Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 3
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 3

Recenze (289)

Dale 

všechny recenze uživatele

Krásna pocta všetkým, ktorí bojovali za ľudské práva (nielen v USA). Sledujeme to najhlavnejšie obdobie zrovnoprávňovania afroamerického obyvateľstva na živote jedného komorníka v Bielom dome, ktorý sa najskôr o politiku nezaujíma, no keď ste dennodenne v kontakte s americkými prezidentmi a počujete ich rozhovory, ťažko je zostať apolitický. Film však výborne pôsobí aj ako rodinná vzťahová dráma a ťažko hľadať nejakú slabinu, pretože je to naozaj silný a emotívny zážitok so skvelým Whitakerom a hviezdnym obsadením prezidentov. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vždyť to nemělo žádnou obsahovou sdělnost, tedy krom myšlenky že vše se postupem času vyvijí...úžasnej objev...víte, že v cukrárně prodávaj dorty ?.....To je v jedný věty objevů a myšlenek co ? Hlavní hrdina nestačí říct ani dvě vety a už je o deset let dál. Cecil zažil sice osm prezidentů, ale ve filmu je jich tak půlka, samozřejmě ta mediálně známější, přinese jim čaj, chvíli kouká, pak jde za starou dát řeč, řeší syna, kterej řeší rasismus ostatně jako celej film a tím to hasne, to je celej zázrak, no kinder vajíčko ten film fakt nesnes. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru kvalitou Komorník výrazně převyšuje jiný snímek z roku 2013 zabývající se tématem rasismu, a sice baseballové 42. To má dokonce vyšší hodnocení, ale přitom nabízí daleko více „tendenční“ pohled na rasovou diskriminaci. Oproti tomu Komorník není v tomto tak černobílý, nabízí totiž dva ne zcela stejné pohledy. Jeden patří Cecilu Gainesovi, který pro svou rodinu vybudoval něco, o čem jako kluk na jižanské plantáži ani nesnil. Druhý pohled je pohledem syna, který nemá tušení, čím si jeho otec musel projít a svoje postavení ve společnosti vnímá jako silně neuspokojivé. Otec nedokáže pochopit radikálnost synových názorů, protože sám se v dětství potýkal s rasismem v mnohonásobně syrovější formě a pro svého syna přeci vytvořil prvotřídní podmínky (bez dětské práce a s umožněním vzdělání). Sám se však s rasismem setkává denně přímo u nejvyšších představitelů země. Film nemusel být na konci tak melodramatický a Obamu mohli vynechat, nijak by tam nechyběl. Jinak se ale jedná o mimořádně zajímavý pohled na problematiku amerického rasismu. Nelze opomenout skvělé herecké výkony, v čele s Forestem Whitakerem a Oprah Winfrey, které doplňují další prvotřídní afroameričtí herci Terrence Howard, Lenny Kravitz a Cuba Gooding Jr. Film zpestřuje i obsazení amerických prezidentů (Robin Williams, James Marsden, Liev Schreiber, John Cusack, Alan Rickman). ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Komorník je obraz amerických dějin 20.století, zejména v otázce rasové. Opravdu silný příběh založený na skutečných událostech o komorníkovi sloužící 7 prezidentům Ameriky a jeho rodinných strastech. Velice zdařilé výkony Forresta a Oprah, klobou před jejich herectvím dolů. Docela by mě zajímalo, proč zrovna tento film neoslovil akademiky a neproběhla žádná Oscarová nominace, určitě hlavní role, by si alespoň nominaci zasloužily. Ostatní slavná jména objevující se v titulcích jsou jen taková třešnička na dortu servírovaným panem Cecilem. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně a protivně podřízené záměru ukázat, jak to Afroameričané měli těžké a jak obrovský kus cesty za pár desetiletí ušli oni i celá společnost. No, proč ne? Proč? Protože je to téměř mechanické vyprávění s povinnými zastávkami (děs na plantáži, podřízenost ve službě, přehlížení a postupné nacházení sebevědomí v boji o uznání). Je to plné klišé a stereotypních momentů. Kennedy je zpodobněný téměř jako Ježíš, Nixon jako svině proradná…. Doplněné samými frázemi. K dokreslení umělosti celého pojetí dobře poslouží Oprah. Po celá desetiletí, která ve filmu uběhnou, se vůbec nezmění – asi nechtěla být zošklivená. Akorát na stáří jí dají šedivou paruku. Zatímco chudák Forest se musel nechat oplešatět. ____ Tenhle film nedisponuje žádným filmovým prostředkem, který by zaujal. Je to jak zfilmovaná učebnice o boji za občanská práva. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Väčšina natáčania prebiehala v americkom štáte Louisiana. Film sa natáčal od 6. augusta 2012 do 7. októbra 2012. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama