, sice moderní, ale alespoň srozumitelné -proč se tohle vydává za nenápadnou televizní pohádku?/// Přemýšlím kdy jsem za posledních 10 let viděl hezčí českou pohádku? Žádná mě nenapadá. Pátrám hlouběji a dostávám se k pohádkám že 70,60,50 let, které patří dnes mezi každoročně viděnou klasiku. Těm se asi Tajemství staré bambitky nepřiblíží (protože je nová), snad za pár let, když její kouzlo objeví více a více lidí. Přál bych jí to. Tohle je totiž první film, kterému dávám maximální hodnocení, žádný jiný dosud takové nedostal./// Celkem 100%/// ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nevidím nic špatného na úniku tvůrců k modernismům či hovorovým výrazům, ono natočit v dnešní době pohádku, která by nepůsobila trapně, je kumšt. Protože Kluse známe z festivalů, klíďo píďo přivřeme oči nad velmi triviální zápletkou (čekal jsem, že královská dvojice se vydá na výlet s katalogem od Fischera, ale nekonalo se). Kamila Janovičová má mnohem víc prostoru než Tomáš Klus, který vyloženě nepotěšil, ale ani neselhal. Herecky to táhne především klidná postava kuchaře (Petr Štěpánek), písničky nejsou bůhvíjaký terno, ale poslouchat se to dá. Micimutr byla jen o něco lepší a nebýt povoleného hodnocení ještě před začátkem dnešní premiéry, mohla mít "bambitka" míň odpadů od debilních uživatelů. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Myslím, že téhle pohádce škodily ty věčné songy. Jo, chápu, že když prince hraje Klus, je asi nutné to pořádně prodat. Ale tady jich bylo moc a nebyly příliš zdařilé. Potěšila mě ale hrnčířovic zrzka - i když není klasicky krásná, je sympaticky přirozená - a to se v novodobých pohádkách vidí, bohužel, zřídkakdy. /29. 12. 12./ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První zdejší odpad nafasovala Stará bambitka ve 20:12 čili cca 10minut po tom co začala. To je fakt neskutečný, co je tady za kretény. Po tom, co jsem si vyjasnil jak to tady je s tím nizkým hodnocením, můžu s klidným svědomým říct, že se jednalo o nejlepší pohádku letošních vánoch (2011). Jen tajně doufám, že se na ní nedíval Kalousek, protože ta daň ze vzduchu by našeho nekorunovaného krále arogance mohla inspirovat, vůbec bych se nedivil. Vlastně postavy Mirka Vladyky a Lábuše, jako kdyby si jen na chvíli odskočily z pražského magistrátu na natáčení, ale je to pohádka a ja sem nechci tahat ty sračky co nám tady způsobila uzká skupinka prospěchařů sdružující se v mafinaských uskupeních, oficálně se nazávající politický strany. Chci zdůraznit, že princip pohádek ten boj za pravdu a lásku zde byl beze zbytku naplněn, a jako bonus byl přidán i humor. Jenom bych si hrozně přál aby v dnešních pohádkách byla nějaká křehká a krásná princezna nebo kandidátka na princeznu, kterou musí chlap ochraňovat před vším. Já vím, že doba je jinde a holky zvládaj všechno sami, ale mě prostě tohle hrozně chybí. Jednou se třeba objeví nějakej drak a chlap řekne holce, hele, vyrob si meč a jdi mu utnout ty jeho palice, ať se zachraníš, já se zatím kouknu na fotbal. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, v níž si přijde princ Jakub (Tomáš Klus) za rádcem Lorencem (Jiří Lábus) pro peníze „na dárek“, můžeme na stěně vidět historickou Seutterovu mapu Moravy z 18. století. (SONY_)
  • Castingy na role se konaly v místech, kde natáčení probíhalo, konkrétně v Jablonném v Podještědí, v Brandýse nad Labem i přímo v Přerově nad Labem. (LEGACY)
  • „Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem (Tomáš Klus) v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus). Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)

Reklama

Reklama