Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (121)

upson 

všechny recenze uživatele

Absolutně přehlížené, avšak výborné, soudní drama. Tommy Lee Jones v roli průměrného právníka v nadprůměrné formě při obhajobě svého nejlepšího přítele naprosto bravurní. Při sledování procesu jsem si okamžitě vzpomněl na film Pár správných chlapů s Tomem Cruisem. Tady byl však právní konflikt daleko zajímavější, vyostřenější a rovněž příběhově napínavější. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Remeselne ok, ideologicky hnoj. Vlastne si ani neviem poriadne vybaviť krajinu (okrem Ruska a Číny), ktorá by tak urputne filmársky obhajovala výpady vlastných vojakov do cudzích štátov. A nielen obhajovala samotné akcie, ale aj ich priebeh. A tak sa dozvieme, že to beznohé dievčatko bolo nenávistnou strelkyňou, ktoré si o odfaklenie nohy koledovalo. Americkí zbrojári si mädlia ruky, diváci čosi zamrmlú o tom, že tvorca Exorcistu ešte nepatrí do starého železa. Nepatrí. Veď inak by si ho ideológovia nevybrali na túto umne nakrútenú propagandu. Z času na čas to urobí veľa z "osvedčených tvorcov". Od Top Gunu až po Zostrelenie čierneho jastraba. Všetko je stereotyp: svet sa točí dokola. A tak sa kinoosadenstvo utvrdzuje v tom, že všetci Arabi a moslimovia sú len nenávistní džihádisti, ktorým tam je potrebné raz za čas prsknúť nejakú tú bombu. ()

Reklama

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

zajímavé je že tento film je z roku 2000 a v 2001 džihád napadl dvojčata to je skoro úsměvné deda, jaká je doba přežití poručíka ve Vietnamu? 16 minut no coment TLJones u soudu skvělý :-) 6 11 18 tento film mě vždycky (nasere) zvedne žaludek :-) vezmeme si arabáky domů? to snad ne :-) i dnes to stojí za houno, tento film miluji i herce 26.2.2020 ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Přesně film dle mého gusta. Samuel L. Jackson jako plukovník námořní pěchoty při jedné akci v Jemenu se svými muži postříli dav demonstrantů... Protože "Amerika" nechce vzít za tuto akci zodpovědnost, snaží se právníci veškerou vinu hodit na samotného plukovníka. Ten spolu se svým přítelem (Tommy Lee Jones) se pustí do soudu s celou armádní mašinérií ... Skvělé výkony Tommyho Lee Jonese, Samuela L. Jacksona a Guye Pearceho (právník obžaloby). První půl hodinka s akcí v Jemenu je dost drsná (pamatujete na prvních dvacet minut z Zachraňte vojína Ryana?), zbytek filmu se kromě "flashbacků" odehrává v soudní síni... ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Aj napriek vynikajúcemu obsadeniu je Krvavá voľba len ďalším ľahko nadpriemerným filmom, ktorý síce nie je bez myšlienky, ale na to aby si zaslúžil štyri hviezdičky by asi potreboval kvalitnejšieho režiséra. Friedkin síce nebol úplne zlý, ale kvalita réžie dosť kĺzala a film často pôsobil nudným dojmom. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Fiktívna loď USS Wake Island LHA-7 sa často spomína aj vo vojenskej seriálovej dráme JAG (od r. 1995). (Arsenal83)
  • Na bojové a iné akčné scény bolo najatých približne osemsto reálnych námorníkov. (Arsenal83)
  • Herci a komparzisti prešli rozsiahlym vojenským výcvikom pod velením bývalého kapitána námornej pechoty Dale Dyea. (Arsenal83)

Reklama

Reklama