Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 2

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (369)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Rennymu Harlinovi ruplo v bedně poprvé, vzal si Geenu Davis a potopil studio Carolco. Navzdory majestátnímu pádu na hubu se však nedal a z ženušky se dál snažil udělat akční stár, nicméně k vodě ho místo amerických studií pustila právě Geena. Nikoho tedy asi nepřekvapí, že mu třísklo v kebuli zas a začal točit nehorázný hovadiny. V Dyatlov Pass Incidentu je divák svědkem tolika idiotských situací a nahodilých hororových klišé, že by brečela i ožraná mrtvola osmdesátkových béček. Zkrachovalý fin tu nicméně jen nabíral síly pro následující opus o Herkulovi, vedle nějž je tahle matrjoška zcela neškodným kafíčkem pro nudné večery. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem se nedávno - asi jako poslední člověk na světě, jak jsem zjistil - dozvěděl o zániku Ďatlovovy výpravy, neuvěřitelně mě to nadchlo, a jakmile jsem zjistil, že existuje tento film, zatoužil jsem ho okamžitě vidět. Nízké hodnocení na ČSFD mě lehce odrazovalo, ale naštěstí jsem na ně nedal, a dobře jsem udělal! Vyjma lehce rozpačitého úvodu, kdy člověk zatím moc neví, co si o tom myslet, se to po pár minutách po přesunu děje do Ruska rozjede s netušenou silou, a vše co poté následuje nemá chybu. A během sledování - kdy jsem ani nedutal a nervózně se ošíval při sebemenším náznaku zvuku v mém okolí - jsem si uvědomil, že takhle vynervovaný jsem snad naposledy byl u filmů Pod zemí a Pád do tmy, které mi to trochu připomnělo. Překvapilo mě třeba, jak věrohodně to na mě celé působilo (mj. díky té ruštině), vyloženě mě nadchly lokace, a celkově mě to sebe vtáhlo neskutečně. Obsazení ve mně sice velké nadšení nevyvolalo, finální rozuzlení je hodně divočina, která nemusí sednout každému, a ten koncept found footage místy silně hapruje, ale celkově mě to nečekaně nadchlo a lehce se klepu ještě druhý den, když si na to vzpomenu. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

R. Harlin sa už na kvalitatívnu úroveň Cliffhangera asi nikdy nedostane, ale stále sa o to pokúša. Jeho príspevok do hororového žánru však dieru do sveta neurobil. Postupy v ničom originálne nie sú, podobné horory sme už videli a častokrát lepšie. Nápad to nebol zlý, chladné a drsné prostredie poskytovalo poriadnu výhodu, ale i tak to Renny nedokázal naplno zužitkovať. Vyšiel z toho úplne priemerný a nevýrazný horor, ktorý sa v úvode dosť vlečie a oživí to až lavína, ktorej scéna asi ako jediná stojí za pochvalu. Hrátky s "cestovaním v čase" opäť nedopadli tak akoby som si želal. Zaujímavý nápad s nudným spracovaním. 40%. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Film není bez atmosféry, ale toho zabalení do sci-fi a hororových klišátek je škoda. Záhada smrti ruských turistů z roku 1959 má skoro jistě prozaičtější vysvětlení skládající se z paniky, umrznutí a pádu do nízké rokle, přesto ale autorská licence dovolovala prozkoumat řadu dramatických teorií. Jenže takhle... je Záhada Hory mrtvých jen další horor o přihlouplých amerických studentech. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Film vychádza z otrasnej reálnej udalosti, ktorá sa stala kedysi v Rusku a je ďaleko zaujímavejšia ako samotný film. Keď už nič iné, aspoň upriamuje pozornosť na ňu. Ako zahynuli alebo boli usmrtení členovia výpravy, vedenej Igorom Ďatlovom, dňa 2. februára 1959, zostáva dodnes veľkou záhadou, aj pretože sovietska kriminalistika a možnosti rôznych expertíz boli vtedy na nižšej úrovni. Črtajú sa mnohé hypotézy a vysvetlenia: od lavíny cez skúšky tajných zbraní až po mimozemskú intervenciu. Jednej členke výpravy dokonca chýbal jazyk, mäkké tkanivo okolo úst a nebola zakrvavená, viacerí členovia nemali oči, ich telá našli v spodnej bielizni v neprirodzenej polohe, čo by nasvedčovalo skôr úmrtiu z podchladenia, ktoré je spojené s paradoxným vyzliekaním a zahrabávaním (http://en.wikipedia.org/wiki/Hypothermia), ale to už odbieham... ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)
  • Dodnes není objasněno, proč zemřelo 2. 2. 1959 v ruském pohoří 9 studentu výpravy. Událost zůstává jedním z největších tajemství 20. století. Vyšetřovatelé zjistili, že 6 lidí zemřelo na podchlazení a další 3 kvůli smrtelnému zranění které utrpěli (zlomená žebra, rozdrcená lebka, obličej bez oka a chybějícího jazyku byly příčiny smrti třech studentů). (ARI50)
  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)

Reklama

Reklama