Reklama

Reklama

Téměř chlap

  • Česko Henrik (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pětatřicátník Henrik (Henrik Rafaelsen) plánuje usadit se v novém domě se svou těhotnou přítelkyní Tone (Janne Heltberg) a najít si novou práci. Henrik má ale dost dětinské kamarády, se kterými nechce přerušit kontakt. Je Henrik připravený zříct se nezodpovědných radovánek a vyrůst z chlapce v muže? (Film Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Křehce pozitivní severská krize o nejistém skorotřicátníku jménem Henrik, jeho přítelkyni a obrovské nejistotě z toho, co je čeká. S tou má problémy hlavně hlavní hrdina, jež čím dál silněji vplouvá do vod nervozity a rostoucí agrese, hledá sebemenší únik od reality a hlavně skutečných pocitů. Henrik Rafaelsen si roli neskutečně užívá a jeho výkon, podpořený naopak chladně klidnou Janne Haarseth, dodává spolu s originálně hořce vyhroceným scénářem příběhu na opravdovosti a roztomile milé atmosféře, která k diváku doplouvá v poseldních minutách. Jen málokterý národ se dokáže poprat s happy endem bez trapných úsměvů a šťastných slziček právě tak bravurně jako Norové. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Filmy o třicátnících neschopných dospět se začínají etablovat téměř jako svébytná kategorie. Po Studu, Young Adult, Černém koni, a dalších se tohoto námětu chopili i Norové. A jako každý z uvedených snímků, i Henrik má svůj osobitý přístup. Skandinávská kinematografie, proslulá svou střízlivě depresivní atmosférou, slibovala že tohle bude zdaleka nejtemnější příběh. Ale opak je pravdou. Martin Lund i přes občasné mrazivé momenty natočit vcelku milé drama, sem tam říznuté laskavou komedií. Pochopitelně perfektně ladící a uvěřitelné, jak už je to na Severu zvykem. Konfrontace Henrikova bezstarostného, skoro studentského života s partou kamarádů, a všedních dní s jeho, sice kdysi rozpustilou přítelkyní, nyní ovšem čím dál víc ustaranou, a toužící po opoře a rodinných jistotách je skutečně působivá. A teďka si nejsem jistý, ale řekl bych že za velkou část dojmu vděčí režisér i skvěle zvolené hudbě. ()

Reklama

bassator 

všechny recenze uživatele

47th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2012 - OFFICIAL SELECTION - COMPETITION - Soutěžní sekce (Mer eller mindre mann / THE ALMOST MAN / Henrik) - Stále nevím co si mám o filmu myslet, jestli ho brát vážně, protože to co Henrik vyvádí vážné není vůbec. Je to spíše chování přerostlého třicetiletého puberťáckého dítěte který to nemá v hlavě úplně v pořádku nebo si to jen já v té hlavě nedokážu pořádně srovnat?... - 30. 6. 2012 - kino Thermal - Velký sál - Karlovy Vary - 80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz to u severskych filmu byva zvykem, nejsilnejsi strankou vetsinou byva scenar a herecke vykony. Henrik neni nametem nijak originalni, svym zpracovanim ale dokaze zaujmout. Svete div se, hlavni postave jsem rozumel, ono to dospivani skutecne neni jednoduche:-). A klobouk dolu pred Tone, takovou, temer nekonfliktni zenu by chtel mozna kazdy chlap. Film ma nekolik nezapomenutelnych scen (kamosi v aute, papuce...) a je dobre podkresleny hudbou. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist, jestli popiska Film Europe se shoduje s tím, co jsem viděl. Dětinští kamarádi? Dvakrát tam byl s nimi na squashi, to ano, ale pak byl hlavně na nějaké sedánce se svými kolegy v práci, kde se hloupě opil a pak prováděl kousky hodné zastuzeného puberťáka, rozhodně nevím, co na čurání přes knihu Peter Pan v autě nebo na holubu u nosu je směšného. Pak se tam ještě schovával před kolegou za gaučem, v téhle trapné situaci bych se možná zachoval stejně, nu a na mozek mu šlo, že nemohl sexovat, takže pak rozčilen přišel za svoji maminkou a tam při siestě na gauči si hrál s pantoflaty. Kousíček psychologie tam byl v tom vztahu, ale milá přítelkyně se taky nezmohla moc na nic, akorát že je jí blbě jak to bývá při počátku těhotenství, a pak si stěžovala. Bylo to takové nesourodé, dohromady žádný děj, ani bych nevěděl, jak ho vyprávět. ()

Galerie (11)

Související novinky

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

Reklama

Reklama