Reklama

Reklama

Ripper Street

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2016), 39 h 30 min (Minutáž: 58–130 min)

Tvůrci:

Richard Warlow

Hrají:

Matthew Macfadyen, Jerome Flynn, Adam Rothenberg, MyAnna Buring, David Wilmot, Charlene McKenna, David Dawson, Clive Russell, Amanda Hale, Gillian Saker (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

V tomto britském historickém seriálu s kriminální zápletkou nás tvůrci zavedou do tajuplného Londýna do viktoriánského období na konci 19. století na místo zvané Whitechapel, které se stalo známé řáděním fantoma přezdívaného Jack Rozparovač. Sledujeme zde policejní práci detektivního inspektora Edmunda Reida a jeho týmu, kteří se snaží chránit chudou populaci East Endu před vraždami a organizovaným zločinem, a to vše v zájmu vyššího dobra... (Trajektt)

(více)

Videa (22)

Trailer 2

Recenze (165)

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Na místo detektiva ve viktoriánské Anglii měl nějakých 130 let monopol Sherlock Holmes (než jej BBC resuscitovalo v tom přeexponovaném, přeceňovaném, neodpovídajícím a zbytečném zpracování z moderní doby), takže je skvělé vidět, že se konečně k vyšetřovacímu korýtku dostal i někdo jiný. Atmosféra skvělá, formát co díl nový případ taky plus, snad jen snaha zahrnout všechny dobové problémy, otázky a technologické změny trochu hapruje tím, jak občas působí čistě vzdělávacím účelem. Hlavním a momentálně asi neřešitelným problémem je fakt, že hlavní hrdinové sice žijí v roce 1889, ale přitom přemýšlí jako výjimečně tolerantní člověk 21. století. Mentalita téhle doby přitom spočívala v xeno-homo-všechno jiné fobii. I ti nejlepší byli takoví, ač třeba jen minimálně a odpustitelně, není důvod na to zapomínat. ()

phoebe.h2 

všechny recenze uživatele

BBC mi naservírovala přesně to, co jsem od nich chtěla. Je sice předčasné dělat závěry teprve po prvním vysílaném díle, ale dá se říct, že byl více než vydařený. Ripper street má zajímavý děj (Jack Rozparovač nikdy neomrzí, ikdyž to není jen o něm. Doufám, že se ale na scéně brzy objeví, může z něj být další zajímavá linie), herecké obsazení je též vydařené, nejvíce zde září Matthew MacFadyen, ale ani ostatní za ním nezůstávají pozadu. Ústřední trio se skvěle doplňuje a dominuje celému seriálu. Dalším plusem je hudba, která se velmi vydařila a zajímavě je uděláno úvodní intro. Suma sumárum Ripper street stojí za shlédnutí. ()

Reklama

hanagi 

všechny recenze uživatele

Kdo čeká od této detetivní story setkání s Jackem Rozparovačem, bude zklamán. Řeší se úplně jiné zločiny, které známe i dnes - zločiny spojené s pornografií, obchodování s lidmi, drogy, terorismus, politický skandál, organizovaný zločin, policejní korupce. To vše v reáliích viktoriánské Anglie, která Londýn nabízí nejen z pohledu honosných sídel, ale spíš nás zavede do uliček plných žebráků a prostitutek, do chudinské čtvrti a pochybných hospod. A také na jednu policejní stanici. Tam potkáme trojici postav, které jsou největší silou celého příběhu. Každý z nich si nese trauma z minulosti, které se dozvídáme jen pozvolna. Každopádně, jejich charisma a odlišnost jsou největším "tahákem" seriálu. Chemie mezi hlavními postavami a schopnost vtáhnout diváka do příběhu na mě zapůsobily naprosto dokonale! Po 4. sérii se dostavil velký smutek a po 5. sérii zjišťuju, že může být i hůř. Málokteré seriálové postavy mi tak přirostly k srdci a jen nerada se loučím! ()

noby 

všechny recenze uživatele

Zajímavé detektivní případy, poctivé dobové zasazení, ne jen vizuální, ale i poctivý vizuál, to všechno jsou pozitiva Ripper Street, ale to, čím seriál vyčnívá a pro co stojí za to, jsou tři hlavní postavy a jejich interakce. Všichni tři pánové jsou charaktery natolik zajímavé, že by mohli táhnout každý svůj seriál. Naštěstí jsou spolu v jednom, čímž nakonec díky vzájemné interakci patřičně vynikají. ()

enjoi 

všechny recenze uživatele

Po pilotu 80 %. Děj vás rychle vtáhne a svižně odsýpá. Herecké obsazení skvěle zapadá. Uvidíme, čím nás BBC překvapí dál, ale já osobně si myslím, že nás nezklame :). ////// Po první sérii hodnocení nechám, možná ale uberu pár procent na 75 %. Každopádně se ale jedná o velmi kvalitní dobovou detektivku. ()

Galerie (599)

Zajímavosti (15)

  • Ačkoliv BBC po druhé sérii zastavila další natáčení, seriál byl zvolen nejlepším pořadem na britských stanicích čtenáři populárního časopisu Radio Times. Hlasování se zúčastnilo více než 7 500 čtenářů, přičemž hlavní snahou bylo především to, aby BBC pokračovala v dalším natáčení. (helianto)
  • Joseph Merrick, známy ako Sloní muž, ktorý sa objavil v druhej sérii seriálu, žil i v skutočnosti. Narodil sa 5. augusta 1862 a zomrel 11. apríla 1890. Od mala trpel deformáciami tela a vystupoval v panoptiku vo Whitechapel pod spomínanou prezývkou Sloní muž. Naozaj musel spávať v sede, ako je uvedené v seriáli. Dôvodom bola jeho abnormálne veľká zdeformovaná hlava. Príčinou jeho smrti bolo pravdepodobne udusenie, keď sa snažil spať po ležiačky ako ostatní ľudia. (Carol Pifková)
  • V seriály sú používane i časté slangové výrazy, ako napríklad Crusher alebo Pig - Policajt, detektív; Rookery - slumy alebo ghetto; Thomas - klient prostitútky; Toffer - školená prostitútka; Molly house - verejný dom pre homosexuálov a transvestitov. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama