Reklama

Reklama

Oskar

Trailer

Bohatého průmyslníka Barniera překvapí jednoho nedělního rána jeho zaměstnanec, drzý mladík Christian Martin, a požádá ho, aby mu zvýšil měsíční plat, protože si bude brát jeho dceru a nehodí se, aby tak bohatá dívka si brala muže s tak nízkým platem. Barnier je šílený vzteky a chce mladého muže okamžitě vyhodit. Ale Martin mu vysvětlí, že věnuje celý svůj majetek, který získal podvodnými transakcemi, své nastávající. Mimochodem, ty podvodné transakce se týkají podniku pana Barniera. Když Barnier uhodí na svou dceru, ta přizná, že má milence, a na radu pokojské Bernadetty ještě „přihodí“, že s ním čeká dítě. A to je teprve začátek onoho šíleného dne neurotického Barniera, ve kterém se zaměňují kufříky i jména, kde dochází k nenapravitelným nedorozuměním, které ubohého Barniera stojí skoro život... Role uzurpátorského průmyslníka Barniera byla jednou z velkých hereckých příležitostí Louise de Funese. Hrál ji dlouhá léta na jevišti a ve filmové adaptaci Édouarda Molinara, natočené téměř před padesáti lety, byl nedostižný. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (294)

ForgetMeNot5 

všechny recenze uživatele

Podle mého nejlepší Funèsova komedie, která je velmi podceněná, za to je ale určitě nejoriginálnější s neobvyklou jednotou místa, která tak vytváří pocit komornosti a o to větší absurdita je v tom, co vše se na tak malém místě odehraje během 85 minut. Po tolika letech stále baví, třebaže už ji člověk vidí po několikáté. Naprosto miluji absurditu děje s random okamžiky. Opakující se záměna s kufříky plným peněz, náhrdelníků a podprsenky paní hraběnky aka exslužky rozdmýchává děj od začátku až do konce. A do toho všeho naprosto debilní masér. Co víc si přát? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Oscara hodnotilo 43 sledovaných užívateľov z mojej stovky a iba v jednom prípade dostal dve hviezdičky. Ja sa bez najmenšej výčitky svedomia pridávam. Veď väčšine filmov s Funésom som dal dve hviezdičky a tak bude Oscar v dobrej spoločnosti. Chápem, že keď mal divák -násť rokov a žil v krajine socialistického tábora, tak jeho pohľad na akýkoľvek film zo Západu sa líšil od dnešného. Spoločne s Františkom Filipovským to môže vysvetliť vtedajšiu popularitu Funésa u nás. A to je všetko, čo som chcel k tomuto filmu napísať. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

"Oskar? Ten ukradl diamanty služce, která jela na Severní pól, protože měl mít dítě ve vašem kufříku!" Komedie strhujícího tempa, s vypointovanými dialogy, plná záměn lidí i věcí, korunovaná výtečným výkonem k šílenství doháněného Funese. Skorem až klasicky divadelní (jednota času, místa a děje se drží - divadelní hra je ostatně předlohou). Silné ****. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha francouzských situačních komedií, které skvěle fungují nejen na divadelních prknech. Shodou okolností jsem se nedávno podíval na Nalevo od výtahu ...stejný režisér, podobně inteligentní humor. A přestože dělí oba snímky dvacet let, oba jsou skvělými reprezentanty vrcholného období francouzské kinematografie. Nerad bych sklouznul do toho důchodcovského...tenkrát to bylo lepší, ale faktem je, že neznám žádného současného francouzského komika. A stejně tak jsem nezaregistroval, že by se do kin aspoň jednou ročně, dostala kvalitní komedie. Herecké bardy, jako Pierre Richard, Louis de Funès, Jean-Paul Belmondo, Gérard Depardieu a mnoho dalších, v mých očích nikdo nevystřídal. Takže i když je Oskar nenáročná situačka, bez opravdu originální pointy...hýčkejme si tyto archivní kousky...ničeho lepšího se nám asi nedostane. Navíc jde o jeden z nejlepších výkonů Louis de Funèse, kdy střídá herecké polohy s neuvěřitelnou kadencí. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Louis de Funes výtečně namluvený panem Filipovským, ostatně jako vždy. Přestože se příběh odehrává celou dobu na jednom místě, divák se nenudí a hltá každou grimasu tohoto legendárního herce. Zápletka není kdoví jaká, ale to jde momentálně stranou, jelikož na ní není film postaven. PS: Ať žijou tři stejné kufříčky! :D ()

Galerie (27)

Zajímavosti (13)

  • Námět byl nejprve uveden v divadle, kde sklidil velký úspěch. Právě proto se scenáristé poté rozhodli pro jeho filmové ztvárnění. (chleba24)
  • Voľbu Claude Gensac za postavu Madame Barnier navrhla Jeanne de Funès, vlastná manželka Louisa de Funèsa, čo Claude Gensac potvrdila počas rozhovoru pre France Dimanche:  „Jeanne potom navrhla, aby si Louis vybral mňa ako svoju partnerku. Chcela, aby som bola manželkou jej manžela na obrazovke.“ (Arsenal83)
  • Adresa Rue des Filles du Calvaire 35 neexistuje, protože pařížská ulice Filles du Calvaire končí číslem 25. (Snorlax)

Reklama

Reklama