Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (305)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jídlo bez chuti, původ pochybný, i když honosná úprava. A najednou hop ... všecko se radikálně zlepšilo. Tak se mi zdá, že mě poznali." Neohrožený obhájce hodnotného stravování a cholerik Charles Duchemin mě vždycky dokázal pobavit svými nápady, maskováním i ztrátou chuti. S jeho synkem je to trošku horší, protože cirkusové výstupy mi připadají málo vtipné. Ovšem sekretářka Margarita byla hodně sympatická, stařičký řidič Henry projevil skvělé závodnické vlohy a televizní souboj obránců francouzské gastronomie se stravovacím chemikem Tricatelem patří k mým nejoblíbenějším scénám. A aby bylo jasno, tak miluju tradičně nezdravou českou stravu a pohrdám naprosto stejně luxusem na talíři jako i prdlačkami za pár kaček. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Louis de Funès sa vo filmoch často zameriava na gastronómiu a tu chce obhájiť poctivú francúzsku kuchyňu. Boj proti priemyselnej veľkovýrobe polotovarov bol krutý a dnes už vidíme, že márny. Možno nie je film treskúco vtipný, ale nápadov je tam dosť, len nie sú všetky dokonalé. V závere sa už dopracoval k tomu, o čom chcel byť, čo sa nedá povedať o začiatku, keď som rozmýšľal, či to bude až také blbé. Pri požiadavke na iné pivo som mal pocit, že zle počujem, ale naozaj to tam bolo. –––– Stop! Ještě jednu a obrátím se na odbory. –––– Jídlo je nejedlé s výjimkou neděle, to tam mají zavřeno. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně trochu zklamání, zřejmě z důvodu přílišných očekávání. Komedie spíše úsměvná než vyvolávající výbuchy smíchu. Nenašel jsem tentokrát tu lehkost francouzských veseloher, zde nejspíš na úkor propracovanější (leč trochu vyumělkované) dramatické stránky. Takže ani křidýlko, ani stehýnko. 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

O vynikajícím herectví Louis de Funèse nemůže být pochyb. Opět tu kraluje svými gesty a mimikou, byť pravda, tentokrát v umírněnějším duchu důsledkem prodělaného infarktu. Námět ohledně degustací byl fajn, převleky taktéž, ale směr, kterým se posléze komedie ubrala (cirkus pro mě trapný, továrna tomu dala korunu), už mi nešel k chuti. Hodnotím velmi slabými 4*, zvažuji dokonce 3. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Mimořádně vydařený Funesův film, nadaný scénářem i režií Clauda Zidiho. Je to opravdu komedie o ztřeštěném, ale poctivém podnikatelství, které sice zaslouží nejeden sarkastický štulec, ale současně hájí kvalitu, tradici a francouzský esprit. Tento komik patří k Francii stejně jako Girardotová, Noiret, Joberová, Mauroix, Gabin, Belmondo, Delon. Starý, dobrý zlatý věk francouzského a evropského filmu, u nějž tak trochu uměním byla i lehká Múza. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Film sa natáčal v Paríži, Courbevoie, Nemours, Dampierre-en-Yvelines, Ormoy-Villers, Billancourt, Puteaux, Rungis a Senlis (Francúzsko). Obdobie natáčania trvalo od 24. mája do augusta 1976. (Arsenal83)
  • V roku 1976 videlo film v kinách vo Francúzsku skoro 6 miliónov ľudí, čím sa stal najnavštevovanejším a najzarábajúcejším francúzskym filmom roka. (Arsenal83)
  • Když se Duchemin (Louis de Funès) chce v první restauraci napít, nedá si závoj z obličeje pryč, jako to udělal předtím při jídle. Tudíž se napít nemohl a jenom to naznačil. (SONY_)

Reklama

Reklama