Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 1
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Diskuze

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

mrsin

Sympatie ke komunistům? Tak ty určitě mám, podívej se, co tady předvedly za těch posledních 24 let ostatní strany a jak zničili celou naši zemi. Pokud ti to nevadí tak se nedá nic dělat, každý má právo podporovat koho chce ale podle mě je současná KSČM jediná volitelná strana v této zemi. Klidně si o mě mysli co chceš ale tak to prostě je. 

na příspěvěk reagoval herrWorm, Big Bear

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

jhr

Tak tobě byl věnován pouze první odstavec, ten druhý byl myšlen obecně jako reakce na některé zdejší příspěvky. U tvého komentáře mě zarazila evidentní sympatie ke komunistům ("dnes ji [důvěru] opět zaslouženě získávají"!!!).

na příspěvěk reagoval jhr

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

mrsin

Ale já Beneše nesoudím naopak jsem na jeho straně! Nenapsal jsem proti němu jediné křivé slovo. 

PS: Prosím nevytahuj tady pravopis, psal jsem to v rychlosti a ne proto abych za to dostal jedničku z pravopisu. :-)

na příspěvěk reagoval mrsin

Big Bear

Big Bear (hodnocení, recenze)

Některým se to tady kecá... chtěl bych vás vidět, kdyby jste byli na místě Beneše nebo dokonce Háchy... ti chlapi to měli zatraceně těžký a já jim jejich historické role fakt nezávidím, natož abych je soudil... kdo jste? Co jste doposud dokázali?

na příspěvěk reagoval papuchalk

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

jhr

Číst tvoje komentáře je opravdu radost (ironie). A ten pravopis na to, že ti je 27 let (jak uvádíš), je taky zajímavý.

Jinak co se E. Beneše týče, ono odsoudit člověka dokáže kdekdo, ale málokterý státník toho na bedrech musel nést tolik, co on. Je jasné, že ne všechna rozhodnutí, která učinil, byla správná (např. uznání komunistické vlády), ale to, co pro Československo udělal během II. světové války a krátce po ní, je opravdu pozoruhodné. A jak již zde někdo psal, nástup měli komunisté v ČSR daleko snazší než v ostatních zemích - nejprve se Češi cítili zrazeni po Mnichovské dohodě, poté část inteligence vyřídili nacisti, část před nimi zdrhla a k tomu ten katastrofální krok ze strany demokratických ministrů krátce po válce, stvrzený nemocným a značně zesláblým Benešem... Asi to tak zkrátka muselo být. Jak mohou mít však komunisté tak vysoké preference i v dnešní době opravdu nechápu. Asi je holt pravda, co říká Miloš Zeman - třetina Čechů jsou idioti.

na příspěvěk reagoval jhr

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

" Beneš nebil slepí "

máš tam chybu, správně tam má být " Beneš nebil slepé ", ale možná sis to jenom omylem překlikl, vždyť í a é jsou hned vedle sebe.. 

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Shakaar

Lidé po válce měli v dobré paměti velkou hospodářskou krizi a hlavně Mnichovskou zradu a neměli jediný důvod věřit západním mocnostem, co nás prodali Hitlerovy! Naopak viděli velikou naději v Sovětském svazu a v Gottwaldově KSČ a tak logicky dali svůj hlas ve volbách v roce 1946 KSČ a když se v roce 1948 představitelé nekomunistických stran (podporovatelé veloburžoazie a zahraničního velkokapitálu) pokusili vyvolat vládní krizi a v podstatě puč proti Gottwaldovy a KSČ tak jim lidi řekli jasné ne a postavili se za Gottwalda! Lidé dobře věděli co jsou ti takzvaní nekomunističtí ministři zač (v podstatě se na ně dívali podobně negativně jako dnes na Kalouska, Haška nebo Klause) a rozhodně je nepovažovali za svoje zástupce hájící zájmy lidu. A tak miliony lidí zaplnili náměstí měst po celém Československu, aby tak vyjádřili svoji podporu KSČ a Gottwaldovy.

Beneš nebil slepí a bylo mu jasné, že když se postaví proti vůli lidu vyvolá tím jen zbytečné násilí a v nejhorším případě občanskou válku, kterou by komunisté s podporou Moskvy beztak vyhráli a jen by si tak upevnili svoji pozici a tak udělal to jediné správné a všechny návrhy Klementa Gottwalda přijal a tím vyhověl nejen KSČ ale hlavně většině Československým občanům, kteří chtěli jít cestou k socialismu. Beneš udělal to jediné správné rozhodnutí, které udělat mohl a to k čemu to nakonec vedlo a jak to celé dopadlo už nebyl jeho problém. Komunisté měli vše pevně v rukou a klidně o tu obrovskou důvěru lidí, kterou tenkrát měly nemuseli postupně přijít (dnes ji opět postupně zaslouženě získávají) ale to záleželo jen na nich a na nikom jiném. Já na místě Beneše bych udělal přesně to stejné protože jiná možnost nebyla. 

na příspěvěk reagoval mrsin

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

papuchalk

.....bez komentáře...

 

Jen ještě si neodpustím (celkem nestranně) přece jen doplnit že co se týče třeba srovnání centra zrovna těch dvou měst tak po zbourání Ještědu a postavení té nové obludy v centru Liberce jednoznačně centrum Ostravy pomyslnou soutěž - neříkám krásy , ale spíše "genia loci " vede.    

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

ElrondBig

takhle samolibě o zlatých českých ručíčkách mluví většinou lidi, kteří pořádně nikde nebyli a nic neviděli, maximálně na slovensku nebo v bulharsku. klasický čecháčkovství... dál to rozebírat nebudu.

na příspěvěk reagoval ElrondBig

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

Shakaar

ano na ten příští díl jsem hodně zvědavý. oni nás do náruče sovětského svazu nahnali sami spojenci. zaprvé to bylo už samotným mnichovem, těžko by hned po válce někdo z obyčejných lidí věřil znovu těm zemím které nás zradily. myslím že v tomto vládla obecná skepse. zadruhé komunistické hnutí tou dobou bylo celosvětově hodně na výsluní, podívej se jak například v USA, jaké tam probíhaly procesy, jaká panovala ve společnosti napjatá nálada kvuli narůstajícím preferencím komunistů, kolik lidí v USa přišlo kvuli nařčení z komunizmu o práci atd. a zatřetí to padlo včera ve třetím díle, v průběhu války churchill se stavěl celkem chladně k bebešovu nápadu o předmnichovských hranicích, včera to Benše řekl čerčilovi přímo do očí: vy nás k rusovi přímo ženete, nebo něco v tom smyslu

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

Po včerejším díle si tak říkám, že komunisté to v podstatě u převzetí moci v ČSR měli strašně jednoduché. V prvé řadě jim hodně "pomohli" němci, kteří zlikvidovali většinu elity národa, co zůstalo v protektorátu, dále se jim hodil i ten odsun, protože i mezi němci takovými bylo pár osobností, zatřetí pasivní Beneš, který za cenu míru byl schopen podepsat cokoliv. Většinu "problematických" jedinců pro budoucí režim představovali pak letci a vojáci, kteří bojovali v cizině (paradoxně většina neměla politické ambice, ale co kdyby, šoupneme je na Jáchymov, nebo kam) a pár osobností z exilové vlády, kteří buď posléze emigrovali nebo byli zlikvidováni. Přesvědčit samotné obyvatelstvo tedy nebylo tak težké, stačilo přijet tanky do Prahy, jako zachránci...

na příspěvěk reagoval papuchalk, jhr

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

papuchalk

:-) Na tom většinou fachčili Češi. Ono je sice pěkné že to Němec zainvestoval a český, rakouský nebo i jiný  z tehdejší monarchie národností  architekt vymyslel  ale když se podíváš na krásně zdobené fasády tehdejších domů musíš uznat že to byly především zlaté české ručičky, které nakonec přinesly kýžený efekt.

na příspěvěk reagoval papuchalk

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

papuchalk

přesně tak, jeho čeština je obhajitelná tím, že to nikdy nebyl jeho rodný jazyk, zatímco u Němčiny by to trhalo uši hodně.

 

jhr: doufám, že si z nás celou dobu děláš jen srandu, protože jinak jsi jen tupým pičusem

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

nicméně jsem rád, že se Beneš nechal z vlasti přesvědčit a rozhodnout se v otázce německého vysídlení docela radikálně. jinak by ty problémy trvaly další desítky a desítky let. takto je to vcelku oboustranně vyřešené a uzavřené.

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

ElrondBig

ale i tak, nevím co jsi tím chtěl říct. příspěvek němců na naší kultuře je nesmazatelný, vždyť nejde jen o pohraničí, každý druhý významnější dům v praze navrhoval německý architekt, financoval německý investor, a stavěl německý zedník. Nároky němců na to co vybudovali můžeme odmítnout, nemůžeme je však smést ze stolu a označit za NEHORÁZNÉ. to jsme ti tupci pak my

na příspěvěk reagoval ElrondBig

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Po staletí to byla obyčejná malá dědina, než tam našli to uhlí. Samozřejmě že takto je starší.

na příspěvěk reagoval papuchalk

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

mimochodem právě jsem se dočetl na wiki, že ostrava je starší než Liberec.

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

ElrondBig

hele ty němce sem pozval snad už přemysl otakar 1, aby osídlili opuštěné pohraničí. sami jsme si je sem pozvali. bez nich by žádnej Liberec nevzniknul. anebo teprve nedávno, jako ta Ostrava.

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Jako sorry, ale srovnávat po staletí budovaná horská města  s Ostravou vzniklou poměrně nedávno boomově kolem přírodních nerostných zdrojů (jediné naše "americky" budované město ) to mi moc případné nepřipadá....   

na příspěvěk reagoval papuchalk

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

Arbiter

zhádá se to, ovšem jen díky tupým lidem. takže se tím nemusíme trápit, je to jejich problém, tak ať se hádají

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

důvody vícejazyčnosti tohoto dílu mohou být uplně banální, zatímco Fingerova angličtina je VELICE dobrá, tak proč toho nevyužít, tak např Huba v roli masaryka má občas "problémy" i s češtinou, prostě je slyšet že není čech, a jeho slovenský akcent asi přimíchává do každé jiné řeči. tak  proč tím kazit celý díl... udělal bych to tak na rejžově místě stejně

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan

VaHo

VaHo (hodnocení, recenze)

Arbiter

symbolicky to třeba v nějakem významu být mohlo, ale tohle bylo podle mě řečeno velmi jasně :-)

na příspěvěk reagoval Arbiter

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

L_O_U_S

Většina Němců rovná se Nácků, tak to prostě bylo a u těch sudetských to tak i zůstalo! Samozřejmě byli i slušní Němci ale těch bylo minimum a pokud vím tak tady po válce mohly zůstat a taky tady zůstali a nebo se dobrovolně rozhodli jít budovat NDR, tím mám samozřejmě na mysli Německé komunisty a socialisty, kteří často aktivně bojovali v odboji proti Hitlerovy.

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

jhr

A proto mluvíš jako náckovský klučina, co ve vlastní blbosti není schopen jiného než černobílého vidění?

na příspěvěk reagoval jhr

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

VaHo

U téhle pasáže jsem se snažil v soukromé poště přesvědčit D.Moora o jiném čtení, myslím si totiž, že je klidně možné, že česky mluvili i podle scénáře a s danou větou se to netluče. Líně sem překopíruju vlastní argumentaci:
... nechápal jsem ji (tu scénu) jako polemiku nad schopností místodržícího správně používat jazyk, artikulovat nebo "vyslovovat r," ale jako symbolický útok Masaryka na místodržícího, kdy mu vytýká, že česky může umět mluvit jak chce, ale přemýšlet tak nikdy nebude..

na příspěvěk reagoval VaHo

Uživatel Arbiter smazal svůj příspěvek.

Reklama

Reklama