Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Myslím, že téhle pohádce škodily ty věčné songy. Jo, chápu, že když prince hraje Klus, je asi nutné to pořádně prodat. Ale tady jich bylo moc a nebyly příliš zdařilé. Potěšila mě ale hrnčířovic zrzka - i když není klasicky krásná, je sympaticky přirozená - a to se v novodobých pohádkách vidí, bohužel, zřídkakdy. /29. 12. 12./ ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

K (prvnímu) Tajemství staré bambitky jsem se dostal relativně pozdě a po spoustě jiných pohádkách. I tak se jedná o jeden z povedenějších pohádkových příběhů z tuzemské produkce, který nestojí na nesympatických a uječených postavičkách, nýbrž na dobře napsaných (a veskrz i slušně zahraných) charakterech - ať už šlo o milou Aničku, bodrého Karabu či zlotřilé rádce Ference a Lorence. Bizarní daně na sto a jeden způsobů byly humorné, zatímco kuchařská romance a pár cestovatelských štěků královských rodičů mě minuly svým účinkem. Lepší tři hvězdičky! ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se povedlo, velmi příjemné překvapení, zábavné a vtipné. Tomáš Klus v roli nerozhodného a jaksi nemotorného prince mě pravidelně rozesmíval, Kamila Janovičová byla okouzlující hrnčířka a parádní loupežnice, no a Ondra Vetchý si toho taťku vyloženě užil. Mimo hlavní postavy se mi moc líbila dvojice Vilma Cibulková - Petr Štěpánek, byli báječní. Ta spousta hlášek a fórků bude chtít opáčko, což si o Vánocích směle dopřeji. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Předem chci poděkovat tvůrcům za absenci jakéhokoliv digitálního draka. Snad jsem tím moc nezaspoiloval. Vyjma toho se jedná o vcelku originální počin, který ale bohužel nijak nevyniká. Klus není herec, i když zpěv by mu šel; na druhou stranu to zas o tolik lepší být nemohlo. Doteď moc nechápu role královského páru; co mě naopak velmi bavilo, jsou fikaní rádci Vladyka a Lábus, kteří vyjma těch všech daní si ukradli i celou pohádku. Pěkné písně, skromná výprava. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší letošní česká pohádka. Výborný humor, příjemní herci (konečně někdo jiný než všechny ty Sabiny Laurinové apod.), milá hudba, hezké kostýmy a hlavně nadčasovost. ČT měla vsadit všechno na tuhle kartu, a ne na podivnou slátaninu jménem Micimutr. Těším se, až Tajemství staré bambitky uvidím znovu. Snad jen jedna výtka: co to proboha bylo s tou kudlou??? Bylo tohle nutný? ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, v níž si přijde princ Jakub (Tomáš Klus) za rádcem Lorencem (Jiří Lábus) pro peníze „na dárek“, můžeme na stěně vidět historickou Seutterovu mapu Moravy z 18. století. (SONY_)
  • „Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem (Tomáš Klus) v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus). Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)

Reklama

Reklama