Reklama

Reklama

Největší tankové bitvy

(seriál)
  • Kanada Greatest Tank Battles
Kanada, 2010, 20x45 min

Režie:

Mick Grogan

Kamera:

Derek Rogers

Hudba:

Richard Pell

Hrají:

Robin Ward (vypravěč)
(další profese)

Cyklus dokumentárních rekonstrukcí.
Jednotlivé díly: 1.-El Alamein
2.-Kursk, operace Citadela
3.-Prochorovka
4.-Normandie
5.-Arracourt
6.-Ardeny I.
7.-Ardeny II.
8.-Hochwaldský les
9.-Yom Kippur
10.-Perský záliv
11.-Korea
12.-První monstra
13.-Francie 1940
14.-Itálie 1943
15.-Tunis
16.-Ludwig Bauer
17.-Šestidenní válka
18.-Sinaj 1973
19.-Pobaltí 1944
20.-Stalingrad (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné výstižně shrnuli mí oblíbení uživatelé flanker.27 a gudaulin, takže jen dodám, že kanadský historický dokumentární seriál pomalu ale jistě začíná být synonymem pro povrchní, zmatenou a horkou jehlou šitou snůšku těchže několikrát se opakujících informací a celkem povedených animací. Nejvíc mne pobavil hitlerovský veterán ("Pobaltí 1944") nadšeně vzpomínající jak byli němečtí tankisté oproti Rusům mnohem rychlejší, přesnější a vůbec daleko lepší. Mělo to holt jen jednu drobnou vadu na kráse - projeli nejen tuhle bitvu, ale i celou válku :-D. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Kursk - "moderní" dokument, kdy tak 10% je věnováno dobovým záběrům a celkové situaci na frontě a 90% je počítačová animace příběhu tří nebo čtyř bezvýznamných vojáků. Animace navíc si hrají na co největší efekt a vypají naprosto nepřirozeně. Ten rozdíl s ruským dokumentem VVV, vysílaným před měsícem je propastný. Ale to nejhorší - neustálé opakování stejných záběrů, jako kdyby chtěli 15 minutový materiál natáhnout na 45 minut. Pochorovka - vypadá mírně lépe ale nechápu, proč pořád dělají z Tigrů hlavní němekou sílu, když tvořili sotva 10% celkového počtu. Vůbec k hodne dílům by se dalo napsat Nebudeme se dělat s modely letadel, radši upravíme historii. ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

To neustálé opakování /zdůrazňování/ některých zásadních momentů, je vlastně to jediné, co sráží kvalitu tohoto bezpochyby přínosného dokumentu .. zapálený, zvídavý laik se zde dozví několik velmi zajímavých zásadních informací, o kterých se doposud nahlas příliš nehovořilo .. mám namysli především tři momenty : 1. Prochorovka .. zdejší podání a doplňující informace se dosti zásadně liší od toho, co nedávno zaznělo v ruském dokumentu Velká vlastenecká válka, vlastně se liší od všeho, co jsme doposud mohli někde slyšet, vidět, nebo číst … 2. Západní fronta .. při střetu amerických a německých tankistů, byl obvykle vítězem americký pilot - tankobijec … 3. válka v Perském zálivu .. nebezpečná, okolní země ohrožující Republikánská garda, byla ve skutečnosti spíše jen na ozdobu, se zastaralou vojenskou technikou, bez prostředků nočního vidění, nebyli a ani nemohli být útočícím Američanům rovnocenným soupeřem … ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Dokážu si představit dokument, který rekonstruuje průběh skutečných bitev a s využitím možností 3D animace to dělá věcně, vkusně a přehledně. Dokážu si představit dokument, který umí mixovat výpovědi jednotlivých vojáků s autentickými záběry, počítačovou animaci a dostupné informační zdroje tak zručně, že si člověk připadá skoro jakoby se bitvy zúčastnil. Dokážu si taky představit dokument, který podává informace v souvislé a logické sekvenci a jehož tvůrci chápou význam slov "postup", "příčina" a "následek". Největší tankové bitvy ale takovým dokumentem rozhodně nejsou. Bohužel. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velice hezká ukázka dokumentárního cyklu prvotně určeného pro trh amerických komerčních televizních stanic. Tomu odpovídá celý formát, tzn. typické zaměření na emoce a příběhy jednotlivých vojáků, nikoliv na co největší objem informací. Protože se u podobných seriálů počítá s mnohonásobným vkládáním reklamy, po několika minutách dojde k pauze, kdy se opakují stejné záběry a stejné věty komentáře. Mínusy dílka přesně popsal ve svém komentáři můj oblíbený uživatel flanker.27. Pokud jste fanouškem historie nebo dokonce té vojenské historie, nemá pro vás podobný pořad praktický význam, ale např. pro děti školního věku je to dobrá volba, kdy dostanou základní sumu informací kdo, kdy a s jakým výsledkem. Nadto mohou obdivovat krásné animované tančíky, exploze a ničení ve velkém, stejně jako procítěné věty veteránů typu Bylo to peklo, Napětím jsem ani nedýchal apod. Osobně mi na podobných projektech vadí ledabylý komentář, kdy jedna věta, která něco tvrdí, je za minutu negována jinou, která tvrdí opak - viz u Prochorovky: "Vrcholila bitva a německé jednotky zřetelně cítily, že v ní vyhrávají." O dvě věty dál bez jakéhokoliv vysvětlení obratu komentář pokračuje: "Šeřilo se nad polem plném zničené německé techniky. Zkáza německé armády byla dovršena." Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama