Reklama

Reklama

Únos

Trailer 3

Obsahy(1)

Realisticky vyprávěný příběh mužské posádky nákladní lodi, kterou přepadnou somálští piráti v Indickém oceánu. Životy jednotlivých členů posádky se náhle ocitají v rukách Somálců a stávají se jen předmětem nelítostného vyjednávání pirátů s vládou, sídlící v Kodani. Snímek se vyznačuje dokumentaristickou estetikou a klaustrofobně budovanou atmosférou strachu a zvyšujícího se napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (164)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o tom, jak to vypadá a dopadne, když vás přepadnou somálští piráti. Určitě se dá ocenit skutečnost, že to má skoro dokumentární charakter, na druhou stranu je tohle skutečnost, která mě nedovedla přimět k tomu, aby mě bavilo snímek sledovat, abych si myslel, že je to skutečně silné. Dobré, to ano. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nuda a zase nuda nema to vubec zadnou gradaci pirati prepadnou lod vyjednavaji z vladou ktera jim nechce zaplatit mezitim uplynou vice jak 4 mesice behem kterych se z unoscu a rukojmich stanou pomalu nejlepsi kamaradi no proste patos jako hrom a zadny napeti no mozna ze to melo dojimat ale nevim co by na tom melo dojimat a hlavne koho by to melo dojimat po tech vice jak 4 mesicich nakonec vsichni dospeji k dohode zaplati a rukojmi jsou zachraneni a i kdyz to neni uplnej hapyend na 100% tak je to stejne proste slabota a nic co by melo sanci nejak extra zaujmout film je desne rutinni precpany vsemoznymy klise a neprinasi do zanru nic noveho jo a jeste jedna poznamka na zaver kterou si nemuzu odpustit dalo se to vyresit i rychleji nez za zhruba 135 dni a 100 minut filmoveho casu stacilo jenom na unesenou lod poslat particku z Expendables ti by to vyridili behem chvilky Lundgren by dal varovny vystrel a Statham by pak dobil vsechny chamtivy piraty a bylo by po ptakach sice by to cely skoncilo behem deseti minut ale aspon by nebyl takovej problem to dokoukat az do konce ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky vyprávěný civilní drama o únosu posádky lodi vychrtlíkama. Celé napětí a dramatično je naroubováno na dvě postavy, uneseného kuchaře na lodi a majitele burzovní firmy. (prosím opravte si v obsahu, že piráti vyjednávají z vládou, to vůbec není pravda ). Díky těmto hlavním postávám, sledujeme prostřednictvím kuchaře vývoj situace na unesené lodi, kde se během únosu postupně velmi proměňují vztahy mezi únoscema a unesenýma a prostřednictvím majitele firmy, pod kterou spadá i unesená loď jsme svědky dramatického vyjednávání o výkupném. Díky tomuto pojetí se napětí násobí dvěma a přiznávám, že s přibývajícím časem jsem nedokázal odhadnout ani ň. Geniální scénař, podporují výborný herecký výkony. A tak zatímco piráti v somálských vodách unášejí posádky lodí s cílem získání výkupného, tak Tobias Lindholm unáší v kinosálech diváky s cílem udržet je v napětí do poslední možný minuty, což se mu v tomhle případě zadařilo na výbornou. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Porovnání "Únosu" s novým projektem Toma Hankse "Kapitán Phillips" dává názorný doklad rozdílnosti přístupů mezi americkou a dánskou produkcí, a to nejen v úrovni kinematografie, ale také televizní seriálové tvorby. Americký zábavní průmysl se v prvé řadě zaměřuje na příběhy, které mají potenciál pro zpracování do efektní podívané, která bude divákům konstantně nabízet okamžitě se aktivizující podněty. Dánové se naopak soustředí na průběžné budování dramatu, kde využívají divácké vědomí kontextu sekvencí a efektnost stupňují prostřednictvím trvání oněch sekvencí. Reálné drama posádky nákladní lodi unesené piráty, které trvalo přes čtyři měsíce je přesně ideálním materiálem pro popsaný způsob vyprávění a dramaturgie. Někdo by řekl, že se většinu filmu nic neděje, ale právě trvání patové situace je zásadním elementem tohoto vyprávění, kterým si film pečlivě připravuje půdu, aby mohl diváky ve finále naprosto zdecimovat. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

určite netreba porovnávať dánsky Únos s Hanksovým Kapitán Philipom. Toto bolo viacej dokumentaristické, loď more .. chudí vychrtlí černosi (zase mi pri pohľade narástli troška rasistické miery na Somálčanov) . V scenári ušla drobnôstka ... 10 dní na mori, a zásoba vody pre minimálne dvojnásobný počet ľudí, ako aj pohonné hmoty .. ale budiž, možná šetrili, aj keď kuchár na začiatku avizoval , že v najbližšom prístave treba doplniť vodojemy. Tiež film neustále vzbudzuje otázku, či je naozaj vhodné riešiť otázku únosov takto , "súkromne" nevojensky, len s jedným "odborníkom", bez pomoci armády ci nejakého námorného spoločenstva, Indický oceán nie je síce Kaspické jazero ale aj tak .. vo svete družíc a špacialnych jednotiek od výmyslu sveta ..hm .. neviem .. či išlo o milióny alebo životy posádky .... Vie sa koľko somalski piráti prepadli napríklad amerických či ruských lodí ??? :) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu je i reálná komunikace. Ředitel Ludvigsen (Søren Malling) a kuchař Mikkele (Pilou Asbæk) telefonují skutečně mezi Dánskem a Somálskem. (Terva)
  • Piráty ve filmu ztvárnili neherci najatí v Keni. (Terva)
  • Natáčení probíhalo na moři, kde hrozilo skutečné napadení piráty. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama