Reklama

Reklama

Černobylské deníky

  • USA Chernobyl Diaries (více)
Trailer 1

Černobyl, 1986: Když vypukla nejhorší jaderná katastrofa v dějinách lidstva, evakuovaní obyvatelé blízkého města Pripjať neměli čas ani na to, aby si sbalili osobní věci. O 25 let později šest mladých turistů se svým průvodcem navštěvuje Pripjať, aby tu společně prozkoumali trosky zničeného a zdánlivě opuštěného města. Když je okolnosti přinutí zůstat na místě přes noc, brzy zjišťují, že tu možná nejsou sami. Spoluautorem scénáře a koproducentem šokujícího filmu plného děsu a hrůzy je Oren Peli, tvůrce snímku Paranormal Activity. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (523)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Hodně velké zklamání, trailer navnadil a film nepotěšil. Chaotičnost je obrovská a kamera nezabírala věci, tak jak by měla. Občas je potřeba zabrat mutanta pořádně, aby divák věděl, o co jde. Tady jsem se toho nedočkal a když došlo do souboje, tak byl nepřehledný. Atmosféra byla stravitelná a napětí nechybělo, ale to je tak jediné.. 4/10 = 40% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu je to jasné. Evropa a zvláště rusky hovořící země mají spadeno na mladé americké turisty a většina z nich už svoji rodnou americkou půdu již více nespatří. Zvláště, pokud se nechají zlákat na exkurzi ukrajinského Černobylu, který i přes letité působení radiace po tragickém výbuchu jaderné elektrárny, není tak pustý a prázdný, jak se na první pohled nezkušeného a nadšeného amerického turisty hledajícího dobrodružství pro něj jistě v exotických končinách, může jevit. Děsivé tajemství, které nemělo spatřit světlo světa a je úzkostlivě střeženo armádními jednotkami, postupně vyplouvá na povrch v radiaci zamořeném prostoru a veselý výlet se mění v boj o holé životy. Působivý hororový příspěvek mísící realitu s fikcí je natočen velmi dynamickou kamerou, která evokuje dokumentární styl,který v tomto případě zaručeně funguje. Debutující režisér Bradley Parker zbytečně nezatěžuje diváka sáhodlouhým okecáváním, a po příjezdu do zpustošeného města zkázy, velmi úderně a napínavě rozehraje působivý a přímočarý boj o přežití. Kamera velmi často ukazuje jen to, co chce a zdařile navozuje dojem, kdy má divák pocit, že je přímým účastníkem akce. Byl jsem zvědavý a napjatý, co se v příštích okamžicích strhne, a zda se turistům podaří najít z toho pekla cestu ven. Nějaké to překvapení v podobě drastického konce nesmí chybět, a navíc neokoukaná herecká sestava to zahrála velmi uvěřitelně. Nejznámější z nich je asi populární zpěvák Jesse McCartney. Film mně hodně rychle utekl, nemá příliš rozvětvené dialogové pasáže, je napínavý, má spád, a tak nestihne nudit. Kdo ví, jak to tenkrát bylo, když to před léty v Černobylu bouchlo, co se utajilo a co ne, a tohle téma doposud ještě žádný horor neřešil. Tenhle se toho nebál a přišel se zajímavým zpracováním známých faktů zabalených do kvalitního dynamického a napínavého hororu. Já si exkurzi po městě duchů dal s chutí. 100% ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je dost dobrá, jen ji je třeba podpořit dobrýma podmínkama, potom by tu možná někteří tolik nenadávali. Mě osobně tenhle horor vůbec nezklamal, dostal jsem zhruba to, co jsem očekával a tím je úchvatné prostředí, výborná atmosféra (podpořená právě vhodným prostředím pro horor) a jakási tajemnost, která se kolem toho všeho točí... Možná to chvílemi trochu zaskřípe, že si člověk řekne "to už je trochu moc", ale pořád je to v rámci snesitelnosti. Za sebe můžu říct, že mě Chernobylské deníky zaujaly, užil jsem si je a když to vezmu v rámci podobně ražených kousků, tak se jedná určitě o nadprůměrné dílko. 70% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Paranormal Radioactivity.. Divák je nalákán mystikou "atomového města" Pripjať a dostane se mu jen vybydleného balkánského sídliště, uvřískaných amerických kostiček a tmy nasnímané kamerou přivázanou ke sbíječce. Tu tmu, podotýkám, zvolili autoři velmi chytře, protože právě ona se odjakživa vyznačuje tím, že v ní není nic vidět.. Navíc, pokud by šla dozimetrem měřit krom ionizujícího záření i napínavost či originalita, signál by se odmlčel. Příště dám raději přednost filmu o extrémním nudismu.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako polnočný film na víkend v televízii sú Černobyľské denníky vhodným zabijakom času. Prečo sa ale tento film objavil v kinách a chcel po divákoch plné vstupné? V nejakom zastrčenom zavšivenom kine za dva doláre/eurá prečo nie, ale široká distribúcia? Bohužiaľ treba konštatovať, že Černobyľ, katastrofa a jej obete tu nie sú spoločenským odrazom ničoho a nikoho, jedná sa iba o vhodné hororové lokácie a monštrá. Denníky tak vznikli iba ako súčasť pásovej výroby nízkorozpočtovej hororovej tvorby. Pôsobí to potom značne dehonestujúco a tie monštrá sú napokon ziskuchtiví tvorcovia, že. Lenže film slušne funguje, obsahuje jednu výbornú scénu (medveď) a proste pozerať sa na horor odohrávajúci sa na sídlisku vo východnej Európe má pre nás pridanú hodnotu navyše. 50% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (17)

  • Scenárista Oren Peli dostal po prvý krát nápad natočiť tento film pri tom, ako si prezeral blog s fotografiami dievčaťa, ktoré cestovalo cez Pripjať na motorke. (katherine.)
  • V Rusku a USA se ozvaly hlasy, že celá myšlenka je cynická a znevažuje oběti černobylské katastrofy. (Sufferer)
  • Filmový koncept je založen na příběhu "'The Diary of Lawson Oxford" Orena Peliho. (Conspi)

Reklama

Reklama