Režie:
Claude ZidiScénář:
Claude ZidiKamera:
Claude RenoirHudba:
Vladimir CosmaHrají:
Louis de Funès, Coluche, Ann Zacharias, Julien Guiomar, Claude Gensac, Georges Chamarat, Jean Martin, Fernand Guiot, Gérard Boucaron, Antoine Marin (více)VOD (1)
Obsahy(2)
Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))
(více)Videa (2)
Recenze (312)
Film skutočne treba chápať najmä ako satirickú prehnanú satiru na konzervované jedlá a Zidi s Funesom ani nevedeli, ale určite tušili, aký nadčasový film tvoria. Na frak dostanú aj kritici jedál, majitelia a obsluha reštaurácií a nakoniec televízne relácie. Po dejovej stránke je to miš maš plný logických dier, ale to tak trochu k žánru patrí a tento chaos sa dá brať ako plus. Moment, kedy sa publikum v cirkuse nezasmialo, považujem naopak za najlepší fórik vo filme. ()
....výborná komédia od L.d.F......ten koniec sa mi moc nepáčil kedysi ani dnes....ale ozaj som si nemyslel,že za x-rokov budeme aj my jesť " trikatela" tj budem musieť hľadať bezlepkovú šunku,že mi jogurt vydrží 2 mesiace,mlieko chutí inak ako mlieko pravé.....to čo do "seba pcháme " je častokrát ten trikatel :) ()
Je to lehce zhovadilé, ale předběhlo to svou dobu a ani dnes to nepostrádá na aktuálnosti. Tento film dal v mém světě jméno těm nejhorším blafům a vývařovnám. Tricatel je synonymem pro všechny ty masné výrobky bez masa, mléčné výrobky bez mléka a restaurace, kde je UHO (univerzální hnědá omáčka) základem receptu na všechna jídla od předkrmu až po dezert. Ve Francii se s tím potýkali už v sedmdesátkách, my jsme si ty dobroty vycinkali klíčema na Václaváku taky. ()
Veľmi veľké a príjemné prekvapenie. Nie som práve najväčším fanúšikom Funèsovho humoru, založeného na prílišnom šaškovaní a prehnaných grimasách (à la Burian), kde všetko ostatné je potlačené do úzadia. Toto ale bolo úplne iné kafé. Funès sa tentokrát vo svojom prejave výrazne krotil (asi čiastočne aj kvôli prekonanému infarktu) a namiesto hlúpeho šaškovania dal prednosť hereckým prostriedkom. Komédia teda nie je postavená na Funèsovej typickej komike, ale viac na výbornom konverzačnom humore, ktorý mi skvele vyhovoval (často som sa nevedel zastaviť v smiechu) a potom na situačnom humore (áno, často poriadne uletenom). Zrejme najlepšia komédia s Funèsom, spolu s Veľkým flámom (1966), ktorý tiež nie je postavený vyslovene na Funèsovom šaškovaní (Funès tam má dokonca výrazne menej priestoru ako obvykle), ale takisto na kvalitnom scenári a inteligentnom humore, podobne ako je to v tomto filme. ()
Louis DeFunés po infarktu o něco míň běhá a vyšiluje, ale o to víc hraje. Protože tohle je film plný převleků a vystupování inkognito (tak nevím - mám radši starou dámu, nebo amerického turistu?). Vždycky se mi to líbilo, skvělá komedie. Claude Zidi se nedávno nechal slyšet, že úplně vážně uvažuje o natočení sequelu, kde budou Louis DeFunés a Coluche nahrazeni počítačovými 3D dvojníky. Brrr! Doufám, že se mu ta perverzní idea nevyplní. Jediné pokračování, které by mě teoreticky zajímalo, by muselo být natočeno ještě za Louisova života a šlo by v něm o to, jak se Duchemin chystá zrevidovat Grand restaurant pana Septima. :-) 100% ()
Galerie (59)
Photo © Films Christian Fechner
Zajímavosti (26)
- Bílé kostky, které Charles Duchemin (Louis de Funès) nadšeně ochutnává v japonské restauraci, jsou seitan (pšeničné maso). Po návratu domů říká svému zahradníkovi, aby zasázel sóju. Sójové maso je alternativou k seitanu. (sator)
- Z jídel, která se ve filmu objeví, Louis de Funès (Charles Duchemin) nesnědl prakticky žádné. Protože byl po infarktu, měl nařízenou přísnou dietu, kterou velice zodpovědně dodržoval i během natáčení tohoto filmu. Ve scéně v italské restauraci, kde hlavní hrdinové jedí hovězí steaky Rossini, Funès ve skutečnosti snědl jenom malý kousek chleba namočený v omáčce. Naopak Coluche (Gérard Duchemin) během natáčení této scény spořádal tři tyto obrovské steaky, a poté ještě v zákulisí tři rýžové nákypy. (Michel90)
- V roku 1976 videlo film v kinách vo Francúzsku skoro 6 miliónov ľudí, čím sa stal najnavštevovanejším a najzarábajúcejším francúzskym filmom roka. (Arsenal83)
Reklama