Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Damiel 

všechny recenze uživatele

Není potřeba říkat, že Louis De Funès si tradičně „ukradl“ celý film pro sebe. A jeho výkon je opět brilantní (umocněno parádním Filipovského dabingem), herec srší energií a charisma z něj sálá jako horko z rozpálené trouby. I když scénář rozhodně nepatří do zlatého fondu kinematografie, není v něm hluchých míst a pořád je čemu se smát. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale tento film má jako jeden z mála Funésových přes osmdesát procent, a zrovna ten mi nesedl. Nevím proč, asi proto, že oproti jiným filmům je tento trochu jiný. Ale že bych se nezasmál, to ne, Louis je jako vždy skvělý, nicméně Pošetilost nepatří k mým oblíbeným titulům od krále francouzské komedie. Ve středověkém prostředí podle mě se objevilo trochu méně vtipů, než jsem jinak od Funése zvyklý. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Další z řady vynikajících komedií s nesmrtelným komikem Louisem de Funèsem, který tentokráte exceluje v historické roli ministra Dona Sallusta, kterou zvládl s bravurou jemu vlastní. Za zmínku určitě stojí i Yves Montand, který hraje sluhu Blase, ale samozřejmě je až ten druhý v pořadí, neboť Louis byl vždy number 1 :). Gérard Oury, jeden z velikánů francouzské režii, natočil v 60. a 70. letech spoustu kultovních komedií, na které nedám dopustit a vždy když je dávají v televizi, tak si je nikdy nenechám ujít. Obrovská škoda, že takovouhle komedii už v dnešní době nikdo nenatočí :-(((((( ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Absolutní hodnocení je možná trochu moc, ale Pošetilost mocných staví na stejném základu jako například série četníků. Funés je zábavný záporák a jeho eskapády jsou doplněny chytré blbnutí s kamerou nebo scénou, aby dění na plátně bylo příjemně nerealistické a zábavné. Té druhé ingredience v druhé polovině ve filmu ubyde, ale to vyváží okolní postavy (jako němý a dvorní dáma), které podrží vtip filmu, když se hlavní postavy trochu vytratí a ztrácejí na zábavnosti. ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Tak to je podle mě Funésův vrchol - tak snobský, zlý a vtipný snad ještě nebyl. Montand byl sice na Blase trochu postarší, ale to mi nevadí, hlavně, že jim to spolu sedí. Nádherné obrazy doplňuje strhující hudba Michela Polnareffa. Člověk by ani nevěřil, že to je volná parodie na Hugova Ruy Blas. Už musím končit - BABA JDE!:-) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Film je parodií na divadelní tragédii "Ruy Blas" od Victora Huga a obsahuje celou řadu odkazů na francouzské klasiky. (gjjm)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. prosince 1971 v Paříži. (Varan)
  • V úvodní scéně projíždí kočár kolem zámku La Calahorra v provincii Granada. Zámek lze vidět napravo od cesty na kopci. (Aelita)

Reklama

Reklama