Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (121)

genetique 

všechny recenze uživatele

William Friedkin dostal po dlhej dobe svoju réžiu pod kontrolu a takmer bez zaváhania a s najprísnejším okom natočil pútavú vojenskú vyšetrovaciu krimi drámu so skvelým akčným rozbehom. Najväčšie pozitívum vidím v zásadnom a takmer vražednom anti-patriotizme, ktorý sa len tak v amerických vojenských hrdinských snímkoch nevidí. Skvele dynamickú prvú polhodinu vystriedala pomerne svižná súdna dráma, ktorá má svoje plusy aj mínusy. Jej zápletka sa zo začiatku zdá takmer prekombinovaná, no v závere je to všetko až príliš jednotvárne, akoby to niekam celé vyfučalo, či prasklo ako balón. Súdne hračky, slovné prestrelky, vypočúvanie pod prísahou, či záverečné príhovory porote už som videl aj na vyššej úrovni, ale je tiež pravda, že som čakal menej, takže spokojnosť. Našťastie je na čo, alebo na koho sa pozerať, Tommy a Samuel podávajú svoj štandard, Pearce sa chopil šance v tejto partii sekundoval dominantne. 75%. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Friedkin sa (ako inak!) neserie a politická korektnosť je tu na veľmi tenkom ľade. Páčila sa mi plynulá vyváženosť medzi bojom a súdnou sieňou, pretože jedno bez druhého by nemohlo existovať. Herci boli fantastickí a boli ozdobou filmu. Po rokoch vyhrabaný Vietnamský generál bol naopak trápny (totálne umelo pôsobiaca scéna!), rovnako ako typická americká heroickosť, ale na to sa pozerám ako človek "z poza oceána". Každopádne v dnešných "bojových" časoch je tento film stále aktuálny. Kto určí rozdiel medzi vraždou a sebaobranou, kto prvý hodil kameňom? (napr. Izrael vs. Palestína,... atď atď). 3,5*/5 ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Válečné (akční) a soudní (psychologické) drama v jednom, prolnutí žánrů mi v tomto snímku sedlo.. Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson to rozehráli skvěle, v rolích plukovníků jim to nesmírně seklo.. Příběh mužů, kteří zasvětili svůj život plnění rozkazů či velení záchranných akcí, mě vtáhl na první dobrou a ač nejsem voják, chovám úctu k čestným a statečným chlapům.. Beze zbytku věřím tomu, co bylo ve filmu zmíněno, kdo nebyl v akci, nepochopí.. K tomu velice zajímavá demonstrace manipulace, právnických kliček, informací vytržených z kontextu, zastrašování svědků, ztráta videokazety.. Nebýt toho s prominutím přiblblého konce, byla by to plná palba.. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Vynikajicí soudní drama se skvělou válečnou částí (skvělý akční začátek - krutý Vietnam a masakr v Jemenu), poté s navazující vyšetřovací částí a strhující soudní částí (krásná a zajímavá ukázka typického amerického soudnictví) a to vše ještě umocňují nadprůměrné herecké výkony všech hlavních postav. Celý film má spád, svižné tempo děje a nepostrádá tolik důležité napětí a tudíž nebyl důvod k tomu, abych se nudil. 70% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spousta herců má pro sebe typický styl vyjádření náhlé změny emočního stavu. Harrison Ford třese bradičkou, DiCapriovi zesklovatí oči jak alergikovi pod rozkvetlou břízou, Gere ještě více přivře oční škvírky a škubne mimickými svaly, McConaughey nechá naběhnout žilku pod pravým okem. A pak je tu S.L.Jackson, který vyvalí dvě bulvy běsu o velikosti golfových míčků a vy si říkáte, že těch 83 mrtvých jemenských demonstrantů vzhledem k jeho zjevu není zas až tak moc.. Jsou tu dvě herecké stálice, kterým v pozici obžalovaného a obhájce nedělá problém rozbít si držky den před procesem či Pearceův striktní žalobce, který by dostal za mříže i desátníka Desmonda Dosse z Hacksaw Ridge, že spotřeboval příliš obvazového materiálu, ale u soudního dramatu si dokážu představit více nápaditosti než jen nasvícení jeho účastníků přes okenní žaluzie. Naturalismus, který mám na Friedkinovi rád, tu však rozhodně nechybí.. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Lietadlo s mariňákmi na palube je model CH-46 Sea Knights s tromi podvozkami. Následné výstrely sa však idú z CH-47 Chinook so štyrmi podvozkami. (Arsenal83)
  • Na filmu se odrazila i skutečnost, že scenárista James Webb je bývalý námořní důstojník a právník a v letech 2006 až 2012 byl senátorem pro stát Virginie. (Terva)

Reklama

Reklama