Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (120)

joelly01 

všechny recenze uživatele

Nezlobte se na me, ale rok co rok ja cukroveeee na vanoce bez Katakomb proste NENAPECU. Tedy abych byla konkretnejsi, neslepim ho kremem dohromady. Bez pana Boooormana. Doktora Marka a inzenyra Rudika. A tak. Proste to nejde. Advent by bez techhle vsech revidentu a prezidialnich a ruznych jinych oficialu nebyl Advent. A zeny opravdu nadherne, ve srovnani s Gollovou a Mandlovou jsou vsechny ty dnesni Miss jen nevkusne blizny. A kdyz odchazite tak za sebou zavrete dvere. Protoze nezavira ZEFIR! ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Burian si tady z toho udělal fakt one man show. Kdykoliv je v záběru, jsou ostatní upozadění. Hláškuje jako o život, až je to někdy kontraproduktivní. Protože výsledkem je, že člověk jako by sledoval dva filmy, které se prolínají. Střídmou romedy, kdy se dva mladíci zakoukají do dvou slečen, a druhý film, taškařici, kterou si pro sebe ukradl Vlasta. 6.5/10 ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ve sklepních prostorách jsou kanceláře archivu, kde pracuje už pětadvacet let úředník Borman a s ohledem na skutečnost, že to má tzv. za pár (do důchodu), jedná se svými nadřízenými bez servítků, na rovinu, pěkně zpříma do očí a pokud jde o karty, nezná bratra, natožpak ředitele. Trefná kritika poměrů na úřadech (včetně vlivných tetiček, manipulativních manželek a vlezdoprdelků) se mi líbila, herecké osazenstvo do jednoho potěšilo (pevná ruka režiséra je znát) a ani ten lehce dětsky prostý závěr mi nezkazil milý filmový zážitek. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Totální Burianova one man show, který je tady geniálnější, než obvykle, naprosto jasně je tohle jedna z jeho nejlepších rolí, ačkoliv báječní jsou všichni. A film je samozřejmě také povedený, takže Vlastík nemusí nic zachraňovat, protože výborná zábava je v tomto případě opravdu zaručena, jak formou hlášek, tak i situacemi. A to prostředí je prostě taky jedinečné. Stopáž je lehce přes hodinu a čtvrt, takže naprosto ideální. Tady se prostě všechno sešlo a vydařilo. 80%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian hraje ve svých necelých padesáti muže před důchodem, který to na Pozemkovém úřadě pořádně rozsvítí. A že jim to s Jaroslavem Marvanem klape, dokázali už v jiných filmech. Film je především typ situační komedie, neboť stojí hlavně na dialozích. A je to výborná komedie. Ale pobavily i písně. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Cena Baťových závodů na Filmových žních ve Zlíně (1940). (argenson)
  • Jaroslav Marvan dostal za tento film Státní cenu, což se Buriana natolik dotklo, že s Marvanem prý dva měsíce nepromluvil. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno