Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

hippyman 

všechny recenze uživatele

ač začátek pohádky trochu straší, že to půjde díky modernímu looku, mluvě a příšerný kameře poKlusem do kopru, po chvíli si člověk celkem i zvykne a dává snímku šanci, hlavně díky aktuální satiře především pro dospělé, roztomilé ústřední dvojici a výbornému hereckému obsazení... nutno ovšem dodat, že ani skvělí herci někdy nemají co hrát, jen se pitvoří, koulí očima nebo padají, žvatlají a rozdávají křečovité úsměvy... kouzlo našich tradičních pohádek by divák těžko pohledal, takže se musí spokojit s jakous takous plytkou povidlovou kaší plnou písiček (nabůstřená kytara, wtf?!) místo hlubšího děje, amatérsky televizním vzhledem, mizernou výpravou, byť občasným povedeným vtipem a... není to trochu málo, kudla!? 50% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Herdek, tohle je opravdu žhavý adept na trezorový film. Daň z komína historicky vzato není žádná novina, ač tedy koukám, že mnoho uživatelů při některých hodinách dějepisu chrnělo. Jo a taky daň z oken svého času existovala, přinejmenším v Anglii. U nás potom existovalo posudné (daň ze sudu, nápověda, mnoho domů mělo uděleno privilegium vařit pivo), taky se platila daň z hospodářských zvířat ve městech (slepici v setnici měl kde kdo, ostatně poplatek za psy je přímý potomek). Dost daňového exkurzu. Politická satira jak víno v pohádkovém hávu. Neschopný, či k vládě neochotný panovnický pár, následník ňouma vychovávaný naštěstí spíš rozumným kuchařem než nerozumnými rodiči a dva skuteční vládci, co si pořídili tématicky truhlu na to, co si nakradli, aby jim někdo neukradl to, co už ukradli sami. Chci věřit tomu, že jsme tuhle pohádku letos viděli poprvé a naposledy, protože za rok už nebude aktuální. To by, kudla, byl vánoční dárek. ()

Reklama

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Česká televizní pohádka - dříve sklízela uznání, dnes se tohle sousloví blíží spíše nadávce... Proto mě neuvěřitelně překvapilo, že tahle fungovala. Sice mě ničila současná dikce herců a modernismy, v pohádkovém univerzu působící divně, ale měla souvislou dějovou linku a sekáckého Ondřeje Vetchého v kůži... Mírný palec na horu a v kontextu místních odpadů nadhodnocení. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tyhle Vánoce jsem viděl pár nových pohádek, ale musím říct, že tahle televizní se mi ze všech líbila nejvíce. A to ještě podotýkám, že se jedná o televizní pohádku, tudíž něco, co Česká televize v posledních několika letech prasila nejvíc, jak jen dovedla. Nicméně v téhle pohádce se objevila celá řada fajnových herců. Vetchý, Vladyka, Lábus nebo Sobota a korunu tomu dal Klus, který se mi jak po hudební, tak po herecké stránce líbí čím dál tím víc. A ti tomu dali tu správnou atmosféru, fajnový humor a příjemný příběh, který sice není originální, ale s oním humorem a perfektními narážkami na současný stav České republiky do kolečka pěkně zapadá. Na tuhle pohádku se určitě rád příští Vánoce podívám znovu. Myslím si, že bude ještě o něco aktuálnější, než je teď. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že Tomáš Klus poklusem bez vkusu zamíří i do dalších sfér šoubyznysu, aby na nás vyvalil své hbité prsty proklatě nízko, protestsongy a kdo-ví-co-ještě. Bál jsem se zbytečně. Toť z mého pohledu jeden z mála kladů. Ale bohužel jsem těžce nepobral přítomnost Lábuse s Vladykou snažící se o jakousi humornou dvojku zavádějící daň z hlíny. Já - vyznávaje pojetí humoru M. Horníčka (humor je o moudrosti, ne dělání ze sebe debila) - musím konstatovat, že oba pánové se trefili do současného trendu pohádek, které více než na silný a jednoduchý příběh sázejí na dementní postavy a karikatury. Pitvoření mi nikdy vtipné nepřišlo a přehrávání už vůbec ne. Ať se vrátí Třetí princ s Janem a jeho podivuhodným přítelem!!! Ačkoli v případě daní se pohádka trefila bambitkou do černého. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, v níž si přijde princ Jakub (Tomáš Klus) za rádcem Lorencem (Jiří Lábus) pro peníze „na dárek“, můžeme na stěně vidět historickou Seutterovu mapu Moravy z 18. století. (SONY_)
  • Pohádka se natáčela na přelomu července a srpna roku 2011 na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy. (milaneg)

Reklama

Reklama