Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejzdařilejší ze série burianovských komedií, natočených v třicátých letech, pojednává o tom, co způsobila urážka císařského majestátu, a o snaze vyhnout se trestu. Postava majitele dílny na výrobu hudebních nástrojů a neprávem nevyznamenaného člena městské domobrany patří k nejslavnějším rolím mistra českých komiků Vlasty Buriana. Stejnojmenná píseň z tohoto filmu nabyla obecné proslulosti. Růžena Šlemrová zde výjimečně ztvárnila jinou roli než obvyklou dámu z lepší společnosti. Výborný a netypický je i Jindřich Plachta. Podle jevištní frašky E. A. Longena "Už mne vezou" natočil nestárnoucí komedii, která je nadšeně vítána už několikátou generací diváků, režisér Martin Frič v roce 1932. (Česká televize)

(více)

Recenze (193)

Véronique 

všechny recenze uživatele

Filmu nedám plný počet hvězdiček snad jen proto, jak moc už je ohraný. Stálé stejný děj, scénky, herci - jako u všech filmů, tady už ale s mnohem větší frekvencí. I tak je ale film povedený, duo Burián - Šlemrová se moc povedlo. A samozřejmě nesmí chybět Buriánovy "berličky" Šlégl a Marvan. Bez nich by to totiž nebylo ono:) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Dopustil jste se urážky Jeho Veličenstva podle § 63, vaše vina jest úplně prokázána. Já jako státní zástupce vám radím, abyste trest přijal.“ - „Poslechněte, já už vás…vás pozoruju vod začátku, nejste vy nějak proti mně zaujatej?“ A žalobcovu předpojatost Anton odhadl docela přesně…Začátek s přehlídkou byl spíš nuda. Pořádně se film rozjel až od „nástupu trestu“. Pak přijde i nějaká ta hláška a Anton „flašinetář“ Burian znovu zdařile využívá svou komiku. Na druhou stranu jeho kupříkladu opilecké kreace nejsou tak zábavné jako jiné vtipné kousky v dalších filmech, ve kterých jsem ho měl tu možnost vidět. I vedlejší postavy nejsou tak moc k popukání, ačkoliv Kačaba „dekorovanej“ Marvan, Kukačka „buclík“ Plachta (s nedostižným výrazem při výhodné nabídce „místa“), Alois „ten chlap je hladovej“ Pištěk či Josefína „Chtěla bys věnec, viď? Tůdle!“ Nollová dokážou místy rozesmát. Celkově jsem se ale převážně bavil, takže dám ještě slabší 4*. „Von člověk takhle při práci vytráví…“ - „Dyť nic neděláš!“ - „No jo, ale co kdyby náhodou!“ ()

Reklama

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Ostrostřelec Antonín Špelec a jeho osudné prohlášení, že "císařpán je vůl", které pronesl v hospodě po vypití několika "liguére", jimiž zapíjel hořkost a zklamání po tom, co na něj nezbyla slíbená medaile... Téměř každý film, ve kterém hrál Vlasta Burian, byl postaven právě na jeho postavě a jeho projevu. Jinak tomu není ani zde. Vcelku průměrný příběh, který by snadno upadl u diváka v zapomnění. Vlasta Burian je hlavní a vlastně jedinou příčinou, proč tomu tak není a proč se film stal naopak legendárním. Tak silnou osobností pan Burian byl. Myslím, že nikdo jiný nebyl (a není) schopen dokázat to, že je úspěch filmu postaven téměř výhradně na jediném člověku, jako v jeho případě. (Možná Charlie Chaplin, jehož tvorbu ale příliš neznám). 70%. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Co napsat? Nesmrtelná klasika s nesmrtelným Burianem. Humoru je zde dosti, a ač hlavně u mladých vyvolá spíše smíšené pocity, že tohle už viděli mnohokrát jinde, v novějších filmech, tak starší generace jistě potvrdí, že narozdíl od nových filmů, je tento tou nehynoucí klasikou k níž se rádi budeme vracet. 80% ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Jeden ze dvou filmů s Vlastou Burianem, které mě celkem bavily (ten druhý byl U pokladny stál...). Zde hraje Vlasta tvrdohlavého a ctižádostivého výrobce hudebních nástrojů a také váženého člena gardy ostrostřelců jménem Anton Špelec. Má dva zaměstnance - lakomého Kukačku a líného tlustého Aloise. Společně opravují varhany, když v tom se ozvou rány z děla a do dílny vlítne ostrostřelec Kačaba, bednář a Tondův kamarád. Přináší zprávu, že probíhá výroční vyznamenání ostrostřelců a že Tonda určitě dostane medaili. Tonda je z toho nadšený a dokonce začne naznačovat své ženě, že se mu něco objeví na hrudi. Během slavnostního vyznamenávání se Tonda prsí a očekává ten metál, ale dozví se, že jej dostane až za rok. To ho naštve, a tak se v hospodě s ostatními ostrostřelci ožere "liguérem", urazí velitele Čtvrtečku a řekne, že "Císař je vůl". Pak se to snaží popřít a dodá, že je "korunovaný". V hospodě se strhne rvačka a Tonda se dostane před soud, kde vyfasuje tři měsíce ve vězení nepodmíněně. Tonda je naštvaný na Kačabu, protože se za něj u soudu nezaručil, ale Kačaba má za to, že jej má Tonda pořád rád. Tondova žena Růža vymyslí plán - do vězení půjde někdo jiný, aby nebylo nutné zavřít živnost. Přemluví tedy lakomého Kukačku, který za tuto službu chce 40 zlatých - 20 dostane teď, a dalších 20 potom. Tonda se schovává v zadní dílně, zatímco mu tlustý Alois žere jídlo, které mu uvařila žena. Nebo ho pomlouvá jeho teta a on to všechno slyší. A aby toho nebylo málo, tak "Tonda" ve vězení zemře! Prostě celkem slušný nářez, Burian exceluje svými komickými výstupy a hláškami, vtipnými slovy a absurdními situacemi, do kterých se dostává vlastní vinou jen kvůli své nerozvážnosti... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (14)

  • Natáčanie filmu prebiehalo okrem iného aj na Kapucínskej ulice 2, v pražskej časti Hradčany. (dyfur)
  • Skladba „Už to máme hotový“ vyšla v tištěném provedení v edici „Sbírka lidových popěvků“ pod číslem 160, jejímž vydavatelem byl nakladatel Ferry Kovařík. Ryla a tiskla Průmyslová tiskárna v Praze. Zajímavostí rovněž je, že zde byl film uveden jako „Tonda Špelec - ostroštřelec“. (Dymnik)
  • Anton Špelec (Vlasta Burian) používá v rozhovoru s Kukačkou (Jindřich Plachta) pro slovo kriminál slovo „orláb“. Jedná se o zkomoleninu německého „urlaub“, tedy „dovolená“. (sator)

Reklama

Reklama