Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

Phobia 

všechny recenze uživatele

To nebylo vůbec špatné, kudla! Zpočátku mi to přišlo jako tradiční rádoby humorná peačovina, ale vyvrbila se z toho vtipná (nebo tragická - jak se to vezme) pohádka s aktuálními postřehy: pěkně si tvůrci začutali do těch českých politických kudel! Kromě toho pochválím převážně sympatické obsazení, snesitelně chytlavou hudbu a pěknou výpravu. Nevím teda, proč dvojitá Kalouskova šablona musela působit tak přitepleně a pár dalších výhrad by se ještě našlo (hlavně občasná lacinost), nicméně fuckt jsem nesmírně překvapená s ohledem na nevalnou pohádkovou tvorbu posledních dvou desetiletí... Kudla, kolik hvězdiček téhle pohádce připlácnout? Tři by asi byly objektivnější v kontextu se špičkovými předlistopadovými předchůdci, ovšem v tom kapitalistickém hnoji jde o jeden z mála nezasmrádlých výplodů. 70% "To je tíha! Proč se peníze nevyrábí z něčeho lehčího? Třeba z papíru?" "To nejde, to by se pak začalo rozkrádat ve velkém!" ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo a já jsem se nečekaně dočkal pohádky, která nepotřebovala žádnou digitální potvoru, nadpřirozené bytosti ani superzlé záporáky. Tady jsou totiž v podstatě všechny postavy v podstatě trdla, na což se mi koukalo docela příjemně a politická satirka o dvou Kalouscích sedících na ukradených penězích mi opatrně napověděla, v jaké pozici by „nejlepší ekonom světa" mohl být národu prospěšný. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak nevím.Viděl jsem pohádku se solidním obsazením,která na mě příliš nefungovala.Běžně pohádky za chybějící logiku nekritizuji,ale čeho je moc...Myslím,že ani v zemích stižených extrémním katolicismem se sedmnáctiletá holka nemusí ptát tatínka,co jí kde narostlo,děti si z pohádky jistě odnesou poučení plynoucí z odkazů na politickou situaci,některé monology a dialogy hraničily s demencí a celý film pro mě zachraňoval překvapivě Tomáš Klus,který dělal,co mohl.Příklad by si z něho mohla vzít Tereza Kostková,která byla absolutně zoufalá. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já doufám, že se všichni šťastní smolaři koukali i na tohle. A také doufám, že viděli ten rozdíl. Netvrdím, že nám Ivo Macharáček navrátil slávu a věhlas českých pohádek, ale je přece krásné podívat se na příběh, aniž bych si u něj ťukal na čelo, marně vyhlížel reklamu nebo počítal knížky v regálu nad televizí. Klasická love story okořeněná satirou současné společnosti a protkaná hudbou, která se po dlouhé době dala poslouchat. A jako bonus Kamča, pro jejíž rezavé zlato i Kluse bych skolil. ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení letošních Vánoc, nejen, že pohádka má spád a děj, tak ale také obsahuje řadu vtipných scén, hlášek a narážek na současný ekonomický systém. Navíc se mi líbil i neherec Tomáč Klus v roli nemotorného zpočátku hloupoučkého prince. Jen mi trochu vadilo přehnaně používané slovo "kudla". ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy Anička (Kamila Janovičová) zpívá píseň „Holka nebo kluk“ a otevírá truhlu s kostýmem loupežníka Karaby (Ondřej Vetchý), tak na vnitřní straně víka je nakreslený symbol, takzvaný „Unikursální hexagram“, který má v řecké a indické mytologii hlubší význam. (Nick321)
  • Ve scéně, v níž si přijde princ Jakub (Tomáš Klus) za rádcem Lorencem (Jiří Lábus) pro peníze „na dárek“, můžeme na stěně vidět historickou Seutterovu mapu Moravy z 18. století. (SONY_)

Reklama

Reklama