Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší adaptace tohoto díla. Neskutečně roztahané ale i přesto naprosto přesvědčivé dialogy skvěle vtáhnou do děje a pak už nezbývá nic jiného než sledovat opět geniálního Funése (Krampol je ovšem příšerný!) Vlastně je veliká škoda že to občas až moc smrdí divadlem a levné kulisy někdy strašně bijou do očí ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Louis de Funès si tímto filmem splnil svůj sen, nicméně pro diváka je to už o poznání horší zážitek. Lakomce osobně řadím mezi ty nejméně povedené komedie pana Funèse, a to zejména díky minimálnímu množství fakt dobrého humoru, zbytečně dlouhé stopáži a velkému množství nezáživných scén. Zkrátka a dobře jsem se brutálně nudil, což jsem u Funèse snad ještě nezažil. Celkovému vyznění moc nepomohl ani odlišný dabing, který kvalit pana Filipovského ani zdaleka nedosahuje. Velké zklamání. 3/10. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem tentokrát četl (povinná četba) a docela se mi líbila. A toto ztvárnění překvapivě taky. Některé nápady, jak setřít rozdíl mezi divadlem a filmem (herci často mluví do kamery, jako by na diváka v hledišti, scény občas přejdou do úplně jiné během vteřiny /při vyšetřování, kdy jsme v kuchyni, jsme najednou u soudu/) mi přišly bezchybné. Bohužel ale není to úplně věrné knižní předloze, pár postav si režisér přidal (kuchař/kočí v jedné osobě či dohazovačka v divadelní hře, pokud si dobře vzpomínám, nebyli) a první cca hodinu lze obdivovat pouze výkon ďábelského Funèse. Prakticky až od chvíle, co mu ukradnou truhlici plnou zlaťáků, začíná být i film excelentní. Ale to je poslední půlhodina, což je z dvou hodin přeci jen málo. Lakomec sice stojí za vidění, ale pozor, není to přesně podle knihy, takže si raději nejdříve přečtěte knihu a až pak zhlédněte tuto (povedenou, místy až parodickou) taškařici. 80 %. ()

Sayko 

všechny recenze uživatele

Jako učební materiál a filmové ztvárnění knihy byl snímek skvělý, ale jakožto plnohodnotný celovečerák už nic moc. Louise de Funèse mám radši v četnících, ale ani zde se neztratil a Harpagona ztvárnil špičkově, jako by mu z oka vypadl. Film byl ale zbytečně dlouhý a na to, že má jít o komedii, jsem se mockrát nezasmál. Bohužel. ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Film se poměrně málo točí kolem Funèse a musím přiznat, že dialogy ostatních jsou mnohdy rozlezlé a začnou nudit, protože postavy se snaží odříkat celý ten starý text, obdivovat jednu věc tolika slovy, kolik jen dokážou vymyslet. Monology do kamery jsou pak vyloženě ujeté. A zatímco některé zvláštní nápady, jako třeba tu s čarou života, jsem uvítal, některé pasáže a místnosti na mě působily zvláštně. Hru jsem četl, zpracování je vlastně docela dobré, ale na vážně dobrý film to dle mě nestačí. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Louis de Funes si strašně přál ztvárnit postavu Harpagona. Proto se podílel i na režii a skoro celý film napsal. Bohužel, snímek se nedočkal úspěchu a v kinech naprosto propadl. (Pierre)
  • Gabinova dcera pracovala na filmu jako skriptka. (M.B)

Reklama

Reklama