Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poklid podhorské vesnice naruší v předvečer vánoc návrat rodáka – mladého muže Karla z ciziny, kde se mu zjevně dařilo. Karel se rázem stane lákavou partií pro všechny dívky na vdávání ve vesnici, a to do té míry, že vezmou jeho chalupu útokem. Ženění se ale Karel chce vyhnout, naopak touží prodat statek, vzít s sebou mladšího bratra a odstěhovat se natrvalo. Proto vznikne nápad uložit adeptkám nereálné úkoly a stanovit tak jednoznačné podmínky. Prvním úkolem ovšem vypadnou ze hry všechny dívky až na Maruščinu nevlastní sestru Květu. Maruška sama o Karla neusiluje, protože jí zpočátku přijde namyšlený. Jenže je Macechou nucena pomáhat s plněním úkolů Květě. Žádná z nich však netuší nic o tajemných Měsíčcích a jejich možnostech. Přesto není náhoda, že se Maruška k Měsíčkům dostane a ti jí pomohou. Karel si totiž záhy, přes veškeré Macešino a Květino nadbíhání a lhaní, přece jen Marušky všimne a vzbudí její sympatie. Macecha ale Marušku drží v šachu. Vše navíc zkomplikuje Karlův bratr Nosek, který se pod vlivem kouzla vdechnutého do fialek žertujícím měsícem Dubnem, beznadějně zamiluje do Květy. Měsíčci se neúspěšně pokusí patálii odčinit dalším kouzlem, jímž očarují jahody. Tím ale jen spustí další nečekaný zvrat událostí, které ukážou pravou povahu Květy. Dokáže teď Maruška pro Květu splnit i poslední úkol, nechat obrazit starou uschlou jabloň na rynku? A co si Karel počne, když se nakonec bude muset oženit s dívkou, kterou nemiluje? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (642)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ok, deti javili známky spokojnosti, ale starší, hlavne tí s lepším zrakom a pamäťou určite neprehliadnu prílišnú až okatú snahu o napodobeninu ruského Mrázika. (Macocha a Květa) Občas vtipné, občas trápne, ale rozhodne to malo na viac a v peniazoch to nebolo. Květa nebola zas tak škaredá ako by mala byť, jej povahe som akosi neveril, ale to je nepresvedčivým herectvom. Dobrá rozprávka sa u nás už dlho nevydarila, ale toto je celkom pozerateľný priemer. 60%. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Krásná zasněžená romantická krajina, pěkná hudba, známí herci, to vše slibovalo nevšední vánoční pohádkový zážitek. Co jsou však platné spousty sněhu (jsou přece Vánoce !?), když scénář Karla Jandáka na tom sněhu silně ujíždí na dialozích především Měsíčků, ale i jiných postav, připomínajících puberťácké nevkusné poznámky a dokonce v mnohých scénách, dalo by se říci, kopíruje známou pohádku Mrazík. Také vám to tak připadalo? Jen ta "Janákova" Marfuša nelouskala ořechy. To už by bylo asi příliš okaté. A co ten Stonehenge ???!!! Viděl jsem dobře?!! Jsem si naprosto jistý, že tohle ČT1 u mě na Štědrý den 2012 prohrála. O co větší propad u mě zaznamenává Dvanáct měsíčků, o to více boduje následující den Šťastný smolař v režii Jiřího Stracha. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Němcové je v pohádce opravdu pomálu. Za zmínku stojí Maruščino lyžařské umění, ke kterému dospěla neznámo jak. Nedostatek invence scénáře i režie nahrazuje chudozubá režie pitvořením a nechtěnými rovněž nedodělanými scénami. Divák žasne a kritik nemá o čem psát. O Šafránkové si můžeme nechat dát znát. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Abych parafrázoval Marigolda: "český divák miluje své pohádky..." Ať už jsou jakékoli. Takže: pokud člověk nakrásně pomine různé inspirace (které nevadí, pokud slouží příběhu), to, že skupina měsíčků vypadá, velice mírně řečeno, jako banda vilných staříků a (s oběma zavřenýma očima) nechce zabít Veroniku Žilkovou, která si herectví snad už nepředstavuje jinak, než jako sled hysterických, pitvořivých výstupů, pak tahle pohádka postrádá důležitou složku, která se jmenuje Němcová. Nic tam z ní, kromě kostry, nezůstalo, nastoupila jen lacinost, přehrávání, nelogičnost a hloupost. A Janák! Po mučivých Rytířích pokračuje série naprosto zbytečných prací. Jeho připravované Lovce mamutů, i s přihlédnutím k tomu, že jsem je četl jen ve škole a povinně, s radostí vynechám. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Hodnocení nevyznívá moc kladně, jenže tohle zpracování Dvanácti měsíčků bylo dosti příjemné. Jednoduše zobrazená, klasická pohádka, která strčí hravě do kapsy novodobé slátaniny od pisálků, kteří už nevědí, co dalšího by si vycucali z prstů, tak smolí jednu slátaninu za druhou, mnohdy nemající hlavu ani patu. Zrovna takovou pohádku bych se nebál pustit svým ratolestem, kdybych nějaké měl. :D ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Ota Jirák hraje měsíc duben. V tomto měsíci se narodil, konkrétně 12. dubna 1949. (TomasSlach)
  • Natáčelo se ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm a v Beskydech. (M.B)
  • Hora a zároveň i sídlo Dvanácti měsíčku bylo vytvořeno graficky ve studiu ČT. (TuristikaJi)

Reklama

Reklama