Reklama

Reklama

Únos

Trailer 3

Obsahy(1)

Realisticky vyprávěný příběh mužské posádky nákladní lodi, kterou přepadnou somálští piráti v Indickém oceánu. Životy jednotlivých členů posádky se náhle ocitají v rukách Somálců a stávají se jen předmětem nelítostného vyjednávání pirátů s vládou, sídlící v Kodani. Snímek se vyznačuje dokumentaristickou estetikou a klaustrofobně budovanou atmosférou strachu a zvyšujícího se napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (164)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

I já viděl nejprve akčního Phillipse a až pak toto. Oč byl Phillips akčnější o to se Kapringen nepříjemně táhl. Nebylo to však na škodu a netvrdím, že jsem se nudil. Táhl se jako celé to úmorné vyjednávání a já úplně cítil na jedné straně tu nepříjemnou uniformitu moderní klimatizované kanceláře nasvícené bílými zářivkamu s nechutnou kancelářskou kávou v konvích a močí a špínou s potem páchnoucí kajutu, kde se tísnili 3 rukojmí... Lindholm nás prostě nechá vyjednávat a čekat s hrdiny příběhu zda únoscům bude nakonec na minimum sražené výkupné stačit. Věřím, že tímto způsobem probíhá většina únosů a platba výkupného. Situace z Phillipse, že na somálský kudlanky najedou dvě letadlovky, torpédoborce a Seal team je asi spíše hodně za hranou reality. Občas se sice ze zpráv dozvíme, že ta a ta fregata pomohla zahnat piráty, to jsou ale asi spíše vyjímky. Somálské vody jsou pirátstvím proslulé. Znovu se divím jako u Phillipse. pokud tam nějaká společnost musí posílat lodě, nevyšlo by je levněji umístit na palubu i nějaké ozbrojence (soukr. ochranku, armádu, cokoliv...). Cákat po bubácích vodu hadicí nebo se rovnou nechat zajmout jako v tomto případě mi připadá velmi neekonomické. Dokud budou nadnárodní společnosti platit, budou únosy pokračovat.... Dávám 4 smajlíky zaslané faxem. U Phillipse mi však srdce tlouklo víc, proto on má o hvězdu navíc. * * * * ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Autentické, civilné, dobre zahrané. Ale chýbajú tomu dramatickejšie momenty, a niektoré scény to zbytočne spomaľujú, zatiaľ čo iné celkovému kontextu príbehu chýbajú. O kuchárovej rodine sme sa mohli dozvedieť viacej, a hlavne: CEO mal riešiť výšku výkupného tiež s akcionármi, keď už boli natoľko iniciatívni, že ho kvôli zdĺhavému vyjednávaniu chceli vymeniť. Uvidíme, čo vymyslí Greengrass s Hanksom na palube. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující procedurální drama, seversky odtažitá a nezaujatá filmová rekonstrukce únosu dánské nákladní lodě somálskými piráty. Narozdíl od neméně skvělého a strhujícího Kapitána Phillipse je to drama deheroizované a civilněji exponované. Tobias Lindholm je Pan Filmař! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Napínavé a realisticky natočené drama o únosu nákladní lodě včetně posádky, somálskými piráty. Tématem zajímavé, herecky civilní, ale zbytečně vlažné a odtažité drama, které diváka nedonutí empaticky vniknout do filmu. Jsem zvědav, jak si s podobným tématem poradí Greengrass a Hanks v "Kapitánu Phillipsovi", který bude minimálně po vizuální stránce, určitě zajímavější. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nuda a zase nuda nema to vubec zadnou gradaci pirati prepadnou lod vyjednavaji z vladou ktera jim nechce zaplatit mezitim uplynou vice jak 4 mesice behem kterych se z unoscu a rukojmich stanou pomalu nejlepsi kamaradi no proste patos jako hrom a zadny napeti no mozna ze to melo dojimat ale nevim co by na tom melo dojimat a hlavne koho by to melo dojimat po tech vice jak 4 mesicich nakonec vsichni dospeji k dohode zaplati a rukojmi jsou zachraneni a i kdyz to neni uplnej hapyend na 100% tak je to stejne proste slabota a nic co by melo sanci nejak extra zaujmout film je desne rutinni precpany vsemoznymy klise a neprinasi do zanru nic noveho jo a jeste jedna poznamka na zaver kterou si nemuzu odpustit dalo se to vyresit i rychleji nez za zhruba 135 dni a 100 minut filmoveho casu stacilo jenom na unesenou lod poslat particku z Expendables ti by to vyridili behem chvilky Lundgren by dal varovny vystrel a Statham by pak dobil vsechny chamtivy piraty a bylo by po ptakach sice by to cely skoncilo behem deseti minut ale aspon by nebyl takovej problem to dokoukat az do konce ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Piráty ve filmu ztvárnili neherci najatí v Keni. (Terva)
  • Natáčení probíhalo na moři, kde hrozilo skutečné napadení piráty. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Ve filmu je i reálná komunikace. Ředitel Ludvigsen (Søren Malling) a kuchař Mikkele (Pilou Asbæk) telefonují skutečně mezi Dánskem a Somálskem. (Terva)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama