Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

sator 

všechny recenze uživatele

"Jste pyšní a tak málo víte"... „Za to u vás je všechno dokonalé. Žádné spory nejsou, majetek nemáte.“ – „Majetek? Ale ten přece obtěžuje. Člověk potřebuje volnost, a dokud bude lpět na majetku, nikdy ji nebude mít.“ Ač se jedná o příběh na rozhraní scifi, jsou překvapivě nějkteré filmové reálie pravdivé. Bororové jsou skutečným , žijícím kmenem. Bororo neboli lidé Bororo-Boe žijí na náhorní planině Máto Grosso v Brazílii; částečně také Bolivii a Brazilském státu Goiás. Vymřelí lidé západního kmene Bororo žili v oblasti řek Jauru a Cabacal. Východní Bororo (Orarimogodoge) pak kolem toku Sáo Lourenco, Garcas, a Vermelho. Postava etnografa, cestovatele, botanika, fotografa a spisovatele Alberta Vojtěcha Friče je reálná.Zajímavé jsou okolnosti jeho smrti kdy onemocněl tetanem, tedy smrtelnou nemocí a navrhoval lékařům aby jej léčili jedem curare o kterém věděl že indiáni jím tetanus uměli léčit.Lékaři neověřenou léčbu odmítnou, přesto že tetanus neumějí léčit a Frič v roce 1944 umírá. Tedy stejně jako ve snímku, měli indiáni lék kterým uměli léčit nemoc kterou lékaři léčit neuměli. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný československý sci-fi film. Vzhledem ke stáří filmu mě dost překvapil svým zpracováním a zajímavou zápletkou. Jelikož ve filmu je použito minimum efektů, tak se ani nezdá, že se jedná o více jak 40 let starý film. Jen snad podle herců a také podle kvality filmového pásu. Jak už jsem psal zápletka docela dobrá, jedná se o mimozemskou návštěvu, která se na naší planetě snaží najít zázračný lék jednoho indiánského kmene, ale to není tak jednoduché jak se zdá a když se do toho zapletou další lidé a taky tajná služba jedná se o solidní akci. Mě tento film velmi bavil a myslím si, že by i v konkurenci dnešních filmů hravě obstál. Hodnocení: 77/100. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ano, po těch letech to dnes působí velmi naivně a neuměle. Téměř čtyřicet let na stáří technického provedení jistě nechá svou stopu. Ale!, ... já to viděl již v sedmdesátých letech v TV a místo ohromení jsem prožíval trapné chvíle nad tou ubohostí. Byl jsem mladý a tedy spíše bych měl takové téma přijmout než cokoliv jiného z naší tehdejší výchovné soc. filmové tvorby. Nepřijal jsem. Divte se nebo ne, už v té době zaslepeného socializmu mi to připadalo neprofesionální a laciné. Natožpak dnes, kdy můžu srovnávat se zahraniční tvorbou. Prostě se mi to tenkrát nelíbilo a proto ani dnes " v letech" nebudu hledat vůli ke shlédnutí. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Na naše poměry dozajista nadprůměrná záležitost. Alespoň v době vzniku film vedle naší běžné filmové produkce plné filmů s postavami soudruhů řešící pracovní úkoly kdovíkolikátého sjezdu Komunistické strany, působil jako zjevení. Masová návštěvnost nebyla a tak film celkem neprávem upadl v zapomenutí. Zajímavá zápletka a především milostná linie vynahradí absenci trikových sekvencí. Hlavní obsazení postavy Ori-Any slovenskou herečkou Božidarou Turzonovou byl dobrý tah. Dalším plusem bylo, že nebyla předabovaná a tak její postava byla o to více uvěřitelná. Celkovému vyznění filmu hodně pomáhá Hapkova hudba. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkný námět, ale dost zbodaný zpracováním. Si pamatuji, že jsem tehdy šel na ten film jen kvůli A. V. Fričovi, který tehdy byl (a vlastně stále je)můj nejoblíbenější český hrdina, a byl jsem tudíž nakrknut, když se vyjevilo, že se tam nevyskytuje, takže mne už tehdy tento snímek zklamal. Po letech ani kouzlo nostalgie nepomohlo. Paní Turzonová je sličná a hraje dobře, ale celý film zachránit nemůže. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Vodopád, u něhož se oba hlavní aktéři objímají, se jmenuje Velický a nachází se ve Vysokých Tatrách, podobně jako (Velické) pleso, ve kterém si Zuzana (Božidara Turzonovová) vychutnává pozemské krásy. (hippyman)
  • V úvodních titulcích jsou dvě chyby: Jsou uvedeni J. Ševčík a J. Furst, což je špatně. Správně mají být uvedeni Otto Ševčík (špión) a Vladimír Fürst (profesor Pereira, brazilský etnolog). (pjotri)

Reklama

Reklama