Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantomas, záhadný netvor s ocelovou tváří terorizuje Paříž. O jeho skutečné existenci jsou však stále pochybnosti, neboť ho dosud nikdo na vlastní oči nespatřil. Prvním hostem tajuplného Fantomasova paláce se nedobrovolně stane novinář Fandor, který napsal o netvorovi senzační článek. Fantomas potrestá tuto troufalost osobitě: vezme na sebe Fandorovu podobu a spáchá fantastickou loupež. Později si nasadí i masku komisaře Juvea, který se neúspěšně již dlouho snaží Fantomase dopadnout. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (471)

Legas 

všechny recenze uživatele

Jestliže 99% všech francouzských komedií funguje i dnes (podle uživatele Tosima), pak Fantomas spadá do toho zbylého jednoho procenta. Fantomas je opravdu charakter, ale jeho činy mají značné logické mezery. Dokázal bych nad tím mávnout rukou, kdyby mi film nabídnul něco jiného, ale Louis De Funes v roli neuvěřitelně imbecilního komisaře Juvea mi "nedodal" ani mnou očekávané gagy. Jeho komičnost se někam vytratila. Asi už nejsem dítě, které se zasměje, když někdo plánovitě uklouzne na slupce od banánu. Žádný jiný druh humoru film nenabízí (dva skvělé fórky má na svědomí spíše český dabing). Kdyby v tom nehrál Jean Marais, šel bych s hodnocením ještě níž. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Příjemná zábava, které vzhledem k datu výroby odpustím některé nevydařené momenty v akčních scénách. Ty jsou totiž vinou prazvláštního střihu hotovým utrpením. Slovní přestřelky Juveho s Fandorem jsou naštěstí i dnes geniální, soundtrack legendární a tajemství okolo Fantomase stále funguje. Jako celek film ale už nedrží pohromadě. Ideální oddech, který bolestivě zestárnul. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Možno málo ľudí vie, že slávny román Pierra Souvestra a Marcela Allaina s tajomným Fantomasom a policajtom francúzskej tajnej služby Juve-om je temná knižôčka zďaleka pripomínajúcu filmovú trilógiu. Z tohto dôvodu je moje očakávanie sfilmovať knihu v plnej podobe nadpriemerné. Hoci táto humorná klasika je taktiež veľmi zábavná. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Můj věčný favorit na poli zábavy, slovní přestřelky Marais-Funés mi budou poškozovat brániční svaly ještě hodně dlouho. Pouze u toho Maraisova avantgardního řízení z kopce a zpátečkou si občas říkám "slabota, chlapče, slabota," protože mě kdysi otec povozil v plném provozu po ledě, mezi ostatními beznadějně kličkujícími auty a v otáčkách tempem tři sta šedesát stupňů za dvě vteřiny, takže to, že jsme posledních zhruba šedesát metrů letěli už jen pozadu a já jsem pohledem do zpětného zrcátka navigovala výkřiky typu "doleva, doleva, to je moc doleva, doprava, teď to mastíme na tirák, doleva," než jsme se konečně zarazili o svodidla, byla docela úlevná změna. Když jsme kupodivu bez úhony dorazili na místo určení, byli jsme uvítáni slovy: "To je dneska hrůza, co? Představte si, že jsme udělali ráno na dálnici hodiny!" Podívali jsme se po sobě a beze slov se shodli, že nemá cenu něco říkat. Z toho všeho vyplývá, že já a můj rodič jsme akčnější dvojka než Marais a Demongeotová - kdo by to byl řekl... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Fantomase jsem dlouho obcházel, až se mi připletl do cesty náhodou díky uvedení na ČT2 během pobytu na dovolené. Tušil jsem, že akční a dobrodružné fantasy nebude mým šálkem kávy i přesto, že je to skloubené s komedií. Byť úpřimně, komedii z toho dělá více méně jen komické pojetí jediné postavy komisaře Jouvea. Jednoduchý brakový a v rámci tohoto zpracování ani nijak extra napínavý děj pozvedá pro mě z dobového průměru plného rutiny jedině nezapomenutelný Funès v této postavě, některé scény s ním (např. výslech se žranicí nebo „uvolněte příjezd, rychle!“) byly skutečně fantastické, jenomže jeden herec ve vedlejší roli nedokáže zachránit průměrný film. Když si navíc vzpomenu, že ve Francii v roce 1964 natočil Henri Verneuil 100 000 dolarů na slunci, Philippe de Broca Muže z Ria a John Frankenheimer Vlak, na rozdíl od jiných komentujících nedokážu být ve Fantomasovi nadšen ani z automobilových honiček a jiných akčních scén, jejichž pojetí ve jménu četných zadních projekců a studiových triků oproti zmíněným souputníkům zcela neobstojí a připomíná spíše předchozí dekádu. No nic, tak jako jsem před časem udělil filmu o superhrdinovi Supermanovi tu třetí hvězdičku pouze díky ústřednímu záporáku v podání Gene Hackmana, tak filmu o „superpadouchovi“ Fantomasovi jí pro změnu dávám ústřednímu klaďasi – komisaři v podání Louise de Funèse. Víc není opravdu za co a budu doufat, že si pro mě Fantomas za trest v noci nepřijde. :o) [55%] ()

Galerie (45)

Zajímavosti (63)

  • Předtím, než Fandor (Jean Marais) a Hélène (Mylène Demongeot) jedou autem nebezpečnou cestou dolů, bylo řečeno, že nefungují brzdy. V jedné ze zatáček je však možné jasně vidět, že auto přibrzdilo, aby nedošlo k nehodě. (skinny9)
  • Ke konci filmu říká komisař Juve (Louis de Funès), že dříve uměl plavat, ale už to zapomněl. Funès skutečně neuměl plavat (naučit se plavat bylo jeho posledním přáním, ale před smrtí to již bohužel nestihl). (noelcoward73)
  • Po únose Fandora (Jean Marais) si je možné všimnúť vo Fantomasovej skrýši tieň mikrofónu. (ČSFD)

Reklama

Reklama