Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vincenc Babočka, bezvýznamný zaměstnanec policejní stanice, si v soukromí hraje na detektiva přesvědčen o svých výjimečných schopnostech. Dovolená v Karlových Varech mu však zcela nečekaně poskytne příležitost dokázat, co v něm opravdu vězí. Omylem je totiž považován za mezinárodního a policií stíhaného dobrodruha Leona Webera. Rozhodne se využít záměny a odhalit Weberovy komplice, chystající krádež diamantů patřících maharádžovi z Yohiru. Podle Weberova plánu se s maharádžou seznámí v přestrojení za generála Nariškina, ale vše klape jen do chvíle, kdy se ve městě objeví skutečný Weber... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (87)

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian jako Babočka - detektiv tělem i duší, který se při svém lázeňském pobytu dostane do přímého střetu se zločinci... Jak jinak - opět skvělý Vlasta Burian v dobře napsané komedii, která nepřináší humor zcela v těch dimenzích, kdy výbuchy smíchu boří sály a diváka od smíchu bolí břicho, avšak přináší vtipnou a chytrou zábavu. 75%. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tři nebo čtyři? Asi 3 a půl, ale... Film se mi vždy líbil, ačkoli jsem ho nedokoukala nikdy do konce. A pak jsem zjistila, co bylo tou příčinou. Neobvyklé lázeňské prostředí, kouzelná kolonáda, chytrý pes, herecké osazenstvo, ... To vše se mi zamlouvalo, ale nikdy jsem vlastně nepoznala, jak to bylo s těmi dvojníky. Děj, i když poměrně nenáročný, je totiž v jistých pasážích moc "přeplácaný", tudíž až nudný. Snad proto mě film tak neudržel u obrazovky. Ale závěrečná scéna, kdy se v malém letadýlku ("a la Agatha Christie" a Smrt v oblacích) vše vyřeší, je tak kýčovitá, až se mi líbí. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

A tak Vlasta Burian opět odjel do lázní. V roce 1934 jako Adam Korkorán, kapitán vltavského parníku, a nyní jako Vincenc Babočka, bezvýznamný zaměstnanec policejní stanice hrající si v soukromí na detektiva. A nejen to. Současně si zahrál i zcela jinou roli, roli kriminálníka Leona Webera. Bylo by divné, kdyby spolu po celý film nebyli v jednom záběru. Ano, dočkáme se. Je rok 1937 a preciznost tohoto triku je působivá. Máme tu tedy třeštěnou satiru na detektivky plnou záměn a převleků, v níž Vlasta Burian uplatnil svůj typický humor, v němž opět mimo jiné nevynechal satirické výlevy v cizích jazycích a naplno si užil další uniformovanou postavu. Bohužel to ale jako celek místy poněkud hapruje. Dvojrole Vlasty Buriana je nepřekvapivě skvělá, a proto i nezapomenutelná, ale místy to prostě nějak nesedí. No nic, dvouletá přestávka v natáčení je zkrátka znát. Každopádně lze děj stále považovat za zábavný a lehce i napínavý. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Pauza, kterou si Vlasta Burian naordinoval po svém posledním (nepříliš úspěšném) filmu trvala už příliš dlouho a kdekdo začal pochybovat, zda se populární král komiků ještě někdy vrátí před kameru. Blýskat na lepší časy se začalo až v okamžiku, kdy si berlínská UFA vyžádala režiséra Maca Friče a, pamětliva mezinárodního věhlasu Vlasty Buriana, naslibovala hory doly. Film je to nadmíru atraktivní, zasazený do velkolepých exteriérů karlovarského lázeňského ovzduší, žel, se scénářem si tentokrát pánové příliš hlavu nelámali a naservírovali vyhládlému Burianovi poměrně nemotorný příběh s kriminálním přídechem, v němž nešlo ani tak o zločin, jako o příležitost vystřídat několik různých identit během jediného večera. Co se ale povedlo na výbornou, jsou písničky, jejichž ekvilibristická vytříbenost je dodnes nepřekonatelná. Pozvala mě jedna kněžna do kiosku, říkala mi golubčiku graj mi graj, bylo-li by libo papirosku, nebo bylo-li by libo radši čaj. ()

Alagaesie 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu hodně gadgetů. Rozčarování skvělý. Akčňák jak prase. Tak proto ‚spadla klec‘. Lékař… Čekárna! „Pán tu bude na penzi?“ Výborná hudba. Ve Varech ne-ná-pad-ně. Napřed koukám na cenu – to mě fakt nikdy nenapadlo. Takže kníže – skvělé. Vejčité démanty. Kobra je dobrá. „Zima je taková, že nemůžete na jednom místě vydržet.“ Kuličky… Jojo – písnička o černejch očích. A dvojrole je tu. Misky na týden. Prej si Maharadža vybere… „Pajznout šmajznout koza pryč šlohn sakra!“ Co má furt s těma gumama? Ha spiklenci nebo milenci? Chcípám z toho, že se nepotkal. Co tam furt pobíhal ten pes? Píšťalka skvělá. Šikovnej pejsek. Legendární letadlo. „Pa pa.“ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • V úvodnom príhovore môžeme vidieť scénu, v ktorej strieľajú zločinci po jednom detektívovi, ale ten si z toho nič nerobí, ani sa nepohne, pretože má nepriestrelnú vestu. V skutočnosti by ale ani v tej neprestál sústavnú paľbu z revolverov, prinajmenšom by ho nárazy hádzali dozadu. Nehovoriac o tom, že na jeho kovovej veste nie je ani stopa po nárazoch guliek. (ČSFD)
  • Občas sa môžeme stretnúť s tvrdením, že sa Vlasta Burian vo filme objavil v trojúlohe ako detektív Babočka, zločinec Weber a knieža Nariškin. V skutočnosti si však zahral len dvojúlohu. Knieža Nariškin sa totiž vo filme neobjaví, je to len prestrojený Babočka. (ČSFD)
  • Film sa svojou návštevnosťou 2,811,133 stal 62. najnavštevovanejším československým filmom v rokoch 1930 až 1989. Zároveň ide o celkovo 7. najnavštevovanejší film, ktorý natočil režisér Martin Frič, 5. najnavštevovanejší film v 30.rokoch, 4.najnavštevovanejší film v dobe svojho vzniku, celkovo 4. najnavštevovanejší film Vlastu Buriana a úplne najnavštevovanejší prvorepublikový film Vlastu Buriana. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama