Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (115)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je to sice už hodně dlouho, co můj zrak spočinul na kopci přezdívaném po výrobku z mletého masa, ale pamatuju si, že na mě docela dost zapůsobil, nebyl umělecký ani přestylizovaný, zkrátka jen směs hlíny a krve. Osobně mám tenhle přístup radši než jakési umělecké výpovědi od lidí, kteří na vlastní kůži válku nezažili, i kdyby mezi ně patřil můj jinak oblíbený Kubrick. Výše než Olověná vesta a Apokalypsa, skoro jako Četa. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vietnamská válka je jedním z nejfrekventovanějších témat americké kinematografie a na svém kontě má spoustu slavných, ba legendárních titulů. Hamburger Hill se jim ani zdaleka vyrovnat nemůže, na režisérské židli neseděl nikdo z těch, které masa filmových fanoušků pokládá za záruku kvalitní podívané, a ani mezi herci se neobjevují žádná zvučná jména. Rozpočet nebyl na poměry žánru nijak oslnivý a vůbec nic nedávalo předpoklad, že vznikne víc než tuctový film s profláknutým tématem. První třetina snímku opravdu předvádí jen to, co jsme už mnohokrát viděli. Ale jak se vojáci dostávají stále hlouběji do džungle a především jak pomalu stoupají po stále příkřejším svahu a jak se každou hodinu zvyšuje odpor odhodlaného protivníka, stále zřetelněji se objevují hlavní přednosti filmu. Realističnost a autenticita. Vysílení vojáci, které bombardují kapky tropického lijáku i palba nepřítele, tuny bláta, neschůdnost terénu, kde je vám houby platná těžká technika, krev, pot, špína, strach a zoufalství. Urputnost se střetává s urputností, síla drtí sílu. Zajímavý je ideologický rámec, ve kterém se Hamburger Hill pohybuje. Film má na první pohled protiválečný charakter, když zobrazuje hrůzy války a umírání. Zároveň ale sice nevtíravě, ale zřetelně hraje na city amerického vlastenectví. Armáda je společenství, kde se stírají rasové a třídní rozdíly, tmel, ze kterého vzniká skutečný národ. Zatímco tady se umírá za americké ideály, tam doma se vesele demonstruje, fetuje a smilní. Za naše daně a za naši krev. Celkový dojem: 70 %. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mezi silnou konkurencí filmů z vietnamský války patří Hamburger hill spíš k těm slabšim kouskům. Scény z boje jsou sice docela povedený, ale filmu schází cokoliv, co by mě dokázalo nějak vtáhnout do děje. Celej film se plácá někde v bahně a v džungli, aniž by se nějak rozvinul příběh, postavy jsou nezajímavý a herci druhořadý kategorie to taky nevytrhnou. Je to zase takovej film, kterej sice nenadchne, ale zároveň ani neurazí. 55% ()

Sancty 

všechny recenze uživatele

(priblblo sa usmievam) Prvý vojnový film s témou vietnamskej vojny čo som videl. Akoby to bolo včera čo sme na to s otcom čumeli na PRO7 a ja som mu prekladal dialógy. Záhul :) A film? Nemá až takú hustú atmosféru ako Čata a v začiatku občas nudí, ale ako náhle dôjde k samotnému dobývaniu kopca idú všetky nedostatky bokom. Surové vietnamské peklo. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

NIKDY JIŽ VÍCE FILM S ČESKÝM TELEVIZNÍM DABINGEM!!! Mohl to být pod povrchem slušný, byť nepříliš objevný válečný film z Vietnamu, takhle jsem měl místy pocit, že koukám na jakýsi soft-erotický německý film z roku 82. Co se týče samotného Hamburger Hill - bojové scény slušné, děj jednoduchý, prokreslení postav povrchní. Ale možná mu křivdím (viz výše). ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Scéna na konci filmu, v ktorej kráča vojak s obviazanou hlavou ku svojim ponáhľajúcim sa spolubojovníkom, je sfilmovaná na základe reálnej fotky odfotenej počas bitky o Hamburger Hill. (Smok)
  • Postavy vo filme boli pomenované po mužoch, ktorí bojovali vo Vietname s Jamesom Carabatsosom. (Smok)
  • Film je natočený na základe skutočných udalostí, ku ktorým došlo v roku 1969 počas vojny vo Vietname. (Smok)

Reklama

Reklama