Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podnikatel Fred Baron chce spáchat sebevraždu, protože nemá na zaplacení směnek a dluží panu Hallerovi peníze, které s ním prohrál v Lindeho herně. V sebevraždě mu zabrání dobrodruh Ronny a slíbí mu pomoc. V Hallerově vile, kde pátrá po dokumentech, se Ronny seznámí s majitelovou dcerou Evou. Otec ji nutí do sňatku s Lindem, který ho vydírá. Ronny zjistí, že Linde ve své herně vyrábí falešné peníze. Navrhne Baronovi, aby vyhrál peníze tam, kde o ně přišel, a slíbí Hallerovi, že dosáhne toho, aby si Eva nemusela vzít Lindeho. V herně je ale Ronny zajat a uvězněn. Mezitím Ronnyho hledá jeho sluha Valentin u Hallerů a je přepaden komorníkem Josefem. Vše vidí Eva, Valentina osvobodí a oba spěchají do herny. Ta už je obklíčena policií. Lindemu se ale nakonec podaří uprchnout v autě a unést s sebou i Evu. Pronásleduje je Ronny s policií. Evě se podaří bezpečně vyskočit z vozu těsně před havárií. Zjistí se, že Ronny není dobrodruh, ale kapitán tajné policie, který měl zneškodnit penězokaze. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Divák je v prvních patnácti minutách naladěn na žánrovku o lupiči- gentlemanovi, ale pak se to začne nějak rozpadat do typické komediální bramboračky (výstupy V.Trégla). Jako kdyby to scenáristé a režisér nedokázali udržet v napínavé rovině a snažili se propasírovat do detektivního námětu humor za každou cenu... ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Mile naivní prvorepubliková gangsterka se skvělým Rolfem Wankou v roli lupiče džentlmena, kterou tentokrát bravurně zvládl a to nejen svým zevnějškem, ale kupodivu i herecky. Přes humorné momenty a snaživé herecké výkony působil příběh trochu překombinovaně, což mu ubíralo na napínavosti. Honičky bych zkrátila, unylou Mandlovou bych vyměnila za svižnější Gollovou a bylo by to perfektní. Ale i tak to byl příjemný zážitek. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Když nemohl na počátku třicátých let, v době hospodářské krize, získat strojní inženýr Eduard Fiker zaměstnání ve svém oboru, vrhl se po krátké divadelní epizodě na literární tvorbu. Od mládí jej přitahovaly detektivní příběhy a za svůj krátký život (zemřel v osmapadesáti letech) jich napsal několik desítek. Brzy také pronikl mezi barrandovské filmaře (z jeho dílny vzešla například částečně autobiografická krimikomedie Paklíč nebo Zinková rakev alias Třináctý revír). K jeho vůbec prvním filmovým scénářům patřil Krok do tmy, který měl v Československu simulovat zahraniční hollywoodské trháky. Důvody byly ryze praktické: pořizovací cena kopie amerického nebo anglického detektivního filmu představovala sumu asi sto padesáti tisíc předválečných korun. Realizace se ujal znovuvzkřísený Havlův Lucernafilm a režie byla svěřena zkušenému Macu Fričovi. Hlavní partnerskou dvojici vytvořili charismatický Rolf Wanka coby "český Arsène Lupin" a okouzlující Adina Mandlová, která se tu co chvíli rozkošně leká. Dnes s odstupem sedmdesáti let je patrné, že Fiker byl společně s Emilem Vachkem jedním z prvních a úspěšných průkopníků detektivního žánru u nás a díky němu byly vystavěny i základy filmové kriminologie, později bohatě zastoupené řadou dalších autorů. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Doporučuji shlédnout se zelenými brýlemi, neb viráž tomuto ryze ateliérovému filmu s vytříbeným vkusem půvabně sluší. Tato báječná krimi lascivně spojuje téma penězokazů a roztomilé hry jednoho z nejzajímavějších párů předválečného filmu. Rolf Wanka s drobným knírkem je novodobým Douglas Fairbanskem českého filmu, rozdává úsměvy a vtípky, laškuje se svým sluhou, jest atletem a ve finále také předchůdcem James Bonda. Adina Mandlová je pikantní dětskou blondýnkou, která ví, že jí to sluší, když se bojí, rozkošně žvatlá a báječně umí také využít brože na nákladné toaletě ve výstřihu. Tuto ostatně nejednou vystřídá, ideálně pak za pánská pyžama. Rolfi je konečně nejbáječnější v téže scéně v negližé, když si hraje na lachtana a jeho věrný sluha grapefruit na zatloukače hřebíků. Český film přišel o hodně, když se s ním v takto vrcholné formě musel navždy rozloučit. Jejich protipólem je výtečná banda podvratných živlů, které vede sličná Alena Frimlová, ovšem po jistou dobu v zastoupení Zvonimíra Rogoze. Opravdu jsem na rozpacích, kdo je báječnější tupoun, jestli Ládík H. Strunů, nebo Janek W. Špergrů. Ale asi Speerger, protože má lepší kostym s hazardním kšiltem. Měla-li bych si vybrati ze soudobých komediálně laděných krimi, požla bych si skutečně Krok do tmy a hned za ním originelního Edgar Wallace v úpravě Karla Lamače, kde se ostatně Mac Frič tomuto gengru poprvé přiblížil jako asistent režie - ve filmu Der Zinker. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Vynikající kriminální komedie v režii Maca Friče s půvabnou Adinou Mandlovou, s rozhodným Rolfem Wankou a úžasně potrhlým Václavem Tréglem. Myslím, že pan Trégl u nás jako první vynalezl styl přikrývek ve stylu Heleny Růžičkové: "To jako, že bych se pod ni vcucla", když ji přitlouká ke své posteli, aby mu jí jeho pán nesebral. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama