Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

klerik 

všechny recenze uživatele

Ak máte radi temné atmosferické kriminálky, Zulu je presne pre vás. Téma genocídy je do príbehu votkaná bravúrne nenásilne, postavy sú skvelo prepracované. Vzhľadom na rišenie väčšieho problému než sú "len" vraždy, pôsobí film miestami komerčnejšie (triler o boji proti korporácii) - než SEDEM alebo INSOMNIA, ale ako celok dopĺňa Zulu túto dvojicu dokonalo... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má téměř všechny nešvary hollywoodské produkce, vše předvádí do posledního detailu, aby si i ten nejzaostalejší divák přišel na své, vyžívá se v brutálních scénách, z nichž čpí scenáristova křečovitá snaha zamaskovat, že se jedná jen o násilí pro násilí, předstírá hlubokou sondu do života v JARu a přitom je povrchní až hrůza. Ale možná je to všechno tím, že já se nechci ve filmech, které se tváří, že jsou francouzské, dívat na americké obličeje. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Slušná učebnicová kriminálka, ktorú ešte zaujímavejšou robí prostredie južnej Afriky. V Zulu sa ľuďom nevyhrážajú pod hrozbou smrti, tu ich rovno zabíjajú. Forest tradične dobrý a Orlando je tu konečne za chlapa. Žiadny zamilovaný ustráchaný Paris, ktorý uteká pred bojom, ale prepitý, permanentne nevyspatý, drsný sukničkár Brian. Muž činu. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Kriminální atmosferická pecka! Detektivka z Kapského města, jež je velice drsným místem pro pohodový život (není to zrovna snímek, který Vás naláká na příští dovolenou). Filmu dominuje především skvělý scénář, který míchá etnické problémy, politiku, historii státu, osobní problémy hlavních postav atd. Herecky nejvíce překvapil Orlando Bloom (jedna z jeho nejlepších rolí)! Režisér Salle mě mile překvapil! ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Afrika na jih od Sahary je pro mne srdeční záležitost a tak i přes fatální roli, jakou hraje na několika místech tohoto ponurého příběhu (někdy dost neuvěřitelná) náhoda, je to u mne v pohodě za 5*. Kromě vynikající atmosféry, dobře vystavěné zápletky, výborně zvládnuté akce a tradičně kvalitních hereckých výkonů Blooma a zvláště Whitakera, stojí za samostatnou zmínku i zdařilý casting - ty búrské ksichty v rolích bývalých slouhů apartheidu aby člověk pohledal :-). ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Výraz ZULU predstavuje Bantu ,etnickú skupinu v južnej časti Afriky. Zároveň sa jedná o najväčšiu etnickú skupinu v Juhoafrickej republike s počtom príslušníkov 10 – 11 miliónov, z ktorých väčšina žije prevažne v provincii KwaZulu-Natal. Menšie skupiny žijú aj v okolitých štátoch, ako Tanzánia, Mozambik, Zambia či Zimbabwe. Bantu etnické skupiny je všeobecné označenie pre 300 – 600 etnických skupín žijúcich v Afrike, ktorých spoločným znakom je, že používajú niektorý z jazykov, patriacich do jazykovej skupiny Bantu (Niger-Kongo jazyky). Provincia KwaZulu (Kwa v preklade znamená "miesto pre") bola pre Zulu-ov vytvorená v roku 1970 počas apertheidu, kedy boli stovky tisíc Zulu-ov, žijúcich vo vlastných príbytkoch v Juhoafrickej republike, týchto majetkov zbavení a násilne presunutí do "bantustanov", území vyhradených pre obyvateľov čiernej pleti, v KwaZulu. (Bobek15)
  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2013 a tento festival uzavíral. (Terva)

Reklama

Reklama