Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Profesor Antonín Karas je příkladem mravného života pro celé městečko. Je proto zvolen čestným předsedou Spolku pro povznesení mravnosti. A to vše až do okamžiku, kdy se nezván a nečekán zjeví v plné kráse jeho prohřešek z mládí v podobě téměř dospělé nemanželské dcery Věry, zvané Káčátko… Bláznivá komedie Mravnost nade vše byla natočena za zvláštních okolností. Na konci roku 1936 společnost AB neměla už žádný vhodný scénář k realizaci, a hrozilo nebezpečí přerušení práce. Režisér Martin Frič a všestranně nadaný Hugo Haas spolu s Otakarem Vávrou během týdne vymysleli scénář na námět J. Erbenové, který se vysmíval měšťácké prudérnosti. Martin Frič v Lidových novinách humorně vzpomínal, jak se dělal „film na rybu“: barrandovští zaměstnanci si tak mohli o vánočních svátcích přilepšit. Za další týden se film natočil s řadou známých herců. Hugo Haas si s chutí zahrál hlavní roli, profesorovu ženu Světla Svozilová, jejich dceru Adina Mandlová a Káčátko Věra Ferbasová. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja mám dojem, že táto milá komédia musela pôsobiť naivne aj na divákov vo svojej dobe. Ale Haas a Mandlová boli hviezdy a všetko sa im zožralo. Skutočne som sa zabavil až pri záverečnej profesorovej reči, cesta k jasnému cieľu, odhalenia identity, mi pripadala miestami až úmorne naťahovaná. Osobne ma potešilo celkom milé vykreslenie študákov v škole. Vyplazujú na seba jazyk, baby sa šminkujú a je jasné, že ich nič iné, ako zaujatie opačného pohlavia, nezaujíma. Je to krátke, takže zub času až tak nebolí. ()

fugyx 

všechny recenze uživatele

Len tak som zbadal tento film medzi odporúčanými, a tak som sa odhodlal pozrieť si ho. A neľutujem. Bavil som sa od prvej scény po celý čas filmu. Členky spolku, voňavka a podobné detaily ma celkom pohltili. Najmä hlavný hrdina, ktorý sa snaží ututlať svoju dcéru. A smiech pána Rašilova st. na tých správnych miestach je nákazlivý. Film mi spríjemnil večer :) ()

Reklama

Pete 

všechny recenze uživatele

Zápletka se točí kolem Haase, který nechce dřívější nemanželskou dceru přiznat svojí nové "mravopočestné" rodině. Frič to celé kočíruje levou zadní se svou pověstnou lehkostí, a já se znovu ptám: Opravdu nelze i dnes, pravda v jiném století a zcela odlišných podmínkách, natočit něco tak krystalicky čistého, naivního, a přesto nesmrtelně vtipného? ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

''Mravnost nade vše'' by mohl hlásat ale úplně každý! Správný anti-mravnostňák musí mít stoprocentně čisté svědomí, musí mít v pořádku celou svou minulost a musí mít vše v klidu hlavně i u sebe doma! No, doma to možná Hugo Haas v roli profesora Antonína Karase má v klidu, ovšem minulost a svědomí rozhodně ne. Každopádně, jenom kvůli jednomu prohřešku z mládí vzniká skvělá Frič-ovská komedie, zakládající na nepochopení a nedorozumění. 5/5 ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Kupodivu nejlepší postavou z celého už tak dost dobrého ansámblu je Saša Rašilov, který jediný zná všechny nuance událostí a zároveň stojí mimo a je jen pozorovatelem. Jeho nezvladatelné výbuchy smíchu v nejméně vhodné okamžiky jen dokreslují absurditu celé situace. Nejde o žádný okatě mravokárný film. Říká jen, že máme být sami sebou. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (10)

  • Režisér Martin Frič se rozhodl film natočit v předvánočním období, aby poskytnul práci filmovým pracovníkům, kteří v té době neměli co dělat. Film byl natočen za neuvěřitelný týden ve filmových ateliérech Foja Radlice. (Elisebah)
  • Tvůrcům titulků se povedla dost velká chyba Jméno tehdejší hvězdy Hugo Haase napsali s dvěma ss. (sator)
  • Tomuto filmu se říkalo "film na rybu", byl totiž natočen během Vánoc uprostřed krizových 30. let jako zakázka štábu na přilepšenou. Okolnosti vzniku filmu se zdály společnosti AB Barrandov natolik pochybné, že film promítali nejdřív v Prostějově. Teprve po velkém úspěchu, který sklidil, ho nasadili i v Praze. (Stegman)

Reklama

Reklama