Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Ale tak tohle si Blooďák nechá líbit! Zulu je naprosto fantastická kriminálka, který snad nechybělo vůbec nic. Je tu dvojice detektivů, který nemůžou bejt od sebe odlišnější, a i přes jejich životní sračky jim to v týmu funguje. Rasová nenávist, drogové kartely, děvky - celá tahle špína krásně odráží prosluněné prostředí Afriky, kde slovíčko mír neznají ani z vyprávění od svejch babiček. Překvapila mě nejen míra brutality a explicitních záběrů, ale hlavně zjištění, že Orlando Blum se tady nekasá svym vyleštěnym chrupem a huňatym obočim, ale místo toho hraje. A hraje fakt dobře! Děj postupně nabírá na šílených obrátkách, takže je jasný, že hlavní dvojka si tu svou spravedlnost bude muset bránit po svym a to i za cenu nejvyšší. No, nebudu to okecávat: pokud jste neviděli, hnedka napravte. Pro mě dokonce lepší než příbuzná Elitní jednotka. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší film z juhoafrického prostredia, ktorý ma nesklamal. Pravdupovediac, ani neohúril. Dobre sa naň pozeralo, lebo človek má pri sledovaní pocit, že takto nejako to tam po skončení apartheidu môže vyzerať. Aj podobnosť s podmienkami v nejakej brazílskej favele ukazuje, že podoby chudoby a zločinnosti nemajú iba regionálny rozmer. Film samotný v mojich očiach dopláca na dva nedostatky. Prvým sú chyby, nelogickosti a vákuá v scenári, druhou je obsadenie Foresta Whitakera do akčnej úlohy. Mnohým sa jeho výkon páčil, ale tak ako mi pripadal smiešny Harrison Ford v akčných úlohách, primerane trápne mi v nich pripadá aj Forest Whiteker. A to nielen v tomto filme. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Už dávno som nevidel tak nekompromisný a surový krimi thriller. Byť policajtom v takom sociálnom marazme by nemusel závidieť ani odpratávač Černobylskej katastrofy. Zdalo sa to byť len ako rutinné vyšetrovanie brutálnej vraždy dievčiny, no prerástlo to v niečo viac a to niečo sa nezastaví pred ničím. Detektívnej dvojici tak išlo často o krk, vo filme je niekoľko scén, pri ktorých divákovi riadne "hrkne", hlavne tá na pláži sa extrémne vydarila. Čo sa týka hereckého obsadenia, Whitakera síce nemám rád, ale tu ešte ušiel. Na druhú stranu si však nemôžem vynachváliť O. Blooma, drsňák vo veľkom štýle, že by okamžite mohol ísť robiť parťáka L. Neesonovi do nejakej temnej akčnej kriminálky. Napätím a pútavosťou postupného odmotávania nitiek kriminálneho prípadu tento film teda nešetrí, pričom sa mi páčila aj všeobecná nosná téma, ktorá sa tiahla celým snímkom - apartheid a sociálny kontrast medzi bohatými a chudákmi. 85/100 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Byla umlácena pěstí......... Smutný, brutální krimi snímek z Jižní Afriky. Jeden z těch příběhů, kde Forest Whitaker dokázal, že umí hrát. Role mu velmi padla a bral ji vážně. CITÁT - Některé věci se neodpouštějí snadno.......... Když už si divák myslí, že se nemůže stát nic horšího, přijde další rána. Příběh je čím dál více brutálnější a smutnější. Škoda hudebního doprovodu, moc neladil, chtělo to trochu něco jiného, ale to se mi to radí, že? CITÁT - Jdeš pozdě........ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem neměl žádná očekávání, netušil jsem do čeho jdu, tak jsem mile překvapen. Orlando Bloom a Forest Whitaker je zde sakra povedená dvojka, oba dva zde odvedli slušné herecké výkony, prostředí ve kterém se film odehrává je správně znepokojivé, drsné a realisticky natočené, potěší i slušná akce a poměrně vysoká brutalita. Nenudil jsem se ani minutku. Doporučuji. 75% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)
  • Natáčení začalo koncem září 2012 v Kapském Městě v Jižní Africe. (bianci)

Reklama

Reklama