Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Houbaření je jedno z mála dobrodružství, které si člověk může dopřát i v moderní době. Aby však výprava do lesa neskončila na nemocničním lůžku, je potřeba se v houbách přeci jen trochu vyznat. Když tedy tata (Arnošt Goldflam) zjistí, že jeho kluk (Josef Polášek) nepozná kulinářsky tak vyhlášenou houbu jako je smrž, neváhá ani na minutu a žene kluka na první putování za houbami. Jeho profesorská nátura mu však nedá - nechce houby pouze sbírat, ale touží představit klukovi celou českou mykologii a její historii.
Jednotlivé díly:  1.-Z jara
2.-Hitparáda hřibů
3.-Kozí hřiby
4.-Magické muchomůrky
5.-Lysohlávky až nakonec
6.-Nejen o václavkách
7.-Pavučince a čirůvky
8.-Holubinky a ryzce
9.-Lišky, kuřátka a břichatky
10.-Teplomilné
11.-V pralese
12.-V pěstírnách
13.-Pozdní sběr (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Nejprve vyznání. Jsem vášnivá a hravá houbařka. Houby považuji za jeden z nejkrásnějších přírodních útvarů. Nemám to tolik přes žaludek i když letos jsem vyzkoušela 4 pro mne nové druhy a měla jsem krásné fialové jídlo. A stále jsem tady. Velmi mne baví houby určovat, mám 9 atlasů a sbírám hlavně houby, které neznám. Takže pořad Na houby byl pro mne na houby. Nevadilo mi, že je určen spíš začátečníkům, viděla jsem některé známé mykology a atmosféru houbařského koloritu jsem také z pořadu cítila. Jen mi nevyhovovalo pojetí Otec a syn trouba. Ovšem nadšení ve mně vyvolala ta zvláštní houbová hůl. Je dílem výtvarníka mgA. Tomáše Hlavenky. Hned jsem si našla jeho ostatní práce a za tento podnět dávám pořadu třetí hvězdičku. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo, "tata" Goldflam cepuje svého "kluka" Poláška, místy je to vtipné a z hlediska houbaření poučné. Vzájemné hecování taty a kluka, většinou slušné a bez vulgarit, mne několikrát opravdu rozesmálo. Zatím jsem viděl jen první díl, z opatrnosti dávám jen čtyři, ale možná později zvýším na nejvyšší hodnocení, pokud si seriál udrží tuto kvalitu.---Tak jsem k dnešnímu dni (21.4.2012) viděl zatím všechny díly a myslím, že mohu konstatovat, že seriál je dobrý, nikoliv však vynikající. Dodávám tedy, co mi nejvíce vadilo (přičemž klady vyjádřené na začátku zůstávají):bohužel ne všechno osobní škádlení bylo tzv. slušné a nevinné (např. narážka na kance a na tatu je dle mého názoru už za hranicí únosnosti (Polášek, jakkoliv je sympatický, nezapřel to své prasárničkové vtipkování, jak známe z jiných jeho projevů), v jednom díle se tata Goldflam jakoby modlí před křížem, což je rouháním a blasfémií (zde se Goldflam projevil jako Žid, neb on je chytrý a ví, o co jde), jinde říká, že klukova manželka Růženka je prokletí (to vůbec nezní hezky) ...a pak např. považuji úplně za zbytečný nesmysl, že s sebou tahají tu moduritovou "houbařskou" berlu atd...Jinak ale celkově díky za tento seriál, a díky Goldflamovi i Poláškovi za velmi dobrý doprovod houbařských putování. ()

Reklama

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Na tento pořad jsem se jako obdivovatel a ctitel hub velmi těšil, ale po zhlédnutí prvního dílu přišlo částečné zklamání. Jednak mi příliš nesedí pan Goldflam svými často suchými hláškami (o zjevu ani nemluvě) a především pak jeho kolega je zde vyloženě trapný a tím i článek navíc. Dalším problémem je, že jimi vybraný odborník chrlí na diváky kopu informací příliš rychlým způsobem a divák nemá šanci všechny informace kvalitně zpracovat, takže vzniká chaos namísto pohody, která k houbám rozhodně patří narozdíl od chaosu. Pokud nebude druhý díl propracovanější, jedná se jen o podprůměrné dílo. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Môj otec to je veľký hubár. Každé leto s radosťou vyráža do lesa nazbierať tieto plody. Ja som tomuto koníčku až tak neprepadol, ale sa mi zdá, že o to viacej si viem vychutnať dobre pripravené pokrmy z hríbov. Huby mi chutia. Takže keď som zistil, že česká verejnoprávna televízia bude vysielať reláciu o hubárčení, zaujalo ma to. Doposiaľ som sa s takýmto tématickým projektom nestretol. Bohužiaľ bol som trpko sklamaný. Po obsahovej, informačnej i odbornej stránke je to hodnotné, ale nedokážem prekusnúť príšené moderovanie v podaní pánov Arnošta Goldflama a Josefa Poláška. Tie ich trapné herecké výstupy to ťahajú takmer až do odpadu. Vďaka nim je to celé „Na houby“. * ()

topi 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky hub velmi dobrá práce, navíc okořeněná krásnými toulkami přírodou. Jeden díl prozkoumával houby v podzimním hávu Josefovského údolí v Moravském krasu, přes jeskyni Jáchymka a putování zakončil v mé oblíbené hospůdce U Farlíků ve Křtinách. Navíc dvojka průvodců Arnošt Goldflam (tata) a Josef Polášek (kluk) mají občas dobrý hlody :). Při každém výletě do lesa si berou na pomoc odborníky z řad mykologů a o zajímavé informace je postaráno. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama