Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (694)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že pod námětem k této pohádce jsou podepsáni tři lidé. Přitom je to jen další kombinace mnohokrát použitých motivů. A kombinace nijak nápaditá. Zaujme jen aktuální paralela s naší vládou a ekonomickými reformami. Také je zvláštní, že filmaři každou chvíli přijdou s mladou kráskou, ale na osmnáctiletého mladíka si tu hraje Tomáš Klus. Veskrze průměrná televizní pohádka, ale přidávám jednu hvězdičku za otevřenou výzvu k rebelii. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se povedlo, velmi příjemné překvapení, zábavné a vtipné. Tomáš Klus v roli nerozhodného a jaksi nemotorného prince mě pravidelně rozesmíval, Kamila Janovičová byla okouzlující hrnčířka a parádní loupežnice, no a Ondra Vetchý si toho taťku vyloženě užil. Mimo hlavní postavy se mi moc líbila dvojice Vilma Cibulková - Petr Štěpánek, byli báječní. Ta spousta hlášek a fórků bude chtít opáčko, což si o Vánocích směle dopřeji. ()

Reklama

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Předem chci poděkovat tvůrcům za absenci jakéhokoliv digitálního draka. Snad jsem tím moc nezaspoiloval. Vyjma toho se jedná o vcelku originální počin, který ale bohužel nijak nevyniká. Klus není herec, i když zpěv by mu šel; na druhou stranu to zas o tolik lepší být nemohlo. Doteď moc nechápu role královského páru; co mě naopak velmi bavilo, jsou fikaní rádci Vladyka a Lábus, kteří vyjma těch všech daní si ukradli i celou pohádku. Pěkné písně, skromná výprava. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka, na televizní poměry určitě. Kamila Janovičová i Tomáš Klus jsou sympaťáci, Miroslav Vladyka s Jiřím Lábusem si proradné rádce očividně užili a Ondřej Vetchý je loupežník jako ze žurnálu (nějakého loupežnického). Škoda těch planých satirických pokusů, příšerných postav krále a královny a množství vtipů, které tak úplně nevyšly. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že Tomáš Klus poklusem bez vkusu zamíří i do dalších sfér šoubyznysu, aby na nás vyvalil své hbité prsty proklatě nízko, protestsongy a kdo-ví-co-ještě. Bál jsem se zbytečně. Toť z mého pohledu jeden z mála kladů. Ale bohužel jsem těžce nepobral přítomnost Lábuse s Vladykou snažící se o jakousi humornou dvojku zavádějící daň z hlíny. Já - vyznávaje pojetí humoru M. Horníčka (humor je o moudrosti, ne dělání ze sebe debila) - musím konstatovat, že oba pánové se trefili do současného trendu pohádek, které více než na silný a jednoduchý příběh sázejí na dementní postavy a karikatury. Pitvoření mi nikdy vtipné nepřišlo a přehrávání už vůbec ne. Ať se vrátí Třetí princ s Janem a jeho podivuhodným přítelem!!! Ačkoli v případě daní se pohádka trefila bambitkou do černého. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Castingy na role se konaly v místech, kde natáčení probíhalo, konkrétně v Jablonném v Podještědí, v Brandýse nad Labem i přímo v Přerově nad Labem. (LEGACY)
  • Ve scéně, kdy Anička (Kamila Janovičová) zpívá píseň „Holka nebo kluk“ a otevírá truhlu s kostýmem loupežníka Karaby (Ondřej Vetchý), tak na vnitřní straně víka je nakreslený symbol, takzvaný „Unikursální hexagram“, který má v řecké a indické mytologii hlubší význam. (Nick321)
  • Pohádka se natáčela na přelomu července a srpna roku 2011 na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy. (milaneg)

Reklama

Reklama