Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat, že jinak skvělou a velmi drsnou kriminálku "Zulu" v závěru podkopává poněkud překombinovaná zápletka, ale... to nemůžu udělat. Protože stačí jen chvíli hledat a číst. Pak zjistíte, že nejen nedávná (co je to dejme tomu 20 let?) historie JARu byla a je potřísněná spoustou krve. Protože brutální násilí páchaly obě strany původního konfliktu. Protože překotný přerod rasově oddělené země v duhový národ s sebou přinesl i chudobu, korupci a vzestup zločinnosti. Protože Project Coast opravdu existoval. Protože necklacing. Protože odpuštění občas nedokáže smazat všechny bolestné křivdy... těch protože je hodně... a jestli mě donutila se nad nimi zamyslet přímočará a nekompromisně vedená krimi, ctící žánrová pravidla (a formovaná drsnou francouzskou školou), musím před jejími tvůrci smeknout. Atmosférická podívaná s fantastickým Forestem Whitakerem a překvapivě skvělým Orlando Bloomem funguje díky dynamice vyprávění a výborné práci s prostředím a postavami samotnými nejen na úrovni žánrového filmu, ale dokáže zejména ve svém závěru vnímavého diváka i nepříjemně kousat. Finále totiž odhaluje tu jedinou a skutečnou pravdu - že krutost se změní jen v další krutost... až k úplnému (sebe)zničení. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Slušná učebnicová kriminálka, ktorú ešte zaujímavejšou robí prostredie južnej Afriky. V Zulu sa ľuďom nevyhrážajú pod hrozbou smrti, tu ich rovno zabíjajú. Forest tradične dobrý a Orlando je tu konečne za chlapa. Žiadny zamilovaný ustráchaný Paris, ktorý uteká pred bojom, ale prepitý, permanentne nevyspatý, drsný sukničkár Brian. Muž činu. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Akčné krimi z horúcej južnej Afriky. Film má spád a príbeh je v rámci žánru lepší priemer. Ideálne tempo, zaujímavé vzťahy a dialógy ušité na mieru. Poteší solídna akcia, pár krvavých prestreliek, surová situácia na pláži (najlepšia časť filmu). Dvojka kriminalistov je obsadená trefne. Forest Whitaker je výborný herec a Orlando Bloom tu prekvapivo nie je navoňaný romantický chlapček, ale drsný, špinavý fízel. Pre mňa prekvapenie po všetkých tých jeho sladkých filmových postavách. Hudba mohla byť lepšia, predstavoval by som si niečo na spôsob Miami Vice (2006). Za herecké výkony dvíham hodnotenie smerom nahor - drsná a smutná filmová prehliadka. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Luxusní komparzista Orlando Bloom cupuje svoje kritiky, včetně mě, v roli detektiva-děvkaře. Hádám ale, že minimálně jednu polovinu role ani nemusel moc hrát. S Forestem k sobě pásnou stejně tak dobře, jak hodně jsou rozdílní, dál bych pochválil ještě styl vyprávění "budu počítat do tří, ale zastřelím tě už na dvojce." Mohlo to být zašmodrchanější, jenže to bych pak zase možná remcal, že kdo se v tom má vyznat, že jo, takže za mě takhle príma. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dvojica detektívov Brian Epkeen a Dan Fletcher pod dohľadom kpt. Ali Sokhela vyšetruje brutálnu vraždu mladej dievčiny zo slávnej športovej rodiny. Jedného dňa počas vykonávania klasických úkonov, vypočúvania možných svedkov, príde detektív Fletcher o život. Táto udalosť spúšťa sled okolností, ktoré odhalia tú najtemnejšiu stránku novej drogy "Tik". Pomerne nápaditý krimi thriller obsahujúci zaujímavú myšlienku kombinácie "starej doby", jej "zastaralých" rasistických myšlienok a novej zbrane hromadného ničenia - drog. Film ma celkom bavil. Pozrieť si ho raz, nebol žiadny problém. Napriek skvelému hereckému obsadeniu, na viac nemá. Pomenej akcie, žiadne prekvapenie v závere a občasné nudné pasáže, odsúdili tento snímok na úroveň kvality ľahkého nad priemeru. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení začalo koncem září 2012 v Kapském Městě v Jižní Africe. (bianci)
  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2013 a tento festival uzavíral. (Terva)
  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)

Reklama

Reklama