Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (121)

brit84 odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak se mohli T.L. Jones a S. L. Jackson nechat ukecat k natočení tohohle braku. Film jsem jakž takž baštil do pasáže, kdy je k soudu předveden wietnamský velitel. Co to mělo být? Jak mohli najít někde ve Wietnamu chlapa, se kterým se před desítkami let jednou T. L. Jones potkal v džungli? A zničení jediného důkazu (videokazety), který vojáky mohl očistit, to jsem asi taky nějak nepochopil. Strašná hovadina. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Netrpím antiamerikanismem, takže se na film mohu podívat střízlivěji. Nejprve postranní poznámku o muslimech: Lidičky, nedělejte si iluze o nevinných a mírumilovných muslimech. Pacifismus a humanismus jsou těm lidem cizí právě tak, jako nám jsou vlastní. Mírnost a slušnost jsou západní vynálezy a nikdo jiný se je ještě nenaučil; umějí je jen zneužívat proti nám. Muslimové se neuvěřitelně chvástají, běžně vám do očí tvrdí absurdní lži, a vůbec nemusí jít o politiku (nejčastěji jde o ženské). Za křivé slovo vám zapálí dům, za urážku se vraždí. Západ z duše nenávidí skoro každý, mají ze Západu mindrák. Když Usáma zbořil Dvojčata, na celém Blízkém východě se oslavovalo. Když ti miloučcí mírumilovní alžírští fotbalisté (vesměs hrající za evropské kluby) dostali prémie za úspěch na MS, jako jeden muž je poslali Hamasu (to jsou ti, co střílejí rakety na Izrael). --- Tenhle film neřeší smysluplnost americké politiky na Blízkém východě. Na mušce je spíš vztah mezi politikou a vojáky, kteří nasazují krk. Tady se někomu z nějakých snad diplomatických důvodů hodilo nedokázat, že užití síly bylo oprávněné, nýbrž vycouvat, omluvit se a předhodit obětního beránka. Je to dilema, ke kterému vůbec nepotřebujeme "zločinnou" Ameriku, ani muslimy takové nebo makové. Může to potkat policajta, který přetáhne pendrekem demonstranta! (Nebo se blbec zapomene a zůstane mu příliš dlouho klečet na krku, že?) --- Film to řeší po americku, tedy dosti polopatisticky, i s tím otravným heroismem. Pouze když tyhle podružnosti přijmeme s nadhledem, vyloupne se z toho drama s náramně závažným a zapeklitým obsahem. Určitě to šlo udělat líp. (Onehdy jsem viděl jakýsi dánský film, kde to bylo prokresleno mnohem jemněji.) ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Válečné (akční) a soudní (psychologické) drama v jednom, prolnutí žánrů mi v tomto snímku sedlo.. Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson to rozehráli skvěle, v rolích plukovníků jim to nesmírně seklo.. Příběh mužů, kteří zasvětili svůj život plnění rozkazů či velení záchranných akcí, mě vtáhl na první dobrou a ač nejsem voják, chovám úctu k čestným a statečným chlapům.. Beze zbytku věřím tomu, co bylo ve filmu zmíněno, kdo nebyl v akci, nepochopí.. K tomu velice zajímavá demonstrace manipulace, právnických kliček, informací vytržených z kontextu, zastrašování svědků, ztráta videokazety.. Nebýt toho s prominutím přiblblého konce, byla by to plná palba.. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Krvavá volba je americký film – hodně americký. Japonci (Češi, kdokoliv jiný) by ho natočit nemohli. Chyběl by v něm ten americký pohled na věc, který je zcela nezaměnitelný. Proto tentokrát toleruji tu obrovskou nálepku „Made in USA“. Prvních válečných 30 minut má svižné tempo a William Friedkin předvádí, že by mohl klidně zmáknout Black Hawk Down místo Ridleyho Scotta. Potom ovšem nastane v rámci děje nutný přelom do příliš poklidného vyšetřování. Napraví to až závěrečná půlhodinka, kde Friedkin nastolí řádné soudní drama, jehož nejvypjatější moment je skutečně brilantně natočen a hlavně svižně sestříhán. Musím přiznat, že ač se mi zdají americká soudní dramata téměř identická, tahle pře byla nejen zajímavá, ale i dokonce chvílemi napínavá. Zasloužili se o to také herecké výkony hlavních představitelů Samuela L. Jacksona a Tommy Lee Jonese, které ovšem suverénně převálcoval vedlejší Guy Pearce. Takže ačkoliv jsem milovník dramatických válečných akcí a první 30 minut jsem si výtečně užil, tak zbylá stopáž filmu nebyla vůbec k zahození. Myslím, že 4* si Krvavá volba s přimhouřením oka zaslouží. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

To jsem takhle jednou šel do kina na nějakou romantickou komedii s jistou pipinkou a vlezli jsme omylem do špatnýho sálu v okamžiku, kdy mariňáci rozpoutali brutální masakr jemenských civilistů. Ta koukala! Po těch drahných letech si vybavuju, že po slibném začátku následovaly dvě hodiny žvanění v rámci soudního procesu, tudíž jsem se dost nudil. A pipinu to asi taky nebavilo, protože mě pak poslala do řiti. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Na filmu se odrazila i skutečnost, že scenárista James Webb je bývalý námořní důstojník a právník a v letech 2006 až 2012 byl senátorem pro stát Virginie. (Terva)
  • Kim Delaney mala podstatnú úlohu v tomto filme, ale bola nakoniec vystrihnutá z konečného strihu, no stále ju možno jasne vidieť na Hodgesovej (Tommy Lee Jones) párty odchodu do dôchodku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama