Reklama

Reklama

Spring Breakers

  • USA Spring Breakers (více)
Trailer 1

Čtyři sexy středoškolačky se rozhodnou vyloupit fast food, aby měly peníze na krátkou jarní dovolenou. Jenže to je jenom začátek… Při oslavách v motelovém pokoji se zábava zvrhne a překročí zákonnou hranici. Dívky jsou zatčené a stanou před soudem… pouze v bikinách se ocitnou v soudní síni, kde za ně překvapivě zaplatí kauci nechvalně proslulý místní gangster Alien (James Franco). Alien vezme dívky pod svá křídla a začíná ta nejdivočejší jarní jízda, co pamatují. Na oko drsný Alien má i citlivou stránku, a tak si ho mladé školačky zamilují a vydávají se společně na prázdniny, o kterých se žádné z nich ani nezdálo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (578)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Spring Breakers lákají perfektním audiovizuálem a neonovou estetikou, nahotou, letní zábavou a zvukomalebně znějícím spojením "spring break" ("jarní prázdniny" znějí o poznání méně cool :-D ). No a přitom jsou ve skutečnosti zdviženým prostředníkem právě vyprázdněným a povrchnostmi posedlým pártyboys a pártygirls. Je to vábnička, která diváka chytí do pasti. V podstatě značně depersivní art. Jen se mi zdá, že všechno důležité stihl sdělit už v první půlhodině a po zbytek stopáže je už pouze (podmanivou) recyklací, ačkoli i to pravděpodobně má svůj význam. "Everytime" bezpochyby jedna z filmových scén roku. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Duchovní film pro svět bez Boha před diváky odhaluje planetu utkanou ze snů videoklipové hyperreality, která může být reálně hmatatelná. Stačí jen nasadit správnou pózu a čas se rázem promění z nezachytitelného plynutí do smyčkové koláže, kde minuty neodtikávají, ale pulzují stejně jako světlo neonů. Ale to vše se může velmi rychle rozplynout - stačí jen na chvíli vystoupit z pózy, jenže pak už ale není cesty zpět. Korineho DJský spin na kulturu/generaci povrchu není podvratný v tom, že by ústil do apelativního gesta jako jeho předchozí generační titul "Kids", ale přesně obráceně. Namísto varování představuje omamné a smyslově intenzivní pokušení. Zhmotňuje začarovaný krhu popkulturou hecovaného pozérství a sám sebe činí jeho součástí. Jestliže doposud měli gangstasve smyčce puštěnou "Zjizvenou tvář" nyní si vysokoškoláci budou poutět "Spring Breakers" jako ultimate vzoru jak pořádně zazlobit. Je absurdní číst reflexe, jejichž pisatelé se elitářsky vymezují vůči domnělému publiku, které bude z kina odcházet zpruzelé či zničené, protože očekávalo další disneyáckou taškařici se Selenou a Vanessou, ale při tom oni sami nadšeně skandují "Spring break forever, bitches." Příznačně tak ilustrují, že Korine není v pozici mravokárce, nebo nezaujatého pozorovatele, ani watersovsky zaujatého labužníka. Představuje naopak pro diváky stejného ďábla-pokušitele, jakým je ve filmu Alien pro hrdinky. Kdo včas neuteče, bezmezně mu propadne. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Dlouhá reklama na léto (vzdor "jarního" názvu) v kvalitním klipovém provedení s kriminální zápletkou. A rozhodně má film daleko do pubescentní komedie, za kterou je mylně považován. Sluncem zalité pláže, bikiny, pěkné holčiny, alkohol, drogy a maximální odvaz. Co víc dodat k filmu, který se místy opájí sám sebou a roztahuje se do celovečerní stopáže s nepříliš úderně propracovanou zápletkou, a nemá de facto pořádný začátek ani konec. Jenže je na něm cosi zvláštního, co nutí diváka střídat nálady za sebou, alespoň u mě to tak fungovalo. Čtyři kamarádky jsou otrávené svým životem a přepadnou fast food, aby pak za uloupené peníze přijely na jarní prázdniny do St.Pete, kde jsou posléze dopadeny, ale je za ně zaplacena kauce místním bohatým gangsterem - machem, říkajícím si Alien, který si je vezme pod svá ochranná křídla. Záhy i on se však stane nepohodlným pro svoji pouliční gangsta konkurenci. Postava hlavní hvězdy filmu Jamese Franca je na první pohled možná až stylizovaná, ale nenechte se mýlit. To právě platí o celém filmu, který vás může znechutit, ale také bavit, až se přistihnete, že paříte s filmem a ve scénách na plážích hledáte krém na opalování, který James Franco asi spolkl jakožto "smažič" a "pařič" v jedné osobě, který by do sebe naládoval v podstatě cokoliv. A hlavní představitelky byly pěkné, není pravda, že by nebyly, a dokonce se i některé překvapivě prezentují topless. Není to jen film pro úzce vyprofilovanou kategorii diváků, za který jsem ho před zhlédnutím považoval. Nejblíže má k thrilleru, ale občas si nedá pozor a přece jen sklouzne k trochu naivně pubescentnímu stylu, před kterým, i přes snahu být vyzrálý, přece jen neunikl. Mně se film ve větší míře líbil, byl zvláštní, originální, překvapivý a je zde zbytečně strhaný. A to už mě tak nepřekvapuje. 70% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Stačilo přežít úvodní půlhodinku, než přijde BALLR a nakopne celou show. Miluju ten neonovej svět, barvičky, lolitky, pláž, zbraně... Korineovo popelnicový porno mě málem uspalo, zato tomuhle zmrdání MTV generace do zadku svým vizuálem a zásadní presencí Jamese Franca vůbec nešlo odolat. Scéna s Britney "Everytime" - geniální. [repeté: Aero Double Feature 2019] ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Korineov prístup a explicitné zobrazovanie odporných a hlúpych ľudí mi nesedí a nikdy nesedel, aj keď tu je to vlastne o tom istom, akurát inak. Respektíve akurát iných hlúpych ľudí a o niečo menej odporných. Strašne by ma zaujímalo, ako sa v kine museli tváriť všetky tie trinásťročné fanynky Seleny a Vanessy. Asi divne. Asi nechápali, že práve z nich si Harmony robil srandu. Film je to zvláštny, prvoplánovo prehnaný a bizarný a na pohľad lacný a tupý. Ale o tom to nie je. Príkladom by mohla ísť moja obľúbená scénka, tá s klavírom a songom "jednej z najväčších speváčok všetkých čias a anjela v ľudskom tele". Plakal som od smiechu. To nikto nemohol myslieť vážne; s tým sa mohli stotožňovať ozaj iba zástupcovia onej stratenej generácie odchovanej MTV, generácie nevkusu a duševnej prázdnoty, mondénnej mládeže prahnúcej po sexe drogách a popíku, schopnej zničiť si život za cieľom stať sa vlastnými idolmi. Geniálna kritika spoločnosti obsiahnutá v podtexte, alebo kto chápe, chápe; kto nechápe, je jedným z nich. Spring break forever, bitches. Luxusná píčovina ()

Galerie (102)

Zajímavosti (22)

  • Ve filmu se objeví Rachel Korine, manželka režiséra Korineho, který film napsal i režíroval. (Rostiiik)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Florida. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama