Reklama

Reklama

Když se mladá dívka z naprostého zapadákova přestěhuje do jednoho z největších měst na světě, čeká na ni docela silný šok. A přesně to se v padesátých letech minulého století přihodilo Eilis (Saoirse Ronan), kterou k takovému dobrodružství přiměje starší sestra, jež si pro ni přeje o něco lepší budoucnost, než jakou by bylo další živoření v Irsku. Eilis vyráží přes oceán na cestu z malého irského městečka Enniscorthy do newyorské čtvrti Brooklyn. Vydává se tak na cestu do neznáma, do prostředí, které s ní zpočátku nemá nic společného a do života, který si sama nezvolila. Ocitá se v cizím světě, připadá si jako ve vyhnanství a podléhá stesku po dosavadním životě v rodném Enniscorthy, ale poté, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stýskání po domově pomalu mizí. Eilis přichází životu v rušném New Yorku na chuť. Pak ale přijde událost, kvůli které se musí vrátit zpět do rodného Irska, kde je vtažena zpět do svého předchozího života, a i zde potkává novou lásku. Dostává se tím mezi dva hlasy vlastního srdce a musí se rozhodnout mezi světem, z něhož pochází, a světem, kde si může splnit svůj sen. (Cinemart)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (300)

Happens 

všechny recenze uživatele

Naplněný americký sen jedné dívky z Nulákova (jak by řekl Rocky Balboa). Film atmosfericky skvěle naladěný do doby imigrantských vln. Film si pohrává s romantickou duší naivity mladé slečny s až pohádkovým podtónem. Uvěřitelný příběh, co nemá ambice roztrhat city, ale spíš pohladit po srdci v pátek na večer. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Meh..ještě jsem to stihl do oscarů :P Takže jsem viděl vše krom Carol a s klidem můžu říct, že Brooklyn je pouze standardní žánrovka s perfektní Saoirse Ronan, a to jsem ji předtím vůbec nemusel a vlastně jsem chtěl film vynechat. Přesvědčilo mě až Sundance. Nic speciálního, ale poměrně jsem se bavil...7/10 ()

Reklama

Darth Revan 

všechny recenze uživatele

Brooklyn je krásným případem toho, čemu se dá říkat romantické drama. Dívka je vržena do úplně odlišného světa a musí se v těchto vodách naučit plavat. Po smutné události se vrací domů, kde jí začne nadbíhat jakýsi Hux :D. Film je plný srdcervoucích scén i úsměvných momentů. V hlavní roli exceluje Saoirse Ronan, jíž zdatně sekunduje Domhnall Gleeson v roli irského zbohatlického synka. Píši to již poněkolikáté, ale tohoto Ira čeká zářná kariéra. Celkově je film výborný, jen mu trochu ubližuje italská rodina, se kterou má hlavní postava jisté pletky. 4* ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Brooklyn dělají detaily. Ne sdělení, ne psychologie. Ale detaily. Humor, obraz, herci. Umírněná scenáristická práce staví do popředí jednoduchost, s níž se o člověka můžou v životě prát jak dvě poloviny světa, tak dvě poloviny srdce. Střese se ovšem laciných elementů, čímž může vyvolat dojem neuzavřenosti, ten ale pramení z toho, že od romantiky diváctvo rozumnost nečeká. A ona tu právě je. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dle zdejšího obsahu a galerie jsem čekal tuctovou, nesnesitelnou romantiku (film se mi do hledáčku dostal jen kvůli nominacím na Oscara). Kupodivu to nebylo zas tak špatné (tedy, alespoň po nějakou dobu). Divák začne fandit hlavní hrdince prakticky od začátku, přeje jí, aby se vypořádala s životními úklady, má radost z její „aklimatizace“ (špagety pobavily), později sleduje snahy jejího okolí „usadit“ ji a…právě tam mě postupně přestala být Eilis svým chováním příjemná a vyvrcholilo to maximálně pokryteckým aktem, kdy ztratila moje sympatie úplně. Nebýt totiž „onoho“ rozhovoru, Eilis by „ten krok“ pravděpodobně neudělala (proč taky, že?) a dál by žila „jakoby nic“ (možná tak s menšími výčitkami svědomí). A tak jsem se na ni po zbytek filmu už jen mračil a nezměnilo to ani „předání štafety“ (což mi jistě vykouzlit úsměv na rtech mělo). Velká láska, aha, hm…houby s octem leda! A když k tomu přičtu fakt, že jsem měl už od prvního setkání problém s představitelem Tonyho, pak ten závěr…vyjde mi to nakonec jen na lepší průměr. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Filmový Brooklyn se ve skutečnosti nenatáčel v New Yorku, ale v kanadském Montréalu. Přeměnu skutečného newyorského Brooklynu do stylizace padesátých let produkce nebyla schopna zařídit, kvůli rozpočtu tedy vybrali jinou lokalitu. V Brooklynu strávili jen dva dny. (dan4815)
  • Eilis (Saoirse Ronan) a Tony (Emory Cohen) spolu byli na snímku Zpívání v dešti (1952). Tony se poté dokonce zhoupne okolo lampy ve stylu filmu. Jedná se však zároveň o filmovou chybu, jelikož postavy se na snímek jdou podívat v roce 1951, přestože byla premiéra až o rok později. (hansel97)
  • Škola CUNY, která je součástí Brooklyn College, a kterou navštěvovala v Americe Eilis (Saoirse Ronan), nepožadovala placení školného až do 70. let. Kněz by tedy za Eilisno vzdělání vůbec platit nemusel. (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama