Reklama

Reklama

Divoká stvoření jižních krajin

  • USA Beasts of the Southern Wild (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V zapomenuté, ale svérázné komunitě, která sídlí v bažinatém kraji u mrtvého ramene řeky, odděleném od zbytku světa rozsáhlou ochrannou hrází, žije šestiletá Hushpuppy. Maminku už dávno nemá a její milovaný otec Wink je divoch, který je neustále mimo domov, a tak je osamělá Hushpuppy odkázaná na společnost polodivé zvěře. Vnímá přírodu jako křehké spletivo živoucích, dýchajících věcí, v němž celý vesmír závisí na tom, aby do sebe všechno dokonale zapadalo. A když se po bouři zvedne stoletá voda a obklopí jejich město a tatínek naráz onemocní a divoká prehistorická zvířata obživnou a vylezou ze svých zamrzlých hrobů, Hushpuppy zjistí, že přirozený řád všeho, co jí bylo nadevše drahé, se začíná rozpadat. Malá hrdinka se zoufale snaží dát svůj svět zase do pořádku, aby zachránila svého nemocného otce i potápějící se vesnici, nejtěžším úkolem pro ni ovšem bude vůbec přežít nezastavitelnou katastrofu ohromných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (314)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nejasná zpráva o konci světa, ale velmi jasná zpráva o smutném dětství, v němž schází objetí a haptika. Nádherný magický realismus, režisérova (ale možná spíš celé skupiny Court 13) až dětská představivost (vtělená do dívčí hrdinky), tu ovšem není oslavována, nýbrž ukázána jako únik před skutečným světem, se kterým je potřeba se vyrovnat. Víceméně nízkorozpočtový snímek se silnou jižanskou příchutí. Předzvěst i reakce na Apokalypsu (tady konkrétně hurikán, globálně ovšem oteplováním způsobené tání ledovců a tím zase fatální zvyšování mořské hladiny), která je překonána sentimentálně podbarveným magickým realismem. Střet civilizací, v němž není ta euroatlantická chápána jako ta apriori vidoucí, spíše je oslepena svým mesiášským komplexem. Sdělný obsah, ale i skutečně mimořádně účinná forma. Opravdu silný a osobitý celovečerní debut. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Přirovnávat ho k Jakubiskově Nejasné zprávě o konci světa mi moc smysl nedává; mě jako referenční film napadla spíše Hillcoatova Cesta, ale asi jsem jediný, kdo mezi ní a tímto filmem vidí podobnost (alespoň žádný z komentářů zde dosud tento film nezmínil). Myslím, že vcelku rozumím tomu, co se na tomto filmu líbí lidem, kteří mu dali 5 hvězd, ale osobně mezi ně nepatřím. Film mě příliš neoslovil a vnímám ho poněkud rozpačitě - tento dojem je pouze umocněn mým údivem z toho, jak mohla Akademie navrhnout na Oscara 9 letou holku, nebo jak si ji dokonce někdo na ČSFD může na základě zhlédnutí jednoho jejího filmu dát mezi oblíbené herečky. Vždyť nikdo neví, co z ní za pár let vyroste a jestli vůbec bude dál hrát - dát si ji mezi oblíbené herečky je výsměch všem vystudovaným dospělým zkušeným herečkám, které za sebou mají desítky náročných rolí (a btw. - to už všichni zapomněli, jak třeba dopadla bývalá dětská hvězda Macaulay Culkin?). Jako oká, v tom filmu je neuvěřitelně roztomilá a celý film stojí a padá na ní, ale dá se vůbec v jejím věku mluvit o nějakém herectví? Když to člověk vidí, napadá ho, že kdyby dnes žil Tomáš Holý a znali ho ve Státech, musel by mít doma Oscarů plnou vitrínu. Na filmu mi mimochodem vadí i český titul, který se od významu originálního titulu dost odklání - kdyby to přeložili doslova jako "Bestie jižní divočiny", bylo by to podle mě správnější. Za mě spíše blazeované 3 hvězdy. ()

Reklama

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film, který jsem letos na filmovém festivalu v Karlových Varech viděl. Je to sice silně subjektivní, ale od debutu mladého režiséra Bena Zeitlina jsem dostal přesně to, v co jsem doufajíc vyčkával frontu na jedinou projekci. Stálo to za to a vím, že film minimálně ještě jednou spíš dvakrát uvidím. Quvenzhané Wallis bude jednoho dne velká paní herečka a já musím konstatovat, že mě film ve vydírajícím závěru emocionálně sejmul. Zeitlin skvěle zobrazuje hranici mezi dětskou fantazií opředenou naivitou a dospěláckou realitou, která je zasazená do divokých koutů Louisiany. Během 91 minut rozehraje mladý režisér silnou paletu emocí, mikro příběhů, bizarních ale uvěřitelných postav a především nám ukáže krásný příběh mladé Hushpuppy v jejím obtížném období dospívání a uvědomování si sebe sama. Nádherný soundtrack skvěle dokresluje podbízivou a v závěru trochu agresivní emociolnální stránku. Přesto se pro mě jedná o velmi silný, intenzivní a nádherný film. Těším se na další Zeitlinovy projekty! Rozhodně doporučuju ke zhlédnutí. [MFF KV 2012] ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zvlastni film, ktery na mne ale zapusobil. Muze za to hlavne ustredni holcicka, ktera se do toho proste dokonale hodi. Nepochopil jsem, co mely znamenat sceny s pratury, nebo cast, kde deti plavali a dostali se do jakehosi bordelu / restaurace. Konec me ale dojal a ta komunita mi byla vesmes sympaticka. Velkou cast zazitku obstarava paradni hudba. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Poetické fantasy s malou velkou herečkou v hlavní roli potvrzuje, že americký nezávislý film je v poslední době schopen něco zajímavého vykřesat jenom na okraji společnosti. Triky sice nejsou na úrovni Hollywoodu, ale tady to nevadí. Tady je důležitější pečlivá režie a náladotvorná hudba i kamera. Obojího je zde naštěstí měrou vrchovatou. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (15)

  • Tvůrci prodali práva k filmu produkční společnosti Fox Searchlight Pictures za 2 miliony dolarů. (HellFire)
  • Většina herců pochází z okolí Louisianské zátoky, včetně hlavní herečky, Quvenzhané Wallis. (HellFire)

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

Reklama

Reklama