Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejzdařilejší ze série burianovských komedií, natočených v třicátých letech, pojednává o tom, co způsobila urážka císařského majestátu, a o snaze vyhnout se trestu. Postava majitele dílny na výrobu hudebních nástrojů a neprávem nevyznamenaného člena městské domobrany patří k nejslavnějším rolím mistra českých komiků Vlasty Buriana. Stejnojmenná píseň z tohoto filmu nabyla obecné proslulosti. Růžena Šlemrová zde výjimečně ztvárnila jinou roli než obvyklou dámu z lepší společnosti. Výborný a netypický je i Jindřich Plachta. Podle jevištní frašky E. A. Longena "Už mne vezou" natočil nestárnoucí komedii, která je nadšeně vítána už několikátou generací diváků, režisér Martin Frič v roce 1932. (Česká televize)

(více)

Recenze (193)

route60 

všechny recenze uživatele

"Tak se tedy omlouvám Císař Pán není vůl on je korunovanej" parádni komédie Anton Špelec, ostrstřelec Martina Friče je i po 80 létech zábavna komédie plná výborných dialogů a lehce šíleného děje, jeden lepší herec vedle druhého V. Burian, J. Marvan, T. Pištěk, R. Šlemrová. Asi si poručím Liguére a kouknu se na to s chutí znovu. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

A mě se chce něco říct, a já to asi řeknu - i další Burianovka skvěle zabavila. Protentokrát jsem se zaujetím pozoroval vývoj hereckého stylu skvělého Buriana. Zde bylo vidět, že si ještě plně nezvykl na zvukový film, a tak tedy trochu více kašpárkuje než třeba v Katakombách. Někteří zde píší, že si film nezaslouží status legendy kvůli "pouhým" třem replikám. Já tam našel krom slavných scének i srovnatelné perly, viz konec příspěvku. Legenda to tedy je i pro mě, a ani mi tolik nevadí, že občas to ztratí dech, například díky ne moc propracovanému příběhu. "Já už byl z toho takříkajíc venku, a to se ho najednou zeptali, jakýho je náboženství a von povídá - řeckořímského. Vždyť to jsou zápasy!" ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Co věta, to perla, která zapadá do příběhu. Kolikrát jsem ten film viděl? Dvacetkrát? Jistě i vícekrát. A není mnoho filmů, u nichž bych vydržel sedět jako přibitý. Znám to s jemnými niancemi slovo od slova. Vlasta Burian ve své nejlepší formě a řekl bych, ve své nejlepší komedii. Filmu musíme leccos prominout, zvuk existoval teprve třetí rok, ale Martin Frič z příběhu udělal nesmrtelný trhák. Skvělý Burian, ale také Marvan, Nollová, Pištěk (...mistrová, vy mi podstrojujete...), Plachta a celá ta plejáda gerců třicátých let v rolích drobnějších - Třebovký, Jarkovský, Hříbal, Šlemrová, Postranecký... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nepůjdu s davem, mám oblíbenější Burianovy filmy. Zde neřádí tolik jako v jiných filmech. Možná je to tím, že snímek trochu trpí interiéry, protože se odehrává vlastně v hospodě, doma a na ulici. A také Burian nemá zase moc prostoru to rozjet. Nicméně když ho dostane, tak předvádí ze sebe to nejlepší. A hlavně ho nedoplňují ostatní, což v jiných filmech je. A já prostě z osobního hlediska nemůžu postavit na stejnou úroveň tenhle snímek a třeba u Pokladny stál nebo Přednostu stanice. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Až pokiaľ vo filme nenastal zlom v podobe úmrtia počas odpykávania trestu, neveril som, že pôjdem s hodnotením vyššie. To by ale na scéne nemohol byť bravúrny Burian a režírovať by nemohol Frič. Obaja od toho okamihu totiž triafali presne do čierneho, každou vetou, slovom a mne sa doteraz ozýva v hlave: Luguééére! Milé. 80%. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (14)

  • Film bol inšpirovaný hrou E. A. Longena "Už mě vezou". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama