Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jeden za všechny, všichni za sebe!“ Pletichář Don Salluste ztrácí své prominentní postavení na španělském dvoře, ale ještě neřekl poslední slovo…Francouzský komik spolu s hlasem Františka Filipovského (jeho až netopýří zvuk na konci filmu je fascinující) fungují i zde, ačkoliv v mnoha momentech to je jen na nich, protože vyloženě vtipných hlášek tu zase tolik není. A také platí, že jakmile Don Salluste není na scéně, není to úplně ono. Sluha Blaze sice tančí, zpívá za doprovodu neexistující kytary, dvoří se královně, budí pána tím nejkrásnějším způsobem a učí krále, jak si čistit boty, ale úroveň humoru, když divák sleduje pouze jeho, zkrátka vždy trochu poklesne. Přesto řada scén jako Don Salluste v nenápadném převleku dvorní dámy, anonymní dopis králi či svádění divákovi zůstanou v paměti a zábava po většinu času přetrvává. I proto hodnotím slušnými 4*. „To je hnusná díra! Copak můžeš bydlet v takovémhle chlévě?!“ - „Tak přece bydlí všichni vaši sluhové.“ - „Hezký byt, moc útulný…jsi spokojen? No?!“ - „Jsem.“ ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už od dětství několikrát a vždycky bavilo. Svůj vliv má zcela bez pochyb i vynikající český dabing, a to  nejen v podání nedostižného Františka Filipovského, ale třeba Josefa Langmilera, Petra Štěpánka Miroslava Moravce a mnoha dalších hvězd českého dabingu své doby. V mých očích pak všech dob, a i proto mám tyto filmové návraty moc rád.  Pošetilost mocných pak navíc není žádným malým  dílkem, ale nákladnou podívanou, kde jen za výdaje na kostýmy by se dal natočit nějaký menší film.  A je-li skvělá výprava doprovázena dokonalým příběhem či v tomto případě vycizelovanou komedií s perfektně vypointovanými gagy, je o úspěchu předem rozhodnuto a naštěstí neplatí Sallustova slova o královně: "Je moc krásná, ale úplně blbá" ()

Reklama

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Tak to je podle mě Funésův vrchol - tak snobský, zlý a vtipný snad ještě nebyl. Montand byl sice na Blase trochu postarší, ale to mi nevadí, hlavně, že jim to spolu sedí. Nádherné obrazy doplňuje strhující hudba Michela Polnareffa. Člověk by ani nevěřil, že to je volná parodie na Hugova Ruy Blas. Už musím končit - BABA JDE!:-) ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se tohoto filmu bál, ale byl jsem velice příjemně překvapen. Role lakomého ministra Funesovi sedla na tělo a díky velice povedenému a hlavně vtipnému scénáři nepřišla jako třeba v Piti Piti Pa vniveč. k tomu skvěle historické reálie, podbízivá hudba a máme tu další francouzskou komediální perlu. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Vynikající Louis de Funès - role mocného feudála a ministra financí dona Sallusta je mu přímo souzená. Navíc „donu Sallustovi“ tentokrát zdatně sekunduje další herec, zde Yves Montand, což u většiny filmů, ve kterých Louis hraje, nebývá zvykem. Victor Hugo by se snad nezlobil, jak páni filmaři naložili s jeho dílkem... :-) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premiéra proběhla 8. prosince 1971 v Paříži. (Varan)
  • Natáčení probíhalo ve španělské Almérii. (M.B)
  • Tklivou píseň pro královnu, která se později vyvine ve španělský tanec, nazpíval sám představitel Blaiseho Yves Montand, který se vedle herectví věnoval i zpěvu. (cunicekb)

Reklama

Reklama