Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Vynikající Louis de Funès - role mocného feudála a ministra financí dona Sallusta je mu přímo souzená. Navíc „donu Sallustovi“ tentokrát zdatně sekunduje další herec, zde Yves Montand, což u většiny filmů, ve kterých Louis hraje, nebývá zvykem. Victor Hugo by se snad nezlobil, jak páni filmaři naložili s jeho dílkem... :-) ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se tohoto filmu bál, ale byl jsem velice příjemně překvapen. Role lakomého ministra Funesovi sedla na tělo a díky velice povedenému a hlavně vtipnému scénáři nepřišla jako třeba v Piti Piti Pa vniveč. k tomu skvěle historické reálie, podbízivá hudba a máme tu další francouzskou komediální perlu. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější Funés. Mám tyhle šmejdovské postavy prostě rád a intrikánem Sallustova ražení jsem si vždycky přál být. Louis je v Pošetilosti mocných na vrcholu svých tvůrčích sil a je to znát. V Montandovi navíc našel dokonalého partnera, a tak je třeba se připravit na hodně, hodně crazy humor, který se řítí rychlostí sto sedmdesáti fórů za hodinu. Navíc se Pošetilost mocných může chlubit i skvělou výpravou a dokonalou, chvílemi téměř westernovou hudbou. ()

KanjiVital 

všechny recenze uživatele

Funesův magnus opus - nesmrtelná hudba a gagy, které nikdy neomrzí, neboť časem získávají na síle a objevujete další a další... „Vypracoval jsem plán, jak odtud prchnout. Vrátíme se do Madridu. Připravíme spiknutí. Král pak zapudí královnu, baba se provdá za papouška, Caesar se stane králem, já si ho vezmu a budu královnou" :D A co teprve těch paralel k současnému opojení mocí a intrikářství! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějak mi to dějově celé nesedlo, stejně jako mi přijde, že už jsem viděl až moc filmů v krátkém časovém rozpětí, což vede k tomu, že de Funèse vidím jako člověka, který hrál většinou až příliš stejně. Patří to k jeho osobnosti, ale tady mi to místy přišlo až moc otravné. Jsou zde dobré části, ale asi mám také problém s historickým pojetím. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Briega, jednoho ze španělských grandů, si zahrál zpěvák Don Jaime de Mora y Aragón, který byl skutečným šlechticem – synem markýze de Casa Riera a navíc bratrem belgické královny Fabioly. (Aelita)
  • Do role dvorní dámy Dony Juany byla vybrána režisérova spolužačka z konzervatoře Alice Sapritch. Ta se krátce předtím objevila po boku Funèse (Don Salluste de Bazan) v roli jeho manželky ve filmu Na stromě (1971). (argenson)
  • Herečka Karin Schubert (královna La Reine) se po natočení této komedie nedokázala jako herečka prosadit a po několika herecky neúspěšných letech zakotvila v pornografickém průmyslu (Wishkah)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno