Reklama

Reklama

Komedie Dobrodružství rabína Jákoba, natočená režisérem Gérardem Ourym, je jedním z mála vynikajících filmů Louise de Funese, který nebyl v našich kinech uveden. Funes si v něm svým typicky žlučovitým způsobem zahrál bohatého francouzského podnikatele, který nemá nic proti cizincům, pokud to nejsou zrovna černoši, Židé nebo Arabové. Nejlépe by asi bylo, aby na světě žili jen samí čistokrevní bílí Francouzi. V nejméně vhodnou chvíli se však dozví, že jeho šofér je Žid a že on sám se zapletl do jakési politicko-teroristické honičky kudrnatých Arabů. Aby unikl svým pronásledovatelům a zachránil si holý život, musí se převléknout za židovského rabína, a sehrát tak hlavní roli na oslavách pařížské židovské obce. A nejen to, musí podstoupit i koupel v kádi plné žvýkačky a sypajících se bonbónů. A tak různé zážitky a dobrodružství postupně otupí hroty jeho „předpojatosti“. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (230)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Klasický Funésův film, u kterého jsem se jako vždy parádně bavil. Funes je zde prostě opět excelentní, hlavně ve scénách v továrně na žvýkačky. Opět je tu několik nezapomenutelných výroků: " Jak se jmenujete?" " Žluva, jako ten pták". V tomto filmu me úplně nejvíc extra vadil dabing s Krampolem. Není to Filipovský a není to ani pravý zástupce. JInak pocity z filmu mám dobré, Louis prostě v kondici... 100%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tenhle Zeiligman, to není ledajaký rabín. To je rabín, který dělá šoféra! Dobrodružství rabína Jákoba jsem si pustil snad po patnácti letech a nikdy bych nevěřil, že mě tento lehce (anti)xenofobní příběh opět tak nadchne. Film se mi líbí mnohem víc, než dříve a vůbec mi nevadil Krampolův dabing (se kterým snímek ostatně znám z minulosti). Další skvělé vystoupení mistra de Funése a bez nadsázky jeden z jeho nejlepších filmů. ()

Reklama

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Jedna z najsympatickejších funesoviek, dnes aktuálnejšia než kedykoľvek predtým. Objavovanie paralel medzi kresťanmi, židmi a moslimami je zábavné rovnako ako "žuvačková" parafráza Fantomasa. Funesove grimasy sú tu naozaj preexponované (scéna "Ako upútať policajta, keď chcete byť zatknutý"), chaos patologický a dej prekombinovaný ako zápletka v "L.A. Prísne tajné", no kultový gag, kedy falošný rabín zdraví "svoje" ovečky na spôsob hlavy katolíckej cirkvi vydá za všetky hviezdičky. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Dvěstěprocentní rasista, xenofob a despota s ptačím jménem (v češtině Žluna nebo Datel, v originále Strakapoud, no prostě „krááá...tututu....kchch“), fanatický odpůrce všech čmoudů, pohanů a cizinců, razící heslo „kdo není jako já, je proti mně“, musí projít svým malým peklem na zemi, než je mu rozsvítí v kebuli. Dobře mu tak, katolíkovi. ;-)) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Filmů s Louisem de Funèsem jsem viděl téměř dvě desítky, většinou mě hodně bavily a vždy šlo o pohodovou komedii, která mi dokázala zvednout náladu. Někdy se to povedlo více (Velký flám, Senzační prázdniny, Křidýlko nebo stehýnko), někdy méně (Četní a četnice). U filmu Rabín Jákob to bylo tak napůl. Stále jde o tu pohodovou komedii, ale rozhodně to není jeden z jeho nejlepších filmů… ani Funèse, ani Ouryho. :-) Z dnešního pohledu nekorektní humor „rasistických“ Francouzů je fajn. Zvlášť, když to tak vlastně mají stále. Nemají rádi Němce, přistěhovalce, nechtějí mluvit anglicky apod. Podobné motivy se stále znovu opakují i v jejich novějších komediích (například trilogie Co jsme komu udělali?) Jako nějakou extra sociální kritiku bych to ani neviděl. Zkrátka jde “jen“ o srandu. Bohužel film se často utápí (viz žvýkačkové epizody) v jednoduchém humoru jako z grotesek. Třeba právě bubliny od žvýkaček při výstřelech z pistole. Naštěstí tam lze najít i dost povedených scén, kdy se divák zasměje. Vyzvedl bych i taneční vystoupení samotného Funèse při židovském tanci. Hodnocení jsem měl mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Na tři to bohužel srazil dabing Jiřího Krampola, který se sice snažil (napodobit), ale na Filipovského neměl. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Natáčení začalo koncem března ve studích v Boulogne-Billancourt, později byly pořízeny exteriérové záběry na několika místech v Paříži, mimo jiné i na letišti v Orly, kde se točilo za plného provozu, poslední scény nasnímal Oury v New Yorku v červenci 1973 (tady ale již bez Funèse). (argenson)
  • Kasovně nejúspěšnější film Louise de Funese. (fandalehy)
  • Premiéra proběhla 18. října 1973. V Paříži se film začal promítat ve třinácti kinech a během prvního týdne dosáhl návštěvnosti bezmála 200.000 diváků. O týden později premiérový film Dva muži ve městě s Alainem Delonem a Jeanem Gabinem neměl zdaleka takový úspěch. I v následujících týdnech Rabín Jákob suverénně převálcoval další premiérově nasazené filmy (například Vlak s J. L. Trintignantem). Teprve po dvou měsících klesl z první pozice na druhou, když zabodoval Belmondův film Muž z Acapulca. Celkově dosáhlo Dobrodružství rabína Jákoba návštěvnosti zhruba 7.300.000 diváků a ve Francii šlo o bezkonkurenčně nejúspěšnější titul roku 1973. (argenson)

Reklama

Reklama