Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední film režiséra Martina Friče se odehrává na maloměstské poště. Bezvýznamný pražský úředník (Jiří Sovák) vymyslí jednoduchou fintu, jak přijít k penězům. Vypraví se do malého města a na zdejší poště se vydává za experta, který má prověřovat údajné padělky bankovek. V místě, které si pro krádež vytipoval, však narazí na sympatickou poštmistrovou (Milena Dvorská). Půvabná a schopná žena trpí různými komplexy a má konfliktní vztahy s manželem (Zdeněk Řehoř). Právě ona však svou laskavostí přispěje k tomu, že se v cynickém podvodníkovi probudí svědomí... Námět morality s kriminální zápletkou pochází od Jaroslava Dietla a obsahuje autorův typický živočichopis obyčejných lidí. Točí se kolem přehnaných ambicí i partnerských problémů. S jemně ironickým nádechem líčí poměry v provinčním městě, kde nechybí zahořklý udavač a vystrašený zbohatlík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(LFŠ 2022) Fričův poslední film dokáže hravě zaujmout i dnešního diváka - díky chytrým dialogům a famózním hereckým výkonům. Jedná se v podstatě o herecký koncert Jiřího Sováka (a jeho neuvěřitelně humorného voiceoveru), jemuž skvěle sekundují herci ve vedlejších rolích, z nichž mě nejvíce oslovili Řanda, Dvorská a Janžurová. Nejlepší ženská mého života mě opravdu upřímně pobavila a měl jsem často na tváři potutelný úsměv, podobného ražení jako onen Sovákův. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dietl s Fričom sa pohrali s rozmýšľaním uhladeného lumpa. Vadí mu unifikovaný malý plat, ktorý má stačiť na byt aj prirodzené potreby mladej fešnej ženy. Zdrojov ubúda, stav konta klesá. Vymyslí teda zločin storočia. Zločinec si môže vnútorným monológom dovoliť povedať viac než charakterovo čestní hrdina. Scénaristi ním preto pomerne otvorene charakterizovali prevládajúce typy meštiactva. Režimu sa podrobujúci muklovia pracujúci celý život za rovnakú mzdu, často frustrovaní nenaplnenými ambíciami, snaživí škrečkovia a príznační zlodejskí vedúci mäsiarní a barov. Preukaz štátnej inštitúcie znamenal všetko, ľudia sa pred ním poslušne a bez reptania korili. Niet divu, že s jeho pomocou sa úradníkovi v službách zločinu podarilo pomerne rýchlo ohmatať riadny balík peňazí. Keď ale do pripraveného zločinu vstúpia emócie, nastane problém. Vzhľadom na absolútne sústredenie sa na vtipné slovné obraty ustúpila filmárska stránka do úzadia. Celok z tohto dôvodu pôsobí ako televízny film, na čo správne upozornili viacerí komentátori. Urobil som si bezobrazový pokus a zistil, že to skvele funguje aj ako rozhlasová hra. Nepotrebuje obraz, Sovák to uhrá hlasom. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v červenci 2020. Nejlepší ženská mého života je odlehčenou satirou, zlehka našlapuje a má slabost pro křehký půvab žen. Martin Frič z námětu a scénáře Jaroslava Dietla vyzdvihl jízlivost, a všímá si pokryteckého stavu společenské morálky, neutěšené nálady zlodějského manýrismu i zbabělých stereotypů mužského prvku u partnerských vztahů. Aneb muž v krizi středního věku dostal inovativní nápad k nezbytnému vyřešení dlouhodobé finanční tísně života manželského. Slova si hrají na schovávanou s pocity, jízlivost nepropadá obhroublosti, má kultivované vystupování a zdvořilé způsoby, vzpomíná na romantickou nevinnost a na vědomí dává životní poznání, že žena je v mnohém silnější než muž se ztrátou iluzí. Nástrojem satirické jízlivosti je Vláďa Winter (velmi příjemný Jiří Sovák), technolog středního věku s mladou a dosud nedostatečně finančně zodpovědnou manželkou. Smělý plán je inspirovaný všeobecnou socialistickou realitou, normou je svévolné přesouvání majetku do vynalézavých rukou a pokora před veřejnými a kontrolními orgány. Přesto ale nedokáže překonat ani vlastní zábrany, ani svou vypěstovanou sukničkářskou náruživost. Nástrojem niterného vyznání je Kaplanová (pozoruhodná Milena Dvorská), zastupující poštmistr městečka Bystřice. Patriarchální vedení rodiny dostává mnoho ran a štiplavých zásahů do oblasti slabin a muž vyděšen tančí a snaží se zmenšit do neviditelnosti. Důležitou postavou satiry je Kadeřábek (velmi zajímavý Čestmír Řanda st.), prohnaný vedoucí samoobslužného obchodu potravin. A ten malý náznak osobní finanční ztráty se ve jménu vlastní spravedlnosti ohání pomstou. Významnou postavou je Jiřina (příjemná Jarmila Smejkalová), bývalá Vláďova manželka a nejkrásnější vzpomínka na sladké životní štěstí s niterným pocitem naplněnosti. K výraznějším postavám patří také Marta (příjemná Ivanka Devátá), mladá a v manželském štěstí dětinská Vláďova žena. Z dalších rolí: nebezpečně zapšklý a zákeřný důchodce Koula (Vladimír Hlavatý), zhrzený učitel, pokořený systémem, ale i vlastní zkušeností a tím možným kariérním úspěchem manželky, zástupkyně poštmistra, Zbyněk Kaplan (Zdeněk Řehoř), pomalá servírka Blanka (Iva Janžurová), po zatoulaném inspektorovi vytrvale pátrající paní ředitelka školy (Věra Koktová), místní drbna Honzíková (Věra Tichánková), mladý a nezkušený strážník Veřejné Bezpečnosti (Jaromír Hanzlík), či Vláďův kolega z práce a podnikový referent Karel (Zdeněk Najman). Film Nejlepší ženská mého života je lehkou satirou, nebojí se jízlivé kousavosti, dokonce se dochází i k sebereflexi a vyvolává vzpomínku na lásku a zdvořilou omluvu ženám. Příjemné osvěžení. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Když jsem snímek viděl poprvé někdy v pubertě, hrozně mě tento psychologicky laděný příběh z duše loupežního podvodníka deprimoval a nemohl jsem spát. Byl to jeden z prvních mou viděných kriminálních filmů (byť se tady nejedná o nic drsného) a Sovákovy vnitřní monology z něho mě pak ještě dlouho po nocích strašily :o) Dokonalý scénář k originálnímu námětu, herecké výkony a občas i pěkně temný (noir) vizuál. Po letech zhledávám v tomto snímku jakou přidanou hodnotu navíc záživný humor odlehčující celou situaci. Mistři z různého oboru, Frič, Dietl a Sovák, se tu skvěle doplňují. Po letech mě příběh už tak silně nezasáhl, nicméně sympatické paní poštmistrové je mi líto ještě dnes.... jedna z nejlepších rolí Mileny Dvorské. 75% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Nemíchej do toho city troubo, mysli na svou ženu…“ Vnitřní mnohdy poněkud cynické promluvy Jiřího Sováka, který diváka provází celým filmem, nemají chybu. Stejně jako nemají chybu pomněnkové oči Mileny Dvorské. Celkově moc příjemná komedie o tom jak "největší podvod od Šumavy k Tatrám" skončil na laskavosti jedné krásné paní poštmistrové. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Příběh se odehrává v obci Bystřice, ve skutečnosti se jedná ale o Benešov u Prahy. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno