Reklama

Reklama

42

Trailer 2

Na začátku baseballové sezóny 1946 se majitel týmu brooklynských Dodgers Branch Rickey rozhodne podepsat smlouvu s Jackie Robinsonem, velmi talentovaným černošským sportovcem. Jackie je na zkušenou poslán na farmu Dodgers - Montreal Royals, aby předvedl svůj um. Rickey Jackieho varuje, že mu sice dobře zaplatí, ale že se musí připravit na nemístné rasové narážky, a to nejen od diváků, ale i od soupeřů. Když Jackie cítí podporu majitele týmu, nabídku přijímá. Záhy se ožení a po skvělém úvodu sezóny v Montrealu je nominován k Dodgers. Robinson je tam vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Díky své ohromné odvaze a talentu si postupně získává svými výkony nejen spoluhráče, ale i fanoušky a také úctu soupeřů. (TV Nova)

(více)

Videa (24)

Trailer 2

Recenze (300)

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Dolary nejsou černé a bílé, ale zelené. Každý dolar je zelený. Jasně, rasismus+sporty je věčně omílané téma v amerických filmech a natočilo se jich již mnoho, ale za mě je 42 mnohem stravitelnější, informativnější a emotivnější film pojednávající o velké rasové nenávisti vůči černochům v USA nežli třeba 12 let v řetězech. V baseballu se sice zrovna dvakrát moc nevyznám, tudíž mi všechna ta hvězdná jména přišla naprosto neznámá, ale naštěstí je zde baseball odsunut až na druhou (avšak neméně důležitou) metu, a tvoří spíše pojítko pro vyprávění. Mimochodem Harrison Ford se mi v roli coache Dodgers neskutečně líbil. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Měkkotou rozhodně nebyl. Hroší kůži obdařený afro-americký hráč baseballu Jackie Robinson se obětoval, aby posloužil něčemu většímu, než jen vítězství. Samozřejmě hlavně kvůli dalece odpálenému míčku na hřiště plného předsudků a nenávisti vstupoval, jeho příběh však je/má být zajímavý hlavně tím, že šlo o prvního hráče tmavé pleti v americké nejvyšší baseballové lize. Pečlivě si mnul ruce v hlíně, u mety poskakoval jak na kořist natěšená kočka, nenechal se rozhodit a šel si tvrdošíjně za svým. Jenže jiná barva pleti byla toho času za oceánem stále živou hmotou. Za druhé světové války bojovali proti Hitlerovi, v poválečné Americe ale namísto oslavování zažili jen segregaci a diskriminační zákony. Američané prostě podobné příběhy s jasnou premisou potřebují. Oscarový scénárista Brian Helgeland stojí za takovými kousky jako Tajemná řeka nebo L. A. – přísně tajné, v posledních letech spolupracoval zejména s renomovanými bratry Scottovými. Nyní se znovu vrátil k režii a nedopadlo to ani zdaleka zle. Tedy pokud na jeho stokrát omletou hru s jasně vyloženými kartami přistoupíme. Někteří asi ano.. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Velice dobře natočené sportovní drama o tom, jak poprvé hráč černé pleti zavítá do nejvyšší profesionální baseballové ligy v USA. Ve filmu se dozvídáme jak to měl Jackie ohromně těžké, každý ho kritizoval, nadával mu do negra a on to vše musel ustát. A také zaslouží obdiv Branch Rickey, který se k tomuto kroku odhodlal. Hlavních rolí se zhostili Harrison Ford a Chadwick Boseman a předvedli fantastický výkon. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv Helgelanda jako režiséra uznávám, a ještě víc ho uznávám jako scénáristu, tady to nějak nevyšlo. Po dramatické, (ne)rasistické, stránce jsem čekal více ingrediencí z The Help, po stránce sportovní jsem čekal více napětí, podobně jako v The Blind Side. Ani herecké výkony nic moc, navíc Ford strašně přehrával a ani na chvíli jsem mu toho vizionářského dědulu neuvěřil. Ale nuda to zase není, takže dávám solidní 3 hvězdy. ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Obstojný sportovní dokument, s pomalejší dějovou linkou, spíš než film mě zaujala doba a rasismus v té době, a že jeden negr dokázal přesvědčit a ovlivnit tolik bílých rasistů, že začali některé negry uznávat jako sobě rovné. A o 10 let později, teď myslím dobu ve snímku, už nikdo nebral v potaz jestli hraje bílej nebo černej, sport se stal zdrojem příjmů a bylo jedno jestli ten nebo ten. Každopádně jsem si to celkem užil a byl jsem zvědav, jak film dopadne. Pro mě bohužel žádné dramo nenastalo a tak pěkná 4ka. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (21)

  • Rachel Robinson a její dvě děti, David a Sharon, usilovaly o vznik filmu třicet let. Sama Rachel nabídla filmařům podrobné návrhy, jak zlepšit scénář, aby se ujistila, že film bude co nejvíce autentický. (PanPaniscus)
  • Jackie Robinson předčasné zemřel v roce 1973 na srdeční záchvat, který dostal u svého domova v severním Stamfordu v Connecticutu ve věku 53 let. Záhy po smrti manžela začala vdova Rachel Robins usilovat o to, aby vznikl další film. Dočkala se 40 let po manželově smrti, v roce 2013, kdy vznikl právě tento film 42. (Posheidon)

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama