Reklama

Reklama

Letadlo plné britských letců se omylem dostane až nad okupovanou Paříž a je sestřeleno. Každý z nich pak požádá o pomoc jednoho civilistu. Malíř pokojů, dirigent opery, krásná blondýnka a odvážná jeptiška se tak setkávají na cestě napříč sladkou Francií, když prchají před německými vojáky. Autem, letadlem, vlakem, pařížskými kanály, dokonce i v sudu. Tohle bude VELKÝ FLÁM! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (389)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

I přes svoji odvážnou stopáž jeden z nejzábavnějších a dějově i komicky nejvyváženějších Funesových filmů, který nemůže zklamat snad po žádné stránce. Nejvíce mě pochopitelně rozesmálo pojetí wehrmachtu jako bandy, víceméně, idiotů. Jenom se divím, jaktože už dávno frantíci nepochodují Braniborskou bránou a stále musejí přihlížet skopčákům, kteří se prohánějí pod Vítězným obloukem. No, ale alespoň je to k smíchu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výborná situační komedie, která je tak akorát vtipná (zejména díky Funesovi a Bourvilovi) a tak akorát napínavá. Příběh je typická válečná štrapáce anglických letců unikajících před Němci, ale právě díky výborně zapletenému scénáři a dvěma rozšafným francouzským průvodcům uprchlíků získává tahle road movie velkou šťávu. Takže se člověk zasměje a návdavkem dostane i ten správný španung. Gérard Oury prostě natočil učebnicový příklad toho, jak má taková dobrodružná komedie vypadat. Škoda jen, že je to trochu zdlouhavé. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ukázková a výstavní francouzská dobrodružně situační komedie (jedna z nejlepších z 2.světové vojny) tak akorát napínavá, s rozhodně skvělým příběhem, nechybí zde ani hodně typického francouzského humoru a mnoho povedených komických situacích. Samozřejmě největší účinek a největší síla je v samotném jejím hereckém obsazením malíř pokojů Bouvet skvělý (Bourvil) a dirigent opery LeFort kterého si z gustem zahrál (Luis de Funes), samozřejmě špatní nebyli i ostatní viz třeba krásná blondýnka a odvážná jeptiška (podobnou jsem mohli spatřit už v Četnících). Legrace a útok na naše bránice (zejména scéna v postely a při výslechu) od začátku až dokonce a tudíž jednoznačně vysoké hodnocení. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší film s Funésem, co jsem viděl a jedna z nejlepších komedií vůbec. Parádní herci, hlavně ústřední trio Bourvil, Funés, Brook předvádí galakoncert dirigovaný samotným "kapelmajstrem". V celém filmu je nespočet nezapomenutelných scén, od likvidace důstojníka "dvojitým hajlem" až po svítící dort ve tmě...inu smál jsem se na celé kolo. Nakažlivou hudbu snad nemusím zmin'ovat, Tea for Two si pískám ještě ted' :) ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Pro mne jednoznačně nejlepší film LdF. Nejlepší proto, že není vystavěn pouze na velmi dobrém herectví hlavního představitele (někdo jeho herectví neuznává, ale to, co odvedl třeba ve frašce Oscar jej řadí k velikánům veseloherního žánru) - ono to ani nejde, protože má v Bourvilovi zcela rovnocenného partnera - ale i na velmi povedeném a košatém scénáři. Nepřijde mi, jak si někdo stěžuje, že by ve filmu bylo pouze pět vtipů - je tam možná pět geniálních vtipů a spousta dalších, lepších nebo horších. A tradičně pojaté setkání anglické, francouzské a německé nátury (národnosti řadím podle abecedy, nic jiného v tom nehledejte! :-) ) je zárukou kvalitní atmosféry filmu jako celku. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (36)

  • Auto, které ukradnou Angličané u zámku, je Citroën U23 z roku 1945. Auto, kterým se hlavní postavy dopravily k zámku, je Peugeot DK 5. (frolish01)
  • Hlavní hrdinové na konci filmu utíkají pomocí kluzáků Castel C.25S. Prototypy kluzáku sice vzlétly už během války, ale do sériové produkce se kluzák dostal až po jejím skončení. (Foxhound#1)
  • Ve scéně, kdy Augustin Bouvet (Bourvil) a Stanislas Lefort (Louis de Funès) ujíždějí na korbě dodávky a hází na pronásledující Němce dýně, lze vidět, že v záběrech je na silnici čerstvě namalovaná bílá dělící čára, která v dalším záběru z ničeho nic zcela chybí. (spiritus)

Reklama

Reklama