Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (155)

malylada 

všechny recenze uživatele

Naprosto unikátní sólo De Funese, který exceluje svým typickým vystupováním. Potěší vidět postavy z četníků, ale zbytek se na place trápí a nudí. Postupem času se odehrává to samé dokola a komedie ztrácí dech. Scénář se hodí více na divadelní jeviště a rozhodně to chtělo o půl hodinku zkrátit. Snaha Krampola nadabovat francouzského komika ve stylu Filipovského, mě příliš nesedl. Nicméně milovníci de Funese si přijdou na své více než dost. .....6/10 ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Louis si splnil životní sen a zahrál si Harpagona. Do vedlejších rolí obsadil své staré přátele (Grosso a Modo jako lokajové) a celkem to vyšlo, kvůli několika geniálním nápadům (viz Tosimův příspěvek). U Jákoba a právě u Lakomce mi nejvíce chybí dabing Františka Filipovského. U Jákoba proto, že to je komedie plná Louisových gest, která uměl Filipovský vždy dobře "ozvučit". U Lakomce mě to mrzí z toho důvodu, že Jiří Krampol pro mě není charakterní herec a tak Harpagona nezvládá a navíc u klasiky se vážně vykrádání Filipovského nehodí. Originál FF měl totiž tu hru nastudovanou téměř stejně detailně jako Louis a slavil s ní úspěchy, jak v ND, tak i v televizní inscenaci. Vznikl by tak možná nejlepší Filipovského dabing, kde by spojil svou funésovskou dikci a svůj normální herecký projev. Z porevolučních dabérů by se na to asi nejvíc hodil Jiří Lábus. ()

Reklama

Sayko 

všechny recenze uživatele

Jako učební materiál a filmové ztvárnění knihy byl snímek skvělý, ale jakožto plnohodnotný celovečerák už nic moc. Louise de Funèse mám radši v četnících, ale ani zde se neztratil a Harpagona ztvárnil špičkově, jako by mu z oka vypadl. Film byl ale zbytečně dlouhý a na to, že má jít o komedii, jsem se mockrát nezasmál. Bohužel. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, moc mě to nechytlo. Nevím, jestli to víc bylo přetaženou stopáží nebo tím divadelním pojetím (které mi samo o sobě ale tolik nevadilo, přeci jen to je podle divadelní hry), ale místy jsem se do atmosféry toho filmu nedokázal moc naladit. Naštěstí to pro mě zachraňuje nemalý počet vtipných scén, pár zajímavých režijních nápadů a taky zdařilé herecké výkony. Něco do sebe to naštěstí mělo, ale nijak zvlášť mě to nezaujalo. Slabé 3* ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší adaptace tohoto díla. Neskutečně roztahané ale i přesto naprosto přesvědčivé dialogy skvěle vtáhnou do děje a pak už nezbývá nic jiného než sledovat opět geniálního Funése (Krampol je ovšem příšerný!) Vlastně je veliká škoda že to občas až moc smrdí divadlem a levné kulisy někdy strašně bijou do očí ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Gabinova dcera pracovala na filmu jako skriptka. (M.B)
  • Poslední scéna se točila v Tunisu v Neftě, místo si vybral sám Louis de Funès. (M.B)

Reklama

Reklama