Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak je na tom knižní předloha, ale tahle dramatizace je bohužel průměrná. Spencer Tracy se sice zhostil role starce solidně a technické zpracování filmu je i na dnešní dobu stále výborné (zadní projekce mě neiritovala tak jako ostatní), ovšem dění na plátně se neuvěřitelně táhne (nevěřil bych, že tohle napíši někdy o 87 minut trvajícím filmu), atmosféra Havany, která dodává Hemingwayovu dílu další, autobiografický rozměr, není zrovna dokonalá a výkon Spencerova malého pomocníka je příšerný, repliky odříkává, jako kdyby mu někdo stál za zády s pistolí. O vypravěči se nebudu ani zmiňovat, jelikož tak za mě už učinili jiní. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa to neuveriteľné, ale Spencer Tracy konečne hrá aj telom! (a zase si každého tou svojou charizmou získava). A to je asi aj ten jediný dôvod prečo sa mi to relatívne páčilo. Inak keby to nebolo tak staré a nevyzeralo to ako od Disneyho, bol by to veľký šmak. Jo a ešte zrovnanie s Hemingwayovou predlohou: V podstate nič nechýba, nič nie je navyše a hollywood spravil čo sa dalo, aby svojmu národu (lenivému čítať) priblížil túto klasiku. Ale tieto dva atribúty sú asi žiaľ všetko. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tehdy brzká adaptace tu z Hemingwaye doslovně cituje, trocha knižní strnulosti nijak neškodí a klasický zápas starce o hrdost drží strhaný Tracy, který s přehledem vtahuje do děje - ať už v rozjímání k přírodě, nebo když z posledních sil bije žraloky. Filmařinou zastaralé v dobrém slova smyslu, hudba drama ještě podtrhuje, dívalo se na to hezky. Jak lákadlo ke knize a má-li být, tak myslím i vhodná náhrada na referát. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hemingwayovu knihu jsem dosud neměl tu možnost si přečíst, ale pokud je i zde dodrženo obvyklé pravidlo, že film na knižní motivy většinou nedosahuje ani zdaleka kvalit své předlohy, tak ona kniha musí být naprosto famózní. Fuj to je ale dlouhá věta. :) Každopádně je tenhle film opravdu skvělý a Spencer Tracy je nezapomenutelný. Nikdo jiný už ve stejné roli nebude tak "stařecký" jako on. ()

Gyrphos123 

všechny recenze uživatele

Film zpracován dost přesně podle předlohy, ale to je asi tak všechno, co tenhle film má k dobru. Ani jako kniha ani jako film mě to nebavilo, je to skoro o ničem.Chápu, že kniha v sobě má hlubší myšlenku, ale nesedlo mi to. Dost jsem se musel snažit, abych to dokoukl celé. Nedoporučuju nikomu, kdo nechce ztrácet čas, nudit se a nemusí se připravovat k maturitě . ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Film se natáčel na různých místech západní polokoule. Filmaři se tak podívali na Kubu, Panamu, Havajské ostrovy, Bahamy a Galapágy, či do Kolumbie, Ekvádoru nebo Peru. (Ollie235)
  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)
  • Ernest Hemingway byl po zhlédnutí filmu nespokojen a prohlásil, že Spencer Tracy vypadal více jako bohatý starý herec, než jako prostý rybář z Kuby. (D3VIL)

Reklama

Reklama