Reklama

Reklama

Nemecký tank Biely Tiger, ktorý takto nazvali ruskí tankisti, je nočnou morou ruskej armády. Kdekoľvek sa zjaví, podarí sa mu zastaviť postup ruských tankových jednotiek. Medzi tankistami sa šíri správa, že tank má dušu zvieraťa. Ruská generalita sa snaží nájsť tank a posádku, ktorá sa Bielemu Tigrovi vyrovná. (andykovac)

Recenze (81)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Kdyby šlo o čistě válečný film, hbitě bych ho zodpadoval, ale protože se ruští tvůrci pustili poněkud jinou cestou a natočili si takového "Zaříkávače tanků", sledoval jsem stopy pásů tak dlouho, až mě dovedly ke třem hvězdičkám. Za výslednou známkou stojí i nepatetický závěr snímku se zajímavou a ne zrovna scestnou myšlenkou. Takže ano, k tomuto filmu mám sice dost výhrad, ale nemusím litovat času, který jsem u něj strávil. Už se těším, až budu za bouřky vyhlížet zlatý T- 34... ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Asi dva roky naspäť som Belyj tigr chcel pozrieť, ale po cca štvrťhodine som to vypol. Teraz som sa k tomu vrátil a na moje prekvapenie ma to celkom prikovalo k obrazovke. Námet nie je tak zlý, vlastne celkom zaujímavý, ale v niektorých momentoch absurdný a komický ("boh na pozlátenej T-34...", to už vážne nie, aj preto strhnuté hodnotenie). K tomu posledných dvadsať minút jasne ukazuje alegorickú podstatu mystického "bieleho Tigra". Tá ale do filmu tváriaceho sa 3/4 času ako tankistický nezapadá. Pritom funguje lepšie, než iné ruské filmy tohto žánru a tá tajomnosť ako-tak fungovala tiež. Chválim výpravu, filtre obrazu a hlavne skvelú kameru, ktorá výborne pracuje s charakteristikou tankov v pohybe. Ich presuny, otáčanie sa a rozmieľanie bahna pásmi sú pútavé a príjemne sa na to pozerá. K tomu väčšinu času nehrá žiadna hudba (ktorá je aj tu aj tak slabá), ale počuť hučanie motora, systém otáčania veže atď. Tankový audiovizuálny zážitok sám o sebe. V tomto ohľade poctivý tankistický film (až na pár výnimiek ako "veliteľom tanku bude váš šofér"). Nechýba celkom bohatý počet techniky, s akože-Tigerom sa musíme zmieriť. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Dvě třetiny filmu jsou nabušené pilulkou pro tankisty. A mě jakožto tankového nadšence plesalo srdce. Výborné a napínavé pasáže, kdy třicet-čtyřka a Tiger hrají hru na kočku a myš. Atmosféra se dala krájet, prostředí chudých ruských vesnic, bahnitého terénu, a bohatou ukázku vojenské obrněné techniky (Pz IV, T-34, IS-2, ISU-152, ...). To vše nasvěčovalo a mělo to rozjeté na výborný ruské válečňák. Pak ale přišla závěrečná třetina, která rozdrtila celý ten krásný sen, který se v divákovi pracně tvořil. Sakra, proč? Proč to zbytečně kompikují a hází tam scény, které nemají s takovýmto příběhem nic společného. Veliká škoda, mě to mrzí o to víc, že film měl našlápnuto k tomu, aby se v mých očích stal jedním z nejlepších tankových. Naprosto souhlasím s uživatelem gogo76, který to vystihl a cítil přesně jako já. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hufff. Tak dneska jsem viděl rozhodně něco - velmi zvláštního. Přiznávám, že jsem k filmu přistupoval s velkou nedůvěrou a asi půl roku jsem se odhodlával se na něj podívat. Na jednu stranu mě velmi zaujal námět, na druhé jsem si nedovedl představit, jak právě to dokážou dát do filmu. Výsledek? No, rozporuplný. Co musím pochválit je pohled na válku zevnitř tanku. Takových pohledů je ve filmech málo, pokud nepočítám polského Šaryka a čtyři postradatelné, takhle narychlo si vzpomenu na Bitvu v Ardenách a Osvobození. Přitom tanky mají ve filmu opravdu hodně prostoru. Na ruské poměry nevídaně tu vidíme nejen téčka a bé téčka, ale též matildy Mk II a M 3 Lee. A co víc, nevidíme jen nablýskané stroje v plné síle, ale bezpočet vypálených vraků všemožných typů. Vůbec scény ze zázemí jsou asi nejlepší stránkou filmu, jsou dost propracované se spoustou detailů. A to včetně zvláštního Hitlerova monologu o válce jako trvalém stavu lidstva (když jsem se na něj teď znovu díval, přišlo mi, že jde o odkaz k filmu Leni Riefenstahlové Triumf vůle). Co se týče akční stránky, většinou to jednoduše vypadá jako běžné scény z válečného filmu, a to poměrně průměrného. Na druhou stranu zaslouží ocenění maximálně už zmíněné množství použité techniky, a pak značná nekašírovanost, není to zkrátka uhlazené. Ale také tomu chybí napětí a gradace, s výjimkou toho závěrečného souboje "mano a mano", který, jak tu někdo vzpomíná, trochu připomíná western. Škoda, že není delší a víc vygradovaný. Hlavním nedostatkem je však samotný "bělyj tiger". Zatímco všechny ostatní tanky vypadají velmi věrně, tenhle, snad aby vypadal "víc tajemně", sice tigr připomíná, ale jinak působí trochu moc atrapózně. Update: Po opakovaném shlédnutí filmu o tři roky později nicméně hodnocení o bod zvedám. P. S. Film je legálně k dispozici na youtube s anglickými titulky a překvapivě získává velmi kladná hodnocení. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy jen v podstatě za to, že zvuky výstřelů byly autentické a také to, že konec nebyl patos. To by se Amíkům nestalo, takže palec nahoru. Jinak to bylo takové... hlavní hrdina nesympatický až na půdu, příběhově slabé, řada věcí nevysvětlena a tankista co mluví s tanky, jako to už je moc. Více hvězd prostě těžko. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (1)

  • Film sa natáčal od mája do novembra 2011. Pre film bola postavená celá dedina, v ktorej sa odohrávali posledné zábery filmu. V ateliéroch Mosfilmu bola postavená budova, kde sa podpisovala kapitulácia Nemecka a replika tanku Tiger. (andykovac)

Reklama

Reklama